РЕШЕНИЕ

№ 186

 

06.08.2019 г., град Добрич

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на шести август през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ  ХАНДЖИЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                    

МЛ. СЪДИЯ Г. ПАШАЛИЕВ

 

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Г. Пашалиев въззивно гражданско дело № 462 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 463, ал. 1 от ГПК.

Образувано е по жалба с вх. № 5997/03.06.2019 г. по описа на ЧСИ Николай Ников, подадена от Г.Б.В., с адрес за призоваване: гр. Г.Т., ул. „Т.“ № *, действащ лично и като представител на „С.Е“ ЕООД, с ЕИК **, с адрес на управление: област В., община А., с. Д..

Предмет на обжалване е Постановление от 08.05.2019 г. на ЧСИ Н.Н.по изп. дело № **, с което е извършено разпределение на събраната по изпълнителното дело сума от 8972, 70 лв.

Жалбоподателят прави искане за отмяна на процесното постановление.

Сочи, че изпълнителният лист, въз основа на който е образувано изпълнителното дело е издаден на основание чл. 418 от ГПК. В тази връзка изтъква, че е подал възражение срещу заповедта за незабавно изпълнение, вследствие на което пред Районен съд – В. е образувано гр. дело № 3987/2019 г. Жалбоподателят прави обобщен извод, че разпределение не е следвало да бъде извършвано, а изпълнителното дело е следвало да бъде спряно.

Взискателите „И.А.Б.“ АД и НАП – ТД В. не изразяват становище по жалбата.

ЧСИ Н.Н.намира жалбата за неоснователна. Сочи, че жалбоподателят не е представил доказателства за депозираното от него възражение и за образуваното гражданско дело. Заявява, че за същите съдебният изпълнител не следи служебно, а заповедният съд не е изпратил съобщение, с което да го уведоми.

 

Съдът намира следното от фактическа страна:

 Изпълнително дело № ** по описа на ЧСИ Н.Н.е образувано по молба с вх. номер 13128/05.11.2018 г. на взискателя  „И.А.Б.“ АД.

Предмет на изпълнителното дело са парични вземания на взискателя „И.А.Б.“ АД срещу солидарните длъжници Г.Б.В. и „С.Е“ ЕООД.

За посочените вземания, на основание чл. 417 във вр. с чл. 418, ал. 2 от ГПК са издадени изпълнителни листове от 22.10.2018 г. по ч. гр. дело  № 15729 и от 26.10.2018 г. по ч. гр. дело  № 15968 на Районен съд – В..

В хода на изпълнителното производство е постъпила сума в размер от 8972, 70 лева от запор по вземане на длъжника Г.В. по изп. дело № 20138100400784, където е в качеството на взискател.

 

При тези факти съдът намира следното от правна страна:   

В жалбата, депозирана от длъжника, не се съдържат конкретни оплаквания срещу извършеното разпределение на сумата по кредитори. Въззивникът обосновава извода за незаконосъобразност на постановлението на съдебния изпълнител единствено с наличието на подадено възражение по чл. 414 от ГПК и на образувано гражданско дело пред ВРС. Счита, че при настъпване на тези обстоятелства съдебният изпълнител е следвало да спре изпълнителното производство и да не извършва никакви действия по него, включително разпределение.

Във връзка с доводите на жалбоподателя е необходимо да бъде посочено, че спирането на изпълнението се предпоставя от настъпването на определени юридически факти и се постановява от заповедния съд. Тяхното осъществяване временно преустановява развитието на производството. От този момент е забранено извършването на последващи процесуални действия по изпълнението, каквото в случая би се явило и разпределението на събраната сума по смисъла на чл. 460 от ГПК.

В конкретната хипотеза приложима е разпоредбата на чл. 420 от ГПК. Законодателят изрично е посочил, че възражението срещу заповедта за изпълнение не спира принудителното изпълнение в случаите по чл. 417, т. 1 – 9 от ГПК, какъвто е и настоящият. Следователно самото депозиране на възражение по чл. 414 от ГПК, когато заповедта за изпълнение се основава на документ по чл. 417, т. 1 – 9 от ГПК, не е сред фактите, чието настъпване има за последица спиране на изпълнителното производство.

Предявяването на иск по чл. 422 от ГПК също не спира принудителното изпълнение, по аргумент от чл. 422, ал. 2 от ГПК.

Производството може да бъде преустановено временно в два случая – при представяне на надлежно обезпечение от длъжника по чл. 180 и чл. 181 от ЗЗД или при направено искане за спиране от негова страна, което трябва да е подкрепено с писмени доказателства. Това са били двете възможности пред въззивника.

Не може да бъде направен извод, че същият се е възползвал от която и да е от тях, тъй като по делото не са представени доказателства, от които да се установява, че заповедният съд е спрял производството на някое от посочените основания. А в настоящото производство тежестта да докаже постановено спиране на изпълнението е за въззивника.

Ето защо, настоящият състав намира, че твърдяното спиране на принудителното изпълнение се явява недоказано. От тук следва, че в процеса не е настъпила пречка, която да препятства развитието на производството, и която, като последица след осъществяването си, да влече порочност за всяко последващо действие по изпълнението.

В заключение следва да бъде посочено, че обжалваното разпределение е извършено без да е било постановено спиране на производството от заповедния съд.

 

Изложеното налага извода, че Постановление от 08.05.2019 г. на ЧСИ Н.Н.по изп. дело № **, с което е извършено разпределение на събраната по изпълнителното дело сума от 8972, 70 лв., е правилно и законосъобразно.

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба на Г.В., срещу Постановление от 08.05.2019 г. на ЧСИ Н.Н.по изп. дело № **, с което е извършено разпределение на събраната по изпълнителното дело сума от 8972, 70 лв., като неоснователна.

 

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                 Председател:                                            Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                                  2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.