О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                  № 821

  

                              гр.Добрич     25.09.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и пети септември                          2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №629 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК във връзка с чл.396 ал.1 от ГПК.Подадена е частна жалба от Ф.М.Х. от гр.Ч.,Р.Турция чрез пълномощника й адв.Е.Ф. срещу определение №183/26.07.2019 г. по гр.д.№52/2019 г. на Т.ския районен съд,с което е допуснато обезпечение на исковете-предмет на цитираното дело,предявени от А.Н.И. и М.Ю.И.,***,срещу Ф.М.Х.,чрез налагане на обезпечителна мярка „възбрана“ върху нива с площ от 17,167 дка-имот №*** по плана за земеразделяне на землището на с.П.Г.,общ.Т..

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Първоинстанционният съд не е изпълнил изцяло задълженията си по чл.275 ал.2 от ГПК във връзка с чл.262 от ГПК по администриране на частната жалба.В правомощията на първоинстанционния съд е да извърши проверката за редовност на жалбата,както и дали същата е подадена в рамките на законоустановения преклузивен срок.При констатация за подаването й след изтичане на срока за обжалване именно първоинстанционният съд е компетентен да разпореди връщането й съгласно разпоредбата на чл.262 ал.2 т.1 от ГПК.В случая районният съд не е извършил проверката дали частната жалба е подадена в рамките на едноседмичния срок по чл.396 ал.1 от ГПК,който за ответника в обезпечителното производство започва да тече от деня,в който му е връчено съобщение за наложената обезпечителна мярка.Тъй като наложената с атакуваното определение обезпечителна мярка е възбрана,то съобщение за нейното налагане и вписване на възбраната следва да се изпрати на ответника от Служба по вписванията-гр.Т..Първоинстанционният съд следва да събере данни от Служба по вписванията-гр.Т. кога е вписана възбраната въз основа на издадената обезпечителна заповед и кога на ответницата Ф.М.Х. *** съобщение за наложената обезпечителна мярка.Въз основа на изисканите данни първоинстанционният съд следва да извърши преценка дали частната жалба е депозирана в законоустановения едноседмичен срок,при което да върне жалбата на подателя й,ако същата не е подадена в срок,или да изпрати същата на въззивния съд за разглеждането й,ако се окаже,че срокът за обжалване е спазен.

С оглед изпълнение на горните задължения производството по частната жалба пред ДОС следва да бъде прекратено и делото следва да се върне на първоинстанционния съд.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не прегражда развитието на производството по частната жалба.След изпълнение указанията на въззивния съд при констатация,че жалбата е депозирана в срок,и при прилагане към същата на книжата от Служба по вписванията-гр.Т.,удостоверяващи датата на връчване на съобщението за наложената обезпечителна мярка на ответницата Ф. М.Х.,частната жалба следва да се изпрати отново на ДОС за разглеждането й.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№629/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Т.ския районен съд за администриране на частната жалба съобразно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                            2.