Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №111

           В ИМЕТО НА НАРОДА

                 гр.Добрич 30.08.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на тридесети август                

през две хиляди и деветнадесета                     година в състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

                                                     

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......Т.д.№160

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Производството е по чл.25 от ЗТР.

      Постъпила е жалба  от НЧ“***“,ЕИК***,със седалище и адрес на управление-гр.Б.,представлявано от П.В.Б.–секретар,чрез адв.П.Г. ,ДАК,сл.адрес-*** срещу Отказ №20190614111303 от 18.07.2019г. на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на Читалището,а именно промяна в персоналния състав на управителните органи на заявителя,съгласно взетите на 30.05.2019г.решения на общото му събрание.

   Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

   Разгледана по същество,тя се явява неоснователна по следните съображения:

    За да постанови атакувания отказ,длъжностното лице по регистрация в мотивите си е приело,че поканата за събранието не е връчена на всички читалищни членове по реда на чл.15 ал.2 от ЗНЧ,тя не е получена срещу подпис от членовете на читалището,с право на глас в събранието.

   Мотивите на длъжностното лице по регистрация са правилни.

   Законът за народните читалища ,уреждащ статута на жалбоподателя императивно предвижда в правилото на чл.15 ал.2 ЗНЧ ,като условие за редовното свикване на общо събрание на Читалището,на всички читалищни членове да бъдат връчени лично срещу подпис покани за събранието ,с вписана дата,място,час и дневен ред за същото,като същевременно на общодостъпни места в населеното място бъдат разлепени покани за провеждането на общото събрание.Огласяването чрез средство за масова информация  на поканите не изключва задължението за личното им връчване на читалищните членове.В тази насока е и трайната съдебна практика по въпроса.Нормата е насочена към охраняване на интересите на всички читалищни членове и не може да бъде тълкувана разширително.

    В случая указания за отстраняване на нередовности в документите към заявлението не следва да бъдат давани,тъй като видно от доказателствата,а и от твърдението на жалбоподателя в подадената жалба ,че част от членовете на Читалището действително не са поканени на събранието става ясно,че такива нередовности не могат да бъдат поправени с последващо представяне на документи.Този недостатък не е отстраним ,поради което съдът намира,че правилно длъжностното лице по регистрацията не е дало указания за представяне на липсващи документи в преписката.

    Водим от изложените съображения Окръжният съд намира,че подадената жалба е неоснователна и не следва да бъде уважена,а отказът за вписване на заявените промени е законосъобразен и следва да бъде потвърден.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Отказ №20190614111303 от 18.07.2019г. на длъжностното лице по регистрация при ТР,АВ за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на Читалището,а именно промяна в персоналния състав на управителните органи на заявителя,съгласно взетите на 30.05.2019г.решения на общото му събрание.

  Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя.

 

                                                 ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: