ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№744

 

09.09.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                         ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                                              МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 586 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 274 във вр. с чл. 344, ал. 2 и ал. 3 от ГПК.

Образувано е по частни жалби на съпрузите Г.А.С.,***, с ЕГН **********, и М.Х.С.,***, с ЕГН **********, подадени от пълномощника им адв. В.В..  

Обжалва се Определение № 979 от 04.04.2019 г. по гр. д. № 560/2018 г., с което Районен съд - Добрич, е осъдил жалбоподателите да заплащат на И.Г.А. и К.Г.А. месечно сумата от 75 (седемдесет и пет) лева за ползването на тяхната 1/2 идеална част от недвижими имоти (Дворно място с площ от 82 кв.м. в идеални части от поземлен имот с идентификатор №***по кадастралната карта на град Добрич с площ от 221 кв.м. по скица, а по документ за собственост с площ от 154 кв.м., намиращо се в гр. Д., както и построената в това дворно място еднофамилна жилищна сграда с идентификатор №***по кадастралната карта на гр. Добрич с площ от 36 кв.м. по скица, а по документ за собственост с площ от 50 кв.м.), считано от датата на влизането в сила на настоящото определение до окончателното извършване на делбата, като е отхвърлил направеното искане за разликата от 75 лева до претендирания размер от 140 лева месечно.

Двата документа, инициирали въззивна проверка на съдебния акт са с идентично съдържание. Излагат се доводи за неправилност на определението на първостепенния съд. Аргументират се като твърдят, че по делото за делба въззиваемите не са успели да докажат, че Г. и М. С. са ползвали процесния имот. Оттук заключават, че претенцията по чл. 344, ал. 2 от ГПК на въззиваемите не е следвало да бъде уважавана, тъй като не е доказан елемент от фактическия състав.

Правят искане за отмяна на съдебния акт и за присъждане на разноски.

Въззиваемите са подали отговор на частната жалба, в който са заявили, че се отказват от молбата за постановяване на привременни мерки по чл. 344, ал. 2 от ГПК и искат първоинстанционното определение да бъде обезсилено.

Съдът, като прецени доводите, изложени в частните жалби и отговора, приема следното:

Частните жалби са подадени в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от легитимирани лица, поради което са процесуално допустими.

С отговора на частните жалби, И.А. и К.А. са заявили отказ от молбата си за постановяване на привременни мерки по чл. 344, ал. 2 от ГПК.

Това им изявление десезира съда и има за своя последица обезсилване на първоинстанционното определение и прекратяване на производството по процесната молба. Поради тази причина въззивната инстанция не дължи проверка на обжалвания акт по същество.

Настоящият състав счита, че искането за присъждане на разноски по производството е частично основателно.  

Основателно е в частта относно заплатените държавни такси за разглеждане на двете частни жалби в размер от 15, 00 лева, платени от Г.С. и 15, 00 лева, платени от М.С.. Същите са дължими от въззиваемата страна, на основание чл. 78, ал. 4 от ГПК. 

Въззивниците не са представили доказателства за изплащане на адвокатско възнаграждение, поради което и съобразно приетото в т. 1 от Тълкувателно решение № 6 от 2012 г. на ВКС, такова не следва да им бъде присъждано.   

  

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ОБЕЗСИЛВА Определение № 979 от 04.04.2019 г. по гр. д. № 560/2018 г. на Районен съд – Добрич и ПРЕКРАТЯВА производството по молбата на И.А. и К.А. за постановяване на привременни мерки по чл. 344, ал. 2 от ГПК.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 4 от ГПК, И.Г.А., с ЕГН ********** и К.Г.А., с ЕГН **********, и двамата съпрузи от гр. Добрич, бул.“Добруджа“ №11, вх. А, ап. 22, да заплатят на Г.А.С.,***, с ЕГН **********, сумата от 15, 00 лева, представляваща разноски по в.ч.гр.д № 586/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 4 от ГПК, И.Г.А., с ЕГН ********** и К.Г.А., с ЕГН **********, и двамата съпрузи от гр. Добрич, бул.“Добруджа“ №11, вх. А, ап. 22, да заплатят на М.Х.С.,***, с ЕГН **********, сумата от 15, 00 лева, представляваща разноски по в.ч.гр.д № 586/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич.

 

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд - Варна.

 

 

                 Председател:                                           Членове: 1.

                                                                                                                      

             

                                                                                                 2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.