Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

 

№ 188

 

 

гр. Добрич,  12.08.2019 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на дванадесети август  две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА  

          ЧЛЕНОВЕ:   ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ 

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. гр. д. № 542/2019 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Производството е по глава Тридесет и девета „Защита срещу изпълнението”, раздел І „Обжалване на действията на съдебния изпълнител” на Гражданския процесуален кодекс. 

         Въззивно гражданско дело № 542/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба рег. № 3383/17.05.2019 г. на регистратурата на Окръжен съд - Добрич, подадена от Р.Б.А. и Я.М.А. – двамата с пост. и наст. адрес гр. Г.Т., ул. „И.В.“ № **, общ. Г.Т., област Добрич, срещу действия на частен съдебен изпълнител Л.Т., рег. № ** на КЧСИ, с район на действие – Окръжен съд Добрич по изп. д. № **: въвод във владение на купувача, извършен на 10.05.2019 г.

 

В жалбата са инвокирани доводи за неправилност и незаконосъобразност на атакуваното действие на частния съдебен изпълнител, като се претендира отмяната му.   

Взискателите не е изразяват становище по жалбата.

Частният съдебен  изпълнител е изложил мотиви по обжалваните действия.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 437, ал. 3 ГПК, като взе предвид данните в изпълнителното дело и представените от страните доказателства, намира за установено следното:

Жалбата като подадена от надлежна страна в законоустановения срок е ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 435, ал. 2, т. 3  ГПК, длъжникът може да обжалва отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението.

При преценката на доказателствата по делото, поотделно и в тяхната съвкупност, Съдът не констатира нарушения на  процесуалните правила на чл. 498 ГПК, регламентиращи въвода на купувача.

С молба от 27.03.2019 г., лицето, обявено за купувач на имота по реда на чл. 492-494 ГПК, е поискало въвод във владение. Частният съдебен изпълнител е насрочил въвода на 10.05.2019 г. ( л. 806 от изп. дело ).

Видно от доказателствата по делото, длъжниците са били надлежно уведомени на 24.04.2019 г. за изпълнението. ( л. 886 – 887 от изп. дело ).

Неоснователни са доводите на длъжниците за незаконосъобразност на извършения въвод във владение на купувача поради постъпването в болница на длъжника А., придружавана от длъжника А. на насрочената за въвода дата.  Представените от тях медицински документи не удостоверяват по несъмнен и безспорен начин твърденията им.

Неоснователен е доводът на длъжниците за извършването на въвода извън определеното време.

В случая за законосъобразността на атакуваните действия на частния съдебен изпълнител е меродавно единствено и само надлежното уведомяване на длъжниците за въвода във владение.

Неотносими към предмета на делото са твърденията на длъжниците за наличието на конфликт с частния съдебен изпълнител.

Изложените съображения дават основание на Съда да приеме жалбата за неоснователна и като такава да я остави без уважение.

С оглед гореизложените съображения и на основание  чл.  437 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

   Р   Е   Ш   И   :

 

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба рег. № 3383/17.05.2019 г. на регистратурата на Окръжен съд - Добрич, подадена от Р.Б.А. ЕГН **********  и Я.М.А. ЕГН ********** – двамата с пост. и наст. адрес гр. Г.Т., ул. „И.В.“ № **, общ. Г.Т., област Добрич, срещу действия на частен съдебен изпълнител Л.Т., рег. № ** на КЧСИ, с район на действие – Окръжен съд Добрич по изп. д. № **: въвод във владение на купувача, извършен на 10.05.2019 г.

         РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ:                 

 

                            1.                  2.