О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е    Н     И     Е

 

 

№ 351

 

 

гр. Д., 08.08.2019г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осми август две хиляди и деветнадесета  година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 141 по описа на Д.кия окръжен съд за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Търговско дело № 141/2019 г. по описа на Д.кия окръжен съд е образувано по жалба вх. № 4668/09.07.2019 г. на И.К.Х. с искане за отмяна на извършеното вписване на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване по партидата на кооперация „ПТК Ж.“ с. Ж., общ. Д., област Д..

          Жалбата е недопустима, поради следните съображения:

          Съгласно чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ на обжалване пред окръжния съд по седалището на търговеца подлежи отказът на длъжностното лице по регистрацията.

Длъжностното лице по регистрацията  се произнася по заявленията за вписване и за заличаване и по заявленията за обявяване на актове незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им в търговския регистър, освен ако със закон не е предвидено друго – чл. 19, ал. 2 ЗТРРЮЛНЦ.

В разглеждания случай се установи, че е налице вписване на  промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване по партидата на кооперация „ПТК Ж.“ с. Ж., общ. Д., област Д. при наличието на съдебен акт за спиране на охранителното производство, постановен от Окръжен съд – Д. в производство по чл. 536 ГПК – Определение № 294/19.06.2019 г. по ч. т. д. № 128/2019 г. Актът за спиране на регистърното производство е постъпил в Търговския регистър приблизително 42 минути след вписването на промените по заявление А7 с рег. № 20190617153045.

В тази хипотеза, заинтересованото лице може да защити правата си по реда на чл. 29 ЗТРРЮЛНЦ.

Недопустимо е да се иска отмяна на извършеното вписване на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване по партидата на кооперация „ПТК Ж.“ с. Ж., общ. Д., област Д. по реда на чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ.

С оглед изложените съображения се налага изводът за недопустимост на жалбата, поради което производството по делото следва да се прекрати.

С оглед гореизложените съображения, Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т. д. № 141/2019 г. по описа на Окръжен съд – Д..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ С ЧАСТНА ЖАЛБА ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В ЕДНОСЕДМИЧЕН СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНАТА.

 

                                                                                                 

                                                                  СЪДИЯ: