О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                 №831

  

                              гр.Добрич     30.09.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тридесети септември                                   2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №657 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК във връзка с чл.130 ал.1 изр.2 от ГПК.Подадена е частна жалба от С.И.А. *** срещу определение №2295/19.08.2019 г. по гр.д.№2862/2019 г. на Добричкия районен съд,с което е прекратено производството по цитираното дело поради недопустимост на предявените от частния жалбоподател срещу Е.И. *** осъдителни искове.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбата е подадена в рамките на преклузивния срок по чл.275 ал.1 от ГПК;изхожда от активно легитимирано лице с правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно определение и е насочена срещу акт от категорията по чл.274 ал.1 т.1 от ГПК,подлежащ на самостоятелен инстанционен контрол за законосъобразност.

Въззивният съд констатира,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на въззивната жалба.Жалбата е нередовна по смисъла на чл.275 ал.2 от ГПК във връзка с чл.261 ал.1 т.2 от ГПК,тъй като нито към нея,нито в рамките на първоинстанционното дело е приложено пълномощно,удостоверяващо надлежно представителна власт спрямо частния жалбоподател на адв.М.В.,чрез която е подадена жалбата.Първоинстанционният съд следва да предостави на частния жалбоподател С. Ив.А. срока по чл.262 ал.1 от ГПК за отстраняване горната нередовност на жалбата,като 1.същият лично да подпише жалбата или 2.писмено да потвърди подаването на жалбата чрез лице без представителна власт или 3.да представи надлежно пълномощно за адв.М.В.,удостоверяващо представителната й власт спрямо него по делото към датата на подаване на частната жалба-27.08.2019 г.

На следващо място действително разпоредбата на чл.130 от ГПК повелява,че препис от частната жалба не следва да се връчва на другата страна,но тази разпоредба касае хипотеза на връщане на исковата молба при недопустимост на предявения иск преди размяната на книжа и преди сезирането на съда с исковата молба да е станало известно на другата страна.В случая според книжата към първоинстанционното дело ответницата по предявените искове Е.И. С. е уведомена за образуваното дело,вкл. на същата е връчен препис от обжалваното определение.Следователно е резонно на същата да бъде връчен препис и от частната жалба с право на отговор по реда на чл.276 ал.1 от ГПК,което не е сторено от районния съд.

За нуждите на произнасянето по частната жалба от ДОС е необходимо към делото да се приложат ч.гр.д.№1517/2019 г. и ч.гр.д.№2489/2019 г. на Добричкия районен съд.

 Процедурата по отстраняване на посочената нередовност на жалбата и останалите действия по нейното администриране и окомплектоване следва да се осъществят от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.262 от ГПК.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение на указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на частната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№657/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за администриране на частната жалба съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                             2.