О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 667

                                             гр. Добрич, 06.08.2019г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                 гражданско отделение

На шести август                                                 година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ГЕОРГИ ПАВЛОВ

                                                            ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ             

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 538     по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба с вх.№5171/02.08.2019г., подадена от Р.Д.А. *** и от „А.“ЕООД – гр.Б.  срещу действия на ЧСИ с рег.№ ** и район на действие ДОС по изп.д.№**, изразяващи се в  насрочване за 02.08.2019г. на въвод във владение на недвижим имот в гр.Б., съставляващ самостоятелен обект с идентификатор ** и насрочване за 06.08.2019г. на предявяване на резпределение на събраните по изпълнителното дело суми.

Насрочването на посочените изпълнителни действия се счита в жалбата за незаконно, предвид, че принудителното изпълнение е спряно по чл.420 ал.1 във вр. с чл.417 т.10 от ГПК, като се иска се тяхната отмяна. Въведено  е и искане по чл.438 от ГПК за спиране на действията по изпълнението.

Съобразно разпоредбата на чл. 436 от ГПК жалбите се подават чрез съдебния изпълнител, който е компетентен да проведе и процедурата по връчване на препис от същите на насрещните страни, изложи мотивите си по обжалваните действия и  приложени копие от изпълнителното дело.

Искане за спиране на изпълнението по чл.438 от ГПК по принцип не подлежи на самостоятелно разглеждане извън производството по жалба, с която редовно е сезирана контролната инстанция.

Без надлежно администрирана  и окомплектована от съдебния изпълнител жалба на страна в изпълнителното производство, съдът не може да се произнася единствено въз основа на твърденията и доказателсвата на жалбоподателя – едностранно и без събиране на становище по жалбата на останалите участници и съобразяване на документите по изпълнителното дело, нито пък може направи проверка за редовност и допустимост на депозираната жалба, т.е. не може  да се произнесе и по направените искания за спиране на изпълнителното производство по реда на чл. 438 от ГПК, доколкото същото по естеството си представлява вид обезпечение на депозираната жалба и може да се разгледа само при наличие на редовна такава. В тази насока е становището на доктрината: Граждански процесуален кодекс - приложен коментар, проблеми на правоприлагането, анализ на съдебната практика, ИК“Труд и право“, Второ преработено и допълнено издание стр.1174 -1175, както и определение №615 /12.11.2009г.  по ч.гр. д. 621/2009г. на ВКС, III г. о.

По тия съображения,съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по  гр.д.№538/2019год. и ИЗПРАЩА на ЧСИ с рег.№** и район на действие ДОС жалба вх.№5171/02.08.2019г. на Р.Д.А. *** и  „А.“ЕООД – гр.Б. по изп.д.№** за изпълнение на чл.436 ал.2 и 3 от ГПК.

Определението е окончателно.

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.              2.