Р    Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                               184                ,2.08.2019 година, град Добрич

 

                                     В      ИМЕТО   НА     НАРОДА

 

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На втори август две хиляди и деветнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

          Членове : Г. ПАВЛОВ

младши съдия Г. ПАШАЛИЕВ

    

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело № 535 по описа за 2019 година намира следното:

 

 

               Производството е образувано по жалба с вх.№04478/28.06.2019 г. ( по регистратурата на ЧСИ, с рег.№ ****– ****) на длъжника Г.Л.П. *** чрез пълномощника – адво-кат  Г.Т. от ДАК срещу насочването на принудителното изпъл-нение върху описаните на 21.06.2019  г.  : лозе с площ от 660 кв.м., имот с пл.№ 2332 по плана на землището на град Добрич, в местността „Алма-

лии “  и построените в него четири сгради : вилна сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 79 кв.м.;  сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 34 кв.м. ; сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 21 кв.м. и сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 20 кв.м. по изпълнително дело № *** .

Длъжникът поддържа твърдение, че  посочените обекти са несеквес-тируеми ,тъй като сградата с идентификатор № ***и частта от гаража – сграда с идентификатор № ***, преустроена в „ дет-ска стая “ - жилищно помещение към сградата с идентификатор № ***съставлява единствено жилище на длъжника и членовете на се-мейството му ( Г. Г.П. - непълнолетен син; Е.В.Д.– партньор по съпружеско съжителство и Л.Д. С.– пълнолетна дъщеря на ***) , което не надхвърля жилищните им нужди ; придобитият в село ***жилищен имот – двор-но място от 725 кв.м. и къща не е служил никога за задоволяване на жи-лищни  нужди ( бил годен за отглеждане на животни само ) и къщата

„ вече не съществува “ . Иска се отмяна на описа на посоченото имущест-во, като нарушаващо несеквестируемостта .

         В писмено възражение с вх.№ 04647/4.07.2019 г. взискателят Р.Д.П. *** чрез пълномощника – адвокат П.П. от ДАК - оспорва жалбата като недопустима – насочена срещу не-подлежащо на обжалване действие – опис и като неоснователна, защото за несеквестируемостта на вилната сграда и на жилищната част от сградата – гараж - има значение дали длъжникът и посочените от него членове на се-мейството му действително живеят в него, а такива факти не са установе-ни; ; поземленият имот , частта от сградата – гараж ( извън преустроеното в детска спалня ) и двете сгради с идентификатори № ***и № ***– друг вид производствени ,складови сгради, са самостоя-телни обекти със самостоятелно предназначение , не служат за задоволя-ване на жилищни нужди и върху тях може да се насочва принудително изпълнение. Длъжникът не доказва, че къщата в село ***реално не съществува, а двама от членовете на семейството ( партньорката ***и дъщеря й Симеонова ) имат друг жилищен имот - закупеното на дата  20.10.2017 г. в съсобственост жилище в град Добрич, ул. „ Одрин “ № 8.

         В писмени мотиви по обжалваното насочване на принудителното из-пълнение ЧСИ аргументира становище за неговата законосъобразност.

         Жалбата на длъжника е по член 435,ал.2,т.2  от ГПК : в нея има по-зоваване на несеквестируемост. Подадена е след вписването на възбраната върху обектите ( във вх.рег.№ 10730, акт 72,том ІV от 15.11.2017 г. по кни-гите на СВ, град Добрич ) и след извършения на дата 21.06.2019 г. опис . До подаване на жалбата на 28.06.2019 г. няма насрочена принудителна продан . Съобразно разясненията по т.1 от ТР № 2/2013 г. на ОСГТК на ВКС жалбата е допустима, макар подадена преди срока за обжалване на насочването на принудителното изпълнение и защото отмяната на описа е поискана като последица на търсената със жалбата защита срещу насочва-нето на принудителното изпълнение върху несеквестируемо имущество по член 444,т.7 от ГПК , което е обжалваемо от длъжника действие .

         Предмет на описа , видно от протокола ( на л.89 -90 от копието на изп. дело) са следните обекти :  поземлен имот – с идентификатор № 72624. 903.29  по кадастралната карта на град Добрич – лозе на площ от 668 кв.м. в местността „ Алмалии “ ; сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 79 кв.м. ,състояща се от дневна с кухня, спалня и санитарен възел ; сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 34 кв.м. – гараж, част от която е преустроена в спалня към първата сграда ; сграда с идентификатор № ***със застрое-на площ от 21 кв.м. – складова сграда и сграда с идентификатор № 72624. 903.29.4 със застроена площ от 20 кв.м. – също складова сграда . Сграда с идентификатор № ***и част от сграда с идентификатор № 72624. 903.29.2 ,съставляваща преустроена в спалня ( детска стая ) към първата сграда отговаря на критериите за жилище по §5,т.30 от ДР на ЗУТ-  състои се от съвкупност от помещения , служещи за задоволяване на жи-лищни нужди . Семейството на длъжника е двучленно , състои се от него и непълнолетният му син Г. Г.П., роден на *** г. ( според акт за раждане № 0261/10.03.2006 г. ). Майката на детето му,с коя-то няма сключен граждански брак, не е член на семейството му.

Длъжникът е придобил през 2005 г. съгласно нот акт № 15 по нот.д. № 242/ 2005 г. на Нотариус № 158 , дворно място от 725 кв.м. – УПИ І - 470 в кв. 47 по плана на село ***и посочената в акта – построена в него къща за живеене от 60 кв.м. Към 2006 година ( или още преди 13 го-дини ) ,видно от приложената към жалбата скица № 320 от 28.11.2006 г. от Община Крушари , посочената сграда е заснета със сигнатура „ пж“ – паян-тово жилище. Следва да се приеме за вярно посоченото в жалбата на длъж-ника , че понастоящен паянтовата към 2006 г., неподдържана къща в село Телериг, не съществува реално и не може да служи за задоволяване на жи-лищни нужди. Длъжникът не притежава друго жилище.  Няма значение за преценката за несеквестируемост на описаните обекти дали жената, с която живее във фактическо съжителство ( която не е член на семейството му ) , притежава друго жилище.

Описаното жилище , включващо помещенията от сградата с иденти-фикатор № ***и жилищното помещение (детската стая, спалня)  от сградата с идентификатор № ***– гараж , дори да надхвърля полагащата се за двучленно семейство жилищна площ от 40 кв.м. – по член 2,ал.1,т.2 от Наредба за жилищните нужди на длъжника и членовете на не-говото семейство , няма необходимия брой сервизни помещения ( има само едно ), за да може надвишаваща нормата жилищна площ да се обособи в жилище , което да се ползва самостоятелно при условията на член 39,ал.2 от ЗС. Следователно цялата жилищна сграда  ( заснета по КК като една сграда и част от сградата – гараж ), като единствено жилище на длъжника , е несеквестируема по член 444,т.7 от ГПК . Останалите две сгради  - скла-довите сгради с идентификатори № ***и № ***ня-мат самостоятелно предназначение – обслужват ползването на жилищната сграда и също са несеквестируеми вещи. Поземленият имот, върху който е построено единствено жилище на длъжника , също е загубил с оглед зас-трояването самостоятелния си характер, има обслужващо сградата пред-назначение  и също е несеквестируема вещ. Единствено сградата с иденти-фикатор № ***, без преустроената в жилищно помещение към жилищната сграда част , с предназначение на гараж, съставлява самостоя-телен обект със самостоятелно предназначение и е секвестируема вещ.

С оглед изложеното жалбата на длъжника е частично основателна и следва да се уважи с отмяна на насочването на принудителното изпълне-ние  върху трите посочени по – горе сгради и поземления имот ,както и на възбраната върху тях и на описа на същите. Жалбата срещу насочването на принудителното изпълнение върху гаража  е неоснователна и следва да се отхвърли.

Воден от горните съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

                                      Р     Е    Ш    И    :

ОТМЕНЯ по жалба на длъжника Г.Л.П. , ЕГН: ********** *** , „ ***“, „*** *“ № ** насочва-нето на принудителното изпълнение по изпълнително дело № *** по описа на ЧСИ, с рег.№ ****по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС – ****, върху следните несеквести-руеми обекти по член 444,т.1 от ГПК : сграда с идентификатор № ***по кадастралната карта на град Добрич със застроена площ от 79 кв.м. и преустроената в жилищно помещение (детска стая, спалня) към нея част от сградата с идентификатор № ***по същата КК ; сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 21 кв.м. ; сграда с идентификатор № ***със застроена площ от 20 кв.м. и по-землен имот с идентификатор № 72624.903.29 по същата КК, съставляващ лозе с площ от 660 кв.м., имот с пл.№ 2332 по плана на землището на град Добрич, в местността „**** “ и ОТМЕНЯ наложената върху тях въз-брана и извършения на дата 21.06.2019 г. опис на тези обекти .

ОТХВЪРЛЯ жалбата на длъжника Г.Л.П. , ЕГН: ********** *** срещу насочването на принудителното изпълнение по изпълнително дело № *** по описа на ЧСИ, с рег.№ ****по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС – ****върху частта от сграда с идентификатор № ***по кадастралната карта на град Добрич , с предназначение на гараж .

РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                 2.