О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 195

03.07.2019г., град Добрич

 

 

Добрички окръжен съд                                             Наказателно отделение

на трети юли,

две хиляди и деветнадесета година

в закрито съдебно заседание в следния състав:

                       

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА

            ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

КАЛИПТЕН АЛИД

 

като разгледа, докладваното от съдия Алид

ВЧНД № 229 по описа на съда за 2019г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Въззивното производство е образувано по жалба на адвокат Б.Б. в качеството му на защитник на подсъдимия  М.Г.Г. срещу определение на съдебния състав по чл.248, ал.1 т.3 от НПК, обективирано в протокол от проведено разпоредително заседание на 13.06.2019г. по НОХД № 489/2019г. по описа на Районен съд – град Добрич.

 В жалбата се навеждат доводи за неправилност на горевизирания съдебен акт, като се изтъква, че са налице данни за предубеденост и заинтересованост от изхода на делото на прокурора и следователя по делото и нарушаване на основни принципи на наказателния процес – чл.10, 11, 12, 13, 14 и 18 от НПК. Изложеното, както и неприключването на разследването в разумни срокове според процесуалния представител на подсъдимия са обусловили нарушаването и на чл.6 от ЕКПЧОС за участие в справедлив процес.

Добричкият окръжен съд, след като извърши цялостна проверка на материалите по делото, намира за установено следното:

На 04.02.2019г. при предявяване на разследването по досъдебно производство/ДП/ № 63/2017г. по описа на ОСл.О при Окръжна прокуратура – Добрич адвокат Б.Б. в качеството на защитник на обвиняемия М.Г.Г. е направил възражение, че следва делото да бъде разгледано в друг съдебен район с оглед «лична зависимост и съвместна работа между полиция, следствие, прокуратура и съд в град Добрич».

Във връзка с това е имало произнасяния на Окръжна прокуратура – Добрич и Апелативна прокуратура – Варна с отказ да бъде уважено искането за отвод на наблюдаващия делото прокурор/л.202-204, том II от ДП№ 63/2017г. по описа на ОСл.О при ДОП/, както и на Районна прокуратура – Добрич и Окръжна прокуратура – Добрич - с обективиран отказ за отвод на водещия разследването следовател/л.205-207, том II от ДП№ 63/2017г. по описа на ОСл.О при ДОП/.

В разпоредително заседание, проведено на 13.06.2019г. по НОХД № 489/2019г. по описа на Районен съд – град Добрич, образувано по внесен обвинителен акт срещу обвиняемия М.Г.Г. по ДП № 63/2017г. по описа на ОСл.О при ДОП за престъпление по чл.131, ал.2, т.3 във вр. с чл.131, ал.1, т.12 във вр. с чл.130, ал.1 от НК, от защитника на последния са изтъкнати отново доводи за предубеденост на прокурора поради самосезирането му с няколко преписки и досъдебни производства, отпочнали по повод един и същи инцидент, както и за връзки/влияние на лица (нотариус Юлиян Димитров, съпругата му Даниела Димитрова – депутат от ГЕРБ, полицески служител Димитър Гочев – зет на посочените лица) със/върху разследващите органи.

Настоящият съдебен състав намира направеното възражение за тенденциозно и едностранно разследване от страна на органите на досъдебното производство за неоснователно, тъй като не са ангажирани доказателства за тези обстоятелства. В досъдебната фаза нито има обективирани действия от страна на разследващите в тази насока, нито са налице данни за това, че горевизираните лица с т.нар. «влияние» се явяват субекти, които биха могли да се конституират като страни в процеса, респективно да се приеме, че са заинтересовани от изхода на делото.

Що се касае до възражението за разглеждане на няколко преписки и досъдебни производства от един и същи прокурор и следовател, следва да се отбележи, че има произнасяне на окръжния прокурор от 19.12.2017г. /л.3, том II от ДП№ 63/2017г. по описа на ОСл.О при ДОП/, от които е видно, че е била приложена от ръководителя на структурата хипотезата на чл.29 от Вътрешните правила за разпределение в УИС – 2 на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Окръжна прокуратура – Добрич и в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Добрич, а именно: „Принципът на случайния подбор не се прилага при свързани преписки – в тези случаи административният ръководител разпределя с мотивирана резолюция новопостъпили материали на вече определения наблюдаващ прокурор. Това идва да покаже, че нито прокурорът, нито разследващият следовател са се „самосезирали“ (сами са си възложили дела и преписки).

С оглед изложеното и предвид липсата на някоя от визираните в закона абсолютни предпоставки за отвод на прокурора, разследващия следовател и съда, настоящият съдебен състав намира, че следва да бъде оставено без уважение възражението за допуснато на досъдебното производство съществено процесуално нарушение, базирано на предубеденост на разследващите органи, което е обусловило според защитника нарушение на правилото на чл.6 от ЕКПЧОС за участие в справедлив процес.

Не на последно място следва да се отбележи, че досъдебното производство е приключило в законоустановените срокове, след съответни удължавания на срока за  разследване и в разумните такива не само съобразно националното законодателство, но и с оглед практиката на ЕС по приложението на горевизираната конвенция.

Воден от горното, Добричкият окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА определение по чл.248, ал.1 т.3 от НПК, обективирано в протокол от проведено разпоредително заседание на 13.06.2019г. по НОХД № 489/2019г. по описа на Районен съд – град Добрич.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.