Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 60

 

гр.Добрич, 09.08.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички  окръжен  съд,   наказателно  отделение, публично  съдебно заседание на девети август две хиляди  и деветнадесета година, 

Председател: Галатея Ханджиева,

Членове: Георги Павлов и Милена Хараламбиева,

прокурор Веселин Вичев, съдебен секретар Елица Александрова, разгледа

н.ч.д. №279/2019г. на Окръжен съд-гр.Добрич, докладвано от съдия Хараламбиева

 

            Производството е образувано по реда на чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС /Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции/ за разглеждане на постъпило в Окръжен съд – гр.Добрич Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, издадено от съдебните власти на Р Словения на 18.06.2019г. и засягащо българския гражданин Т.Д.Т. с ЕГН**********, роден на ***г***.

            В съдебно заседание представителят на ОП-гр.Добрич изразява становище за признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

            Засегнатото лице изразява съгласие за признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

             С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представено за признаване и изпълнение на решение- Акт за глоба № PN-******, постановено от „ДАРС“ АД, Република С. на 14.12.2018г., влязло в сила на 28.12.2018г., с което на българския гражданин Т.Т. е наложена финансова санкция за правонарушение, извършено на територията на издаващата държава и непопадащо под юрисдикцията на българските съдилища. С цитираното решение е наложена финансова санкция – осъждане за заплащане на парична глоба в размер на 800 евро. Осъждането е за деяние, реализирано на 14.12.2018г. на територията на Словения /издаващата държава/, по път А5, в пътен участък 0807 Л.–С. Т. и квалифицирано като управление на автомобил с подминаване на пункт за таксуване без OBU устройство – нарушение на чл. 50, § 4, ал. 6 във вр. с чл. 42, §1, ал. 8 от Закона за пътните такси на Република С..  

Решението на „ДАРС“ АД, Република Словения, постановено на 14.12.2018г. е влязло в сила на 28.12.2018г.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции, република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция.

Изпратеното в Окръжен съд–гр.Добрич удостоверение съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения акт, чието признаване се иска. Касае се за решение за налагане на финансова санкция, което съгласно нормата на чл. 3, ал. 1, т. 1 от  ЗПИИРКОРНФС е акт за налагане на задължение за плащане на глоба, имуществена санкция или всякакъв друг вид парична санкция, наложена с акт на съдебен или несъдебен орган за извършване на престъпление или административно нарушение, включително паричните санкции, наложени във връзка с нарушение на правилата за движение.

Деянието, осъществено от засегнатото лице Т.Д.Т., попада сред изброените в чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, за което двойна наказуемост не се изисква.

             Не е налице нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на решението за налагане на финансова санкция от чужд съд, посочени в чл. 35 от ЗПИИРКОРНФС. Удостоверението е издадено по образец /съгласно Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС/,  в писмена форма, придружено от превод на български език, от компетентен орган и отговаря на изискванията, залегнали в разпоредбите на чл. 4 и чл. 5 от ЗПИИРКОРНФС. Срещу Т. за същото деяние в Р България или в друга държава, различна от издаващата няма постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Давността за изпълнение на решението не е изтекла по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд. Не са налице данни за имунитет или привилегия по българското законодателство, които да правят изпълнението на решението недопустимо. Решението на „ДАРС“ АД, Република Словения не се отнася и за деяния, които по българското законодателство се считат за извършени изцяло или отчасти на територията на Р България, или пък за деяния, извършени извън територията на издаващата държава и българското законодателство не позволява предприемане на наказателно производство по отношение на такива деяния. Наложената финансова санкция с решението не е по-малка от 70 евро, респ. левовата им равностойност. Осъдителният диспозитив на решението, подлежащо на изпълнение касае парична сума в размер на 800 евро /равностойни на 1564,66 лв. по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на решението – 14.12.2018г./.  Решението е постановено срещу пълнолетно /съгласно българското законодателство/ лице, което може да носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, предмет на решението. Производството срещу Т.Т. е било писмено, като същият е уведомен съгласно законодателството на издаващата държава лично относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете на обжалване. Т. не е поискал повторно разглеждане или обжалване в приложимия за целта срок.

            Предвид обстоятелството, че Т.Т. е български гражданин, с постоянен адрес—***, съдът прие, че местоживеенето му се намира на територията на Р България, т.е налице е една от алтернативно предвидените предпоставки за признаване на решението за налагане на финансова санкция, съдържащи се в чл. 30, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС.

            По гореизложените съображения и на основание чл. 32, ал. 1 във вр. с чл. 16, ал.7, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, Добричкият окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И :

 

            ПРИЗНАВА Решение - Акт за глоба № PN-18210002219, постановено от „ДАРС“ АД, Република С. на 14.12.2018г., влязло в сила на 28.12.2018г., с което на българския гражданин Т.Д.Т. с ЕГН**********, роден на ***г***, Р България е наложена финансова санкция в размер на 800 евро / равностойни на 1564,66 лв. по курс на Българска Народна Банка към датата на постановяване на решението – 14.12.2018г/ – осъждане за извършено нарушение по чл. 50, § 4, ал. 6 във вр. с чл. 42, §1, ал. 8 от Закона за пътните такси на Република Словения.

След влизане в сила на решението, препис от същото ведно с Решение - Акт за глоба № PN-*****, постановено от „ДАРС“ АД, Република Словения на 14.12.2018г., влязло в сила на 28.12.2018г., да се изпратят на органите на Националната агенция по приходите за изпълнение!

След получаване на решението, НАП незабавно да уведоми настоящия съд за предприетите действия по изпълнение на решението на основание чл. 36 във вр. с чл. 22, ал. 2 от ЗПИИРКОРНФС, като след приключване на изпълнението също да уведоми настоящия съд, за да се уведоми компетентния орган на издаващата държава.

Препис от решението да се връчи на засегнатото лице!

Да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, както и копие на уведомлението да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – гр.Варна в седмодневен срок от днес.

 

 

Председател:                                       Членове: 1.

 

 

                                                                               2.