О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                 № 807

  

                              гр.Добрич     20.09.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесети септември                                    2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА Н.

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №666 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от В.Г.К. *** срещу решение №785/04.07.2019 г. по гр.д.№4908/2018 г. на Добричкия районен съд,с което се разрешава на детето К.В.К. с ЕГН **********,родено на *** г.,да   напуска пределите на Р.България и да пътува неограничен брой пъти,придружавано от своята майка С.И.Н. с ЕГН ********** и без съгласието на бащата В.Г.К. с ЕГН **********,до Ч. и обратно до България до навършване на пълнолетие;се дава съгласие  вместо бащата  В.Г.К.   за издаване паспорт на детето К.В.К.;В. Г.К. е осъден да заплати на С. Ив.Н. сторени по делото разноски-25 лв държавна такса и 400 лв адвокатско възнаграждение /общо 425 лв/,като е допуснато предварително изпълнение на решението в частта относно пътуването на детето  К.В.К. в чужбина.

Като постави на разглеждане депозираната въззивна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Въззивната жалба е подадена в рамките на преклузивния срок по чл.259 ал.1 от ГПК и изхожда от активно легитимирано лице с правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно решение.

Въззивният съд констатира,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на въззивната жалба.Жалбата е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.4 от ГПК,тъй като дължимата държавна такса за въззивното обжалване е внесена по сметка на първоинстанционния Добрички районен съд вместо по сметка на Добричкия окръжен съд,който ще разглежда жалбата.На практика към въззивната жалба не е приложен документ за надлежно внесена по сметка на ДОС държавна такса.

Процедурата по отстраняване на посочената нередовност на жалбата /събиране от въззивника В.Г.К. на държавна такса за въззивно обжалване по сметка на ДОС/ следва да бъде осъществена от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.262 от ГПК.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение на указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на въззивната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№666/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за администриране на въззивната жалба съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                            2.