ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   №745

                    гр. Добрич,10.09.2019 г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на десети септември през 2019г.  в следния състав :

            Председател : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                    Членове : ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                     Мл.съдия ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №579 по описа за 2019 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК. Образувано е по въззивна жалба ВХ.№15155/24.07.2019г., подадена от М.Ф.Б., ЕГН ********** с адрес ***, чрез адв.Хр.Х.-ДАК, срещу решение №842/22.07.2019г. по гр.д.№789/2019г.на ДРС, в частта, с която се ОТХВЪРЛЯ иска за разликата от присъдените 250 лева до претендираните 2 500 лева парично обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди  - стрес, безпокойство, неприятни преживявания, предизвикани от извънредни пътувания от Холандия до България, следствие на престъплението, извършено от ответника – на 31.12.2017г. на охраняем паркинг в град Добрич, находящ се на бул.”25 септември” № 43, отнел чужда движима вещ – превозно средство с повишена проходимост АТВ марка „Gsmoon 260” на стойност 1 800 лева, от владението на П.Д.П.от град Добрич, собственост на М.Ф.Б. ***, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои, за което е образувано НОХД № 1340/2018г. по описа на ДРС, ведно със законната лихва върху вземането от датата на увреждането – 31.12.2017г., до окончателното погасяване на задължението,  и иска за сумата от 578,92 лева /петстотин седемдесет и осем лева и деветдесет и две стотинки/, представляваща обезщетение за имуществени вреди – разходи за самолетни билети по повод пътувания до България и обратно до Холандия в размер на 260 лева и разходи за гориво в размер на 318,82 лева, за да се прибере откраднатото превозно средство с повишена проходимост АТВ марка „Gsmoon 260” от град Б., които разходи са извършени по НОХД № 1340/2018г. по описа на ДРС, ведно със законната лихва върху вземането от датата на увреждането – 31.12.2017г., до окончателното погасяване на задължението.

;

  Във въззивната жалба се съдържа изрично оплакване на въззивника- ищец по делото, от първоинстанционното решение в частта за разноските,като конкретно се изразява недоволство от размера на присъдените му съобразно изхода от спора разходи за адвокатско възнаграждение в размер на 40.60лева.. В тази част жалбата има характер на молба по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на първоинстанционното решение в частта за разноските , компетентен да се произнесе по която молба е първоинстанционният съд.

Предвид горното настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добричкия районен съд,който следва да се произнесе по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК при преценка за нейната допустимост и основателност.След приключване на производството по чл.248 от ГПК пред първоинстанционния съд настоящата въззивна жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определение на районния съд по чл.248 ал.3 от ГПК следва да се изпратят на Добрички окръжен съд за едновременното им разглеждане.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.248 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана.

Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№579/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за изпълнение на указанията,дадени в мотивите на настоящото определение,и произнасяне по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК,след което делото ведно с въззивната жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                           2.