Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е   № 104

 

Гр.Добрич,12.07.2019 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  дванадесети юли ,две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 125  по описа  за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

                Образувано е по подадена   жалба ,вх. № 20190612150204  срещу Отказ ***/11.06.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич.

              В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Иска се от съда да го отмени и да даде задължителни указания на длъжностното лице за вписване на непарична вноска.

                 Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е неоснователна по следните съображения:

             С подаденото заявление заявление вх.№ вх.№ ***  по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич е поискано вписване на нов дружествен договор от 06.06.2019 г. и вписване на непарична вноска-сладкарски цех.В писмени бележки,приложени към заявлението е обяснено,че дружеството е регистрирано през 1998 г. в ДОС,като в капитала на дружеството е апортиран недвижим имот,като апортна вноска от съдружника И.П.Д..При изготвяне на новия дружествен договор било пропуснато описанието на апортната вноска.

   Отказът е мотивиран с това, че дружеството е пререгистрано въз основа на удостоверение,издадено от съда,в което не е вписано обстоятелство за апортна вноска.Нямало обстоятелства,които да подлежали на вписване.Извън компетентността на длъжностното лице било да отстранява грешки и непълноти на обстоятелства,които касаели вписани от съда обстоятелства.

           Изложените от  длъжностното лице мотиви не могат да бъдат напълно споделени.

           Служебната справка,която съдът извърши с оригинала на фирмено дело №637/1998 г. по описа на ДОС,установи,че »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич е регистрирано с решение № 960 от 16.04.1998 г.,в което е отразено,че капиталът на дружеството е 39 262 000 лева,разпределени в 39 262 дяла,от които за И.П.Д.-38 962 дяла,представляващи апортна вноска-собственост върху недвижим имот  ,сладкарски цех.Апортната вноска е била приета от ДОС с съдебно заседание от 06.03.1998 г.В приложения дружествен договор от 07.01.1998 г. апартната вноска-недвижим имот е подробно описана.Друг дружествен договор по фирменото дело не е представян.С последващо постановените  от ДОС Решение №1113/04.06.1999 г. и Решение №184 от 26.01.2000 г. по фирменото дело не са вписвани промени в дружествения договор,тъй като такива не са поискани.Със заявленията,по които е поскано вписване на промени по партидата на дружеството не е представян друг,нов дружествен договор,освен първоначалния.Поради което не може да се направи извод за допусната грешка от ДОС,преди пререгистрацията на дружеството.  

Сега представеният  и приет нов Дружествен договор от 06.06.2019 г.,чието вписване е поискано  отразява  вписаните от ДОС промени с по партидата на дружеството с Решение №1113/04.06.1999 г. и Решение №184 от 26.01.2000 г. ,касаещи извършеното прехвърляне на дяловете на освободения съдружник И.П.Д. на новоприетият съдружник Н.И.И.и вписване увеличение на капитала и последващата деноминация по силата на ЗДЛ.

Иска се вписване приемането нов дружествен договор или и налице е вписано обстоятелство,чиято промяна се иска-вписване приемането на нов дружествен договор от 06.06.2019 г.,но не е налице обстоятелство апорт-непарична вноска,чието вписване да подлежи като ново или промяна по него.От такова вписване молителят няма правен интерес,тъй като апртът е вписан.

Гореизложеното налага извода,че отказът на дръжностното лице ,макар и с други мотиви е законосъобразен относно искането за вписване на апортна вноска на сладкарски цех,но е незаконосъобразно относно отказът да вписано приемането на нов дружествен договор от 06.06.2019 г.

 Гореизложеното налага извода,че обжалваният отказ следва да бъде отменен в тази му част, като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на » »***»ООД ЕИК-*** касаещо приемането на нов дружествен договор от 06.06.2019 г.

       Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

         Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

          ОТМЕНЯ Отказ ***/11.06.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич.

 ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице към Търговския регистър на Агенцията  по вписванията да извърши вписване  по  заявление вх.№ *** по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич касаещо приемането на нов дружествен договор от 06.06.2019 г.

          Решението е окончателно.

          Копие от решението да се изпрати на Агенция по вписванията при Министерство на правосъдието.

 

                                                                        Окръжен съдия: