П Р О Т О К О Л

                        19.08.2019г., гр. Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                                Наказателно отделение

На деветнадесети              август                                                    2019 година                                                                  

в публично съдебно заседание в следния състав:

        

              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА

 

 

Секретар – ЕЛИЦА АЛЕКСАНДРОВА

Прокурора –

Сложи за разглеждане, докладваното от съдия Димитрова

ЧНД № 178 по описа за 2019г.

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

Свидетелката Р.Г.М. редовно призована, явява се лично.

Производството е по реда на чл.28, ал.1 и следващите от Закон за европейската заповед за разследване (ЗЕЗР) на Република България и на чл.24 от Директивата 2014/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014г. относно Европейска заповед за разследване по наказателноправни въпроси, за разпит чрез видеоконфрентна връзка  на свидетелката Р.Г.М. – българска гражданка, намираща се на територията на Република България, във връзка с Европейска заповед за разследване от 01.04.2019г. с Референтен номер EOB – U-2019012828, издадена от М.Е. ван Веес – съдия-следовател в Апелативен съд Арнем – Леуварден, Нидерландия.

Разпитът на свидетеля се извършва с участието на преводач Л. Х., осигурен и намиращ се към момента на провеждане на разпита в  - Апелативен съд Арнем – Лееуварден, Нидерландия, който извършва устен превод от нидерландски на български език и обратно.

В залата присъства системният администратор на Окръжен съд- Добрич – г-жа Т. М., и В.  Г. – системен администратор на Апелативен съд – В. осигуряващи видеовръзката с Апелативен съд Арнем – Лееуварден, Нидерландия.

Явяват се Б.А. – съдия – следовател в Апелативния съд

К.ван де Пол – Боом, съдебен секретар;

Госпожа С К. – Апелативен прокурор;

Адв. Х. Р. - адвокат на обвиняемия Д.Д.М.;

Адв.Й.В.Х.П. – адвокат на обвиняемия Е.А.Х.;

Адв.Б.А.А.П. – адвокат на обвияемия М.А.Х.;

 

 

         СЪДЪТ СНЕМА самоличността на свидетелката, както следва:

         Р.Г.М. – родена на ***г. в гр. В., жител и живущ ***,  от известно време живее във Франция, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана.

         Желая  да бъда разпитана на български език, чрез преводач, който участва в разглеждане на делото в Апелативен съд Арнем- Лееуварден.

         Знам защо съм днес в съда. Нямам роднинска връзка с лицата!

         СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА на свидетелката М., че е призована като свидетел във връзка с невлязла в сила присъда на Окръжен съд Миден – Нидерландия, подразделение Утрехт, както и отговорността по чл.290, ал.1 от Наказателния кодекс на Република България, за даване на неверни показания пред съда или за премълчаване на факти и обстоятелства, които имат значение към зададените и въпроси.

         СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА на свидетелката М., че съгласно чл.28, ал.4, вр. ал.1 от Закона за европейската заповед за разследване, вр. с чл.119 и чл.121, ал.1 от НПК на Република България и чл.24, т.5, б. „д“ от Директива 2014/41/ЕД на Европейския парламент и на съвета от 03.04.2014г. може да откаже  да свидетелства ако е съпруг, възходящ, низходящ, брат, сестра или се намира във фактическо съжителство с някой от  обвиняемите лица по делото, както и  че не е длъжен да дава показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в извършване на престъпление него, неговите възходящи, низходящи, братя, сестри, съпруг или лице, с което се намира във фактическо съжителство.

         От своя страна председателят на съдебния състав, разглеждащ наказателното производство в   Апелативен съд Арнем – Леуварден, Нидерландия, също разясни правата и задълженията на свидетеля, съобразно законодателството на издаващата държава и съобразно, което свидетелката е длъжна да говори истината. Предупредена  за отговорността.

         СВИДЕТЕЛКАТА М.: Наясно съм с това, което ми беше разяснено. Разбрах, че съгласно Наказателния кодекс на Република България и съгласно Конвенцията за взаимопомощ  по наказателни въпроси между държави членки на Европейския съюз нося наказателна отговорност за показанията си.  Ще свидетелствам, обещавам да говоря истината. Готова съм да отговарям на въпроси, ще отговарям честно и съвестно.

         Разпитът на свидетелката започна в 11: 21 часа българско време и се провежда пряко от компетентния орган на издаващата държава и под негово ръководство съгласно законодателството на Кралство Нидерландия.

           От името на адвокатите въпроси задава адв.Петерс, адвокат на обвиняемия Х..

               Въпроси на свидетелката М. бяха задавани и от адв.Хам Райт - адвокат на обвиняемия М., от адв. Б.А.А. П. – адвокат на обвиняемия М.А.Х. и госпожа С К. – Апелативен прокурор.

         След изчерпване на въпросите, председателят на съдебния състав, разглеждащ наказателното производство в Апелативен съд Арнем – Леуварден, ЗАЯВИ, че нямат повече въпроси към свидетелката М., прочита показанията на свидетелката М., дадени в днешното съдебно заседание и приключва разпита и чрез видеоконферетната връзка.

         СВИДЕТЕЛКАТА  М.: Нямам забележки, относно това, което ми беше прочетено, вярно е записано и приключва разпита.

         СЪДЪТ освобождава свидетелката Р.М. от съдебната зала.

         Разпитът на свидетелката приключи в 15:45 часа българско време.

         Съставът на Добрички окръжен съд намира, че с изчерпване на въпросите към свидетелката Р.М. е изпълнено направеното искане от Апелативен съд Арнем – Лееуварден, Кралство Нидерландия, поради което производството по делото следва да бъде прекратено.

         Водим от горното, СЪДЪТ

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И: №243

         ПРЕКРАТЯВА  производството по ЧНД №178/2019г. по описа на Окръжен съд –Добрич, поради извършване на исканото процесуално действие.

 Заверен препис от настоящия протокол да се изпрати на издаващия орган.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО!

         ПРОТОКОЛЪТ  е изготвен в съдебно заседание.

         ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15:50 часа.

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              СЕКРЕТАР: