О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

       724                                    28.08.2019 год.                           гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На двадесет и осми август                                                                  2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:            ДИАНА ДЯКОВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:                   ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                        ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ      

Като разгледа докладваното от председателя в.гр.д.№600 /2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

        

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК по жалба рег.№ 2455/21.06.2019 год. на Г.Т.Т., ЕГН**********, Т.Г.С. , ЕГН **********,*** и С.Г.С. ,ЕГН ********** ,от гр.Д.срещу решение № 70/22.05.2019 год. по гр.д.№288/2018 год. на  Районен съд Балчик,с което  по отношение на  тях и ищеца Д. К.Д. , ЕГН**********,***  е признато за установено,че е налице грешка при изготвянето и към момента на одобряването на КК на гр.Балчик, одобрена със заповед № 300-5-5 от 04.02.2004 г., изм. със зап. №18-2440-26.03.2015/26.03.2016 г. на изп. директор на АГКК-Добрич и ПУП-ПРЗ – Решение 474 по протокол № 47/31.08.2006 г. на гр.Балчик в частта, касаеща границата между поземлени имоти с идентификатори № ***и ***, като имотната граница между тези поземлени имоти е нанесена погрешно, а действителната границата между ПИ ***и имот ПИ *** е правата линия от точка „1” до точка „3”, оцветена в черно върху комбинираната скица от експертизата на вещото лице - приложение № 1.1 към заключението по съдебно-техническата експертиза на л.110 от делото.

Решението е обжалвано и в частта за отговорността за разноски с доводи,че на ищеца са присъдени такива,каквито не му се дължат-възнаграждението на адвоката не съответства на материалния интерес и на действителната фактическа и правна сложност на делото.

В случаите когато страната обжалва изцяло или отчасти решението като неправилно, при отмяната му въззивният съд следва да преразгледа и въпроса за отговорността за разноските, доколкото той е обусловен от изхода на спора. Когато обаче при произнасянето по дължимите разноски, съдът е допуснал грешка, изразяваща се в нарушаване на правилата за присъждане на разноските /грешка в изчисляването на размера , неправилно кредитиране на представените доказателства за направени разноски,незачитане на възражение за прекомерност и т. н./ ,т.е. неправилното произнасяне по отговорността за разноски не е свързано с неправилно произнасяне по предявените искове, страната следва да поиска изменение на решението в частта за разноските по реда на чл. 248 от ГПК. Определението на съда по молбата по чл. 248 от ГПК подлежи на обжалване по реда за обжалване на решението и в производството по частната жалба горната инстанция може да измени определения размер на разноските и без да отменя решението в останалата му част. Самостоятелна възможност за обжалване на решението в частта за разноските не е предвидена, поради което не е допустимо въззивната инстанция да изменя обжалваното решение в частта за разноските, когато не обезсилва или отменя решението по предявените искове и не е проведено производство по чл. 248 от ГПК.

С оглед на горното,производството по делото следва да бъде прекратено и делото изпратено на БРС за произнасяне по въззивната жалба в частта за разноските с характер на молба по чл. 248 от ГПК.

По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 600/2019 год. и ВРЪЩА делото на Балчишкия районен съд за разглеждане на жалба рег.№ 2455/21.06.2019 год. в частта за разноските в производство по чл.248 от ГПК.

След приключване на процедурата,делото да бъде изпратено на въззивния съд за разглеждане на жалбата в останалата й част по реда на глава ХХ от ГПК.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                    2.