О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                            766                   ,12.09.2019 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На дванадесети септември две хиляди и деветнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

 

                                        Председател  : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА       

Членове :  ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                 ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                  

                                                              

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 562 по описа за 2019 година, намира следното :

        

 

        

                  При проверката по член 267,ал.1 от ГПК въззивният съд нами-ра, че подадената в срока за въззивно обжалване ( с начало 23.04.2019 г. и край 7.05.2019 г. ) от надлежен пълномощник - адвокат К.С. от ДАК въззивна жалба с вх.№ 1777 /7.05.2019 г. ( по регистратурата на БРС ) на ответника С.П.Д.  е насочена срещу решение № 53 от 19.04.2019 г. на Балчишкия районен съд по гр.д. № 290/2018 г. , уважаващо предявени срещу нея в условията на съединяване искове за намаляване на завещателно разпореждане, за делба на гараж и за осъждането й да заплати на двамата ищци суми от по 5 849,56 лева . С жалбата ( с оглед петитума й) се иска отмяна на решението в цялост , а по нея съдът изискал внасянето на ДТ от само 116, 99 лева.

За обжалването на решението в частта по допускане делбата на гара-жа и намаляване на завещателно разпореждане се дължи държавна такса за неоценяем иск, определена според член 18,ал.1 във връзка с член 3 от Та-рифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК -т.17 от ТР№ 2 /2016 г. на ОСГТК на ВКС . За обжалването на решението по двата пасивно субективно съединени иска за парични вземания ,всяко в размер от  5 849,56 лева , се събира държавна такса от всички интереси – член 72, ал.2 от ГПК , равняваща се на 233,98 лева . Внесената ДТ от 116,99 лева е на половина по – малко от дължимата ДТ само по обжалва-нето на паричните искове. Това налага образуваното въззивно производст-во да се прекрати с необжалваемо определение и делото да се върне на първоинстанционния съд за даване на указания за отстраняване на горепо-сочената нередовност на въззивната жалба.

Воден от горното, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

         ПРЕКРАТЯВА въззивното производство и ВРЪЩА делото на пър-воинстанционния съд – БРС за нова проверка на редовността на жалбата, даване на указания до въззивника за отстраняване на нередовността по нея по член 261, т.4 от ГПК – внасянето на ДТ от още 116,99 лева за обжалва-нето на решението по паричните искове и внасянето на ДТ, която да се определи от първоинстанционния съд според правилото на 18,ал.1 във връзка с член 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съ-дилищата по ГПК , за обжалването на решението по допускане на делбата . и ако указанията бъдат срочно изпълнени – за повторното изпращане на същата на въззивния съд.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

                                                                                                          2.