ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 804

гр.Добрич, 20.09.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на двадесети септември  през 2019г. в състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                         ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                            ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №634 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството е по реда на чл.435 и сл.  от ГПК. Образувано е по жалба ВХ.№7021/01.07.2019г./по регистъра на ЧСИ №810 на КЧСИ/, подадена от Г.Д.Г. с ЕГН №********** ***-длъжник по изп.д.№***по описа на ЧСИ Н.Н. №810 на КЧСИ, с район на действие района на ДОС, чрез адв.К.К.-ДАК, срещу постановление от 20.06.2019г. за извършено разпределение.  

Жалбата е изпратена от ЧСИ на ДОС в нарушение на разпоредбите по чл.436 ал.2 и 4 от ГПК, което е довело до  преждевременно образуване на настоящото производство.

Подадената жалба е нередовна по смисъла на чл. 261, ал. 1, т. 2 от ГПК- подадена е от длъжника Г.Д.Г. чрез процесуалния му представител адв.К.К. при липса на доказателства за представителната власт на същия /към жалбата няма приложено пълномощно, предоставящо правомощия на горния адвокат да представлява длъжника в изпълнителното производство и в производства по обжалване действията на ЧСИ, такова не фигурира и сред книжата по делото/. Данните по делото сочат за предприети от ЧСИ действия по чл. 262, ал. 1 от ГПК във връзка с тази нередовност и събиране на дължимата държавна такса; изпълнение от жалбоподателя на указанията за внасяне на държавна такса; неизпълнение на указанията за представяне на пълномощно/ с оглед удостовереното с подписите на двама деловодителя , че към молбата с вх.№8349/06.08.2019г. няма приложено пълномощно/. При това положение задълженията на ЧСИ по чл. 436, ал. 4 от ГПК във връзка с чл. 262 от ГПК не се явяват изпълнени в цялост. При преценка относно наличието на предпоставките за прилагане на последиците на  чл. 262, ал. 2, т. 2 от ГПК, в компетентността на ЧСИ е да върне жалбата, а не да предприема действията по чл.436, ал.2 и 3 от ГПК. При преценка, че същите не са налице - да повтори действията по чл.262, ал.1 от ГПК за отстраняване на нередовността на жалбата.

В случай, че не върне жалбата и при евентуално отстраняване на констатираната нередовност- ЧСИ следва да изпълни задълженията си по чл.436, ал.2 от ГПК като връчи препис от нея с право на писмени възражения в три дневен срок от получаването му на всички лица, участващи в разпределението. Такъв препис е връчен единствено на първоначалния взискател по изпълнителното дело "***" АД-гр. София, но не и на присъединения взискател Община Добрич, за погасяване на чието вземане с обжалваното разпределение са заделени суми, при което изхода от производството на настоящата жалба би засегнал и неговите интереси.

Предвид изложеното производството по настоящото дело следва да бъде прекратено, а жалбата следва да бъде върната на ЧСИ за изпълнение на дадените по-горе указания по администрирането й.

Определението е необжалваемо, тъй като не е преграждащо развитието на производството, а след успешно администриране на жалбата последната следва да се изпрати отново на разпореждане на ДОС за произнасяне по същата.

С гореизложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по в.гр.д.№ 634/2019 год.     И

ВРЪЩА преписката на ЧСИ Н.Н.с район на действие ДОС за администриране на подадената жалба съобразно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                    2.