ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   № 802

                    гр. Добрич,20.09.2019г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на двадесети септември през 2019г.  в следния състав :

           Председател : ДИАНА ДЯКОВА

                   Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                  ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №6** по описа за 2019 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК, образувано по подадена

въззивна жалба вх.№14217/15.07.2019г. от Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** и двамата с адрес ***, чрез адв.В.В., срещу решение №736/24.06.2019г. по гр.д.№2179/2018г. на Добрички  районен съд, в частта, в която е се ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание  чл.108 ЗС по отношение на Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** и двамата с адрес ***, че Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, е собственик на 1/3 /една трета/ идеална част от недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 **0 кв.м, включено в УПИ-ІІІ, представляващо имот с пл.№ * в кв.* по плана на с.Л., общ.Д., ведно с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА на един етаж с площ от 55 кв.м, състояща се от три стаи и коридор и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 20 кв.м, при граници и съседи: улица, УПИ VІ-*, УПИ ІV-*, УПИ І-* и УПИ-ІІ, като ОСЪЖДА Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** да предадат на Н.А.А., ЕГН ********** владението на 1/3 /една трета/ идеална част от описания недвижим имот; ОТМЕНЯ на основание чл.537, ал.2 ГПК констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по давностно владение № 115 от 17.12.2015г. на нотариус № * при НК с район на действие ДРС, том І, рег. № ***, дело № ***/17.12.2015 г., вписан под № *** от 17.12.2015г., акт № **, том ХХ5111, дело № 5267/2015г. на СлВп-Добрич, в частта, с която Т.Ш.М., ЕГН ********** /по време на брака със З.Ю.М., ЕГН **********/ е признат за собственик на основание давност за правата над 2/3 /две трети/ идеални части от недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 **0 кв.м, включено в УПИ-ІІІ, представляващо имот с пл.№ * в кв.* по плана на с.Л., общ.Д., ведно с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА на един етаж с площ от 55 кв.м, състояща се от три стаи и коридор и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 20 кв.м, при граници и съседи: улица, УПИ VІ-*, УПИ ІV-40, УПИ І-* и УПИ-ІІ, и се ОСЪЖДА Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** и двамата с адрес ***, ДА ЗАПЛАТЯТ по иска по чл.59, ал.1 ЗЗД на Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, сумата от 280,50 лева /двеста и осемдесет лева и петдесет стотинки/, представляваща 1/3 от обезщетението за лишаване от ползване на процесния имот за периода 01.01.2017г. до *.05.2018г., И

въззивна жалба вх.№14361/16.07.2019г. от Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, чрез адв.П.А., срещу същото решение, в частта, в която се ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, против Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** и двамата с адрес ***, иск по  чл.108 ЗС в частта за признаване за установено правото на собственост на Н.А.А., ЕГН ********** и осъждане на Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** да й предадат владението на 2/3 /две трети/ идеални части от недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 **0 кв.м, включено в УПИ-ІІІ, представляващо имот с пл.№ * в кв.* по плана на с.Л., общ.Д., ведно с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА на един етаж с площ от 55 кв.м, състояща се от три стаи и коридор и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 20 кв.м, при граници и съседи: улица, УПИ VІ-*, УПИ ІV-*, УПИ І-* и УПИ-ІІ; ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание  чл.124, ал.1 ГПК по отношение на Т.Ш.М., ЕГН ********** и З.Ю.М., ЕГН ********** и двамата с адрес ***, че Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, не е собственик на 2/3 /две трети/ идеални части от недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 **0 кв.м, включено в УПИ-ІІІ, представляващо имот с пл.№ * в кв.* по плана на с.Л., общ.Д., ведно с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА на един етаж с площ от 55 кв.м, състояща се от три стаи и коридор и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 20 кв.м, при граници и съседи: улица, УПИ VІ-*, УПИ ІV-40, УПИ І-* и УПИ-ІІ, като ОТХВЪРЛЯ иска за горницата от 2/3 ид.части до пълния размер от 3/3 ид.части /за 1/3 ид.части/ и се ОТМЕНЯ на основание чл.537, ал.2 ГПК констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот № * от 01.12.2006г. на нотариус № * при НК с район на действие ДРС, том ХVІІ, рег. № 22151, дело № 3093 от 01.12.2006 г., вписан под вх.№ * от 01.12.2006г., акт № 17, том Х111с, дело № 9553/2006г. на СлВп-Добрич, в частта, с която Н.А.А., ЕГН ********** с адрес ***, е призната за собственик на основание давност за правата над 1/3 /една трета/ идеални части от недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 **0 кв.м, включено в УПИ-ІІІ, представляващо имот с пл.№ * в кв.* по плана на с.Л., общ.Д., ведно с построените в това дворно място ЖИЛИЩНА СГРАДА на един етаж с площ от 55 кв.м, състояща се от три стаи и коридор и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА със застроена площ от 20 кв.м, при граници и съседи: улица, УПИ VІ-*, УПИ ІV-*, УПИ І-* и УПИ-ІІ.

         Във въззивна жалба вх.№14361/16.07.2019г. от Н.А.А. се съдържа искане по чл.250 от ГПК за допълване на обжалваното решение чрез изрично произнасяне по иска и с правно основание чл.537, ал.2 от ГПК касателно правото на собственост върху 2/3 идеални части от недвижимия имот, по допустимостта и основателността на което компетентен е единствено първоинстранционният съд.

         При това положение настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добрички районен съд, за произнасяне с нарочен акт по съдържащото се в жалбата искане по чл. 250 от ГПК в зависимост от преценката на съда: с определение за оставяне на  молбата без разглеждане /ако решението  не е непълно/ или с решение  за допълване/ако решението е непълно/.

         След приключване на производството по чл.250 от ГПК пред първоинстанционния съд делото следва да се изпрати отново на Добрички окръжен съд за съвместно разглеждане на  настоящите жалби с евентуално постъпилите след приключване на производството по чл.250 от ГПК и надлежно администрирани други въззивни жалби по делото /или за самостоятелно разглеждане, при липса на подадени други въззивни жалби, но след цялостно приключване на първоинстанционното производство, вкл. изтичане сроковете за обжалване/.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо, тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.250 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадените жалби срещу решението ще бъдат разгледани.

Водим от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№6**/2019г. по описа на Добрички окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добрички районен съд за изпълнение на указанията, дадени в мотивите на настоящото определение, относно произнасяне по реда на чл.250 от ГПК/с определение по допустимостта или с решение по същество/.

След приключване на производството по чл.250 от ГПК делото да бъде върнато на ДОС за разглеждане на въззивните жалби, като съобразно изхода му при постъпила частна жалба срещу определението по чл.250 от ГПК или въззивна жалба срещу решението по чл.250 от ГПК, същите да се администрират  и да се изпратят за разглеждане на ДОС.

Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                           2.