П Р О Т О К О Л

 

02.08.2019г.,  град Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                           НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

на втори август, две хиляди и деветнадесета година, в публично съдебно  заседание, в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар –  ЕЛИЦА АЛЕКСАНДРОВА

Прокурор – МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Калина Димитрова

НОХД № 263 по описа за 2019г.

На именното повикване 14:10 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ГРАД ДОБРИЧ – Редовно призована, представлява се от прокурор Милена Любенова.

        ОСЪДЕНИЯТТ.Д.П.   Редовно призован, явява се лично, представлява се от адв.М.Т. ***, редовно упълномощена в хода на досъдебното производство.

 

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Т.: – Да се даде ход на делото.

След изслушване становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Производството е по реда на чл.306 ал.1 т. 1 от НПК вр. чл.53 от НК.

Съдът на основание чл.272 от НПК пристъпва към проверка самоличността на осъдения:

        Т.Д.П. – роден на *** год. в с.Р., живущ ***, български  гражданин, българин,  с висше образование, разведен, неосъждан, ЕГН: **********.

На основание чл.274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази насока, запитва страните за искания по доказателствата.

Съдът, след като не констатира искания по доказателствата, с оглед попълване на делото с необходимия доказателствен материал, на основание  чл.283  от  НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите по ДП № 10/2018г. по описа на С „ПКП“ при ОД на МВР – Добрич, както  и  материалите  по  н.о.х.д. №262/2019г.  по  описа  на  ДОС.

Съдът повторно запитва страните за други искания по доказателствата и след като не постъпиха такива

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, моля на основание  чл.354а  ал.6  от НК, приобщените като веществени  доказателства по делото вещи – наркотично вещество амфетамин с тегло 304,94 грама, приобщено към досъдебното производство, с протокол за обиск на Т.Д.П. от 20.03.2018г. и съхранявано в Централно митническо управление, отдел „НОП – ЦМУ“, видно от приемателно-предавателен протокол № 61520 от 12.03.2019г., като предмет на престъплението да бъде отнето  в  полза  на държавата, а кутия с надпис „DIGITAL SCALE» и поставена в нея дигитална везна с надпис : «CAPACTTY“: 500 гр. 0,1 G“, черна на цвят, иззети с протокол за претърсване и изземване от 21.03.2018г. в апартамент, намиращ се на адрес: гр.Д. ЖК“Д.“ бл.40, ет.3, ап.14, както и опаковките от изследваното наркотично вещество, предмет на настоящото наказателно производство, иззети с протокол за обиск на Т.Д.П. от 20.03.2018г., като средства на престъплението, да бъдат отнети в полза  на  държавата и да бъдат унищожени.

АДВ. Т.: Присъединявам се към становището на прокурора.

ОСЪДЕНИЯТ: Разбирам  и  съм  наясно  за  какво  става  въпрос. Не  възразявам.

Съдът  предоставя  последна  дума  на  осъдения: Нямам  какво да  кажа.

След изслушване становищата на страните, съдът след проведено тайно съвещание, произнесе своя акт, като разясни на страните възможността за обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред АС – Варна.

Съдът прие за установено следното:

         С влязъл в сила съдебен акт на 02.08.2019г. за одобряване на споразумение - определение № 19 по н.о.х.д № 262/2019г. по описа на ОС-гр.Добрич за извършено престъпление по чл.354а ал.1 от НК на осъдения Т.  Д.  П.  е  било  определено  наказание  лишаване  от свобода за срок от  три години, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от пет години.

По делото са били приобщени като веществени доказателства наркотични вещества, чието притежаване е забранено: наркотично вещество амфетамин  с  тегло  304,94 грама, приобщено  към  досъдебното  производство, с  протокол  за обиск на Т.Д.П. от 20.03.2018г.  и  съхранявано в Централно митническо управление, отдел „НОП – ЦМУ“, видно от приемателно-предавателен протокол № 61520 от 12.03.2019г.,  кутия с надпис „DIGITAL SCALE» и поставена в нея дигитална везна с надпис : «CAPACTTY“: 500 гр. 0, 1G“, черна  на  цвят, иззети  с  протокол  за  претърсване  и  изземване от 21.03.2018г. в апартамент, намиращ се на адрес: гр.Д., ЖК“Д.“ бл.40 ет.3 ап.14, както и опаковките от изследваното наркотично вещество, предмет  на  настоящото  наказателно  производство, иззети с протокол за обиск на Т.Д.П. от 20.03.2018г.

Тъй като процесните веществени доказателства се явяват предмет на престъплението и средства за извършването му, то следва на основание чл.354а ал.6 от НК същите да бъдат отнети в полза на държавата, като на основание чл.92 ал.2 от ЗКНВП наркотичните вещества следва да бъдат унищожени. Всички останали изброени вещи, с изключение на двата броя везни и ведно с батериите, следва също да бъдат унищожени поради незначителната  им  пазарна  себестойност.

Предвид  изложеното  и  на  основание  чл.383  ал.2  от  НПК  във вр. с чл.354а ал.6 от НК, във вр. с чл.306 ал.1 т.1 от НПК и чл.53 от НК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ : №    224

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство 10/2018г. по описа на Сектор „ПКП“ при ОД на МВР Добрич, явяващи се предмет и средства на престъпленията по чл.354а ал.1 от НК, а именно:  наркотично вещество амфетамин с тегло 304,94 грама, приобщено към досъдебното  производство,  с  протокол за обиск на Т.Д.П. от 20.03.2018г. и съхранявано в Централно митническо управление, отдел „НОП – ЦМУ“, видно от приемателно-предавателен протокол № 61520 от 12.03.2019г., както и опаковките от изследваното наркотично вещество, предмет на настоящото  наказателно  производство, иззети  с  протокол  за  обиск  на  Т.  Д.  П.  от  20.03.2018г.

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА кутия с надпис „DIGITAL SCALE»  и  поставена  в  нея  дигитална  везна  с  надпис : «CAPACTTY“: 500 гр. 0,1 G“, черна  на  цвят, иззети с протокол за претърсване и изземване от 21.03.2018г. в апартамент, намиращ се на адрес: гр.Д. ж.к.“Д.“ бл.40 ет.3 ап.14.

ПРЕПИС от определението на съда да се изпрати на Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП”- гр.София за сведение и изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен  съд – Варна  в  15-дневен  срок  от  днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:25 ч., определението  е  обявено  на  страните, като  им  е  разяснен  срока  и реда  за  обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                 СЕКРЕТАР: