О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

     822                                 26.09.2019  год.                           гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На двадесет и шести септември                                                     2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:            ДИАНА ДЯКОВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:                   ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                         ЖЕЧКА МАРГЕНОВА      

Като разгледа докладваното от председателя в.гр.д.№674 /2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

        

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК по жалба рег.№ 2195/29.07.2019 год. “***”,  ЕИК ***,със седалище и адрес на управление  с.П., общ.Г.Т.срещу решение № 72/10.07.2019 год. по гр.д.№ 145/2019 год. на Районен съд Генерал Тошево,с което е осъден да заплати на Д.Б.С. ,ЕГН ********** *** и Р.Б.Б. ,ЕГН ********** *** сумите от по 1 984. 57 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба-26.03.2019 год. до окончателното изплащане, представляваща дължимо авторско възнаграждение  за 2017 год.  по наследство във връзка с авторство за създаване на  самоопрашена линия слънчоглед „2607” на наследодателката Й.С.,както по 580 лв.,сторени разноски по делото.

Решението е обжалвано и в частта за отговорността за разноски с доводи,че на ищците са присъдени такива,каквито не им се дължат-възнаграждението на адвоката не съответства на материалния интерес и на действителната фактическа и правна сложност на делото,респ.неоснователно  съдът не е уважил възражение на ответника по чл.78 ал.5 от ГПК.

В случаите когато страната обжалва изцяло или отчасти решението като неправилно, при отмяната му въззивният съд следва да преразгледа и въпроса за отговорността за разноските, доколкото той е обусловен от изхода на спора. Когато обаче при произнасянето по дължимите разноски, съдът е допуснал грешка, изразяваща се в нарушаване на правилата за присъждане на разноските /грешка в изчисляването на размера , неправилно кредитиране на представените доказателства за направени разноски,незачитане на възражение за прекомерност и т. н./ ,т.е. неправилното произнасяне по отговорността за разноски не е свързано с неправилно произнасяне по предявените искове, страната следва да поиска изменение на решението в частта за разноските по реда на чл. 248 от ГПК. Определението на съда по молбата по чл. 248 от ГПК подлежи на обжалване по реда за обжалване на решението и в производството по частната жалба горната инстанция може да измени определения размер на разноските и без да отменя решението в останалата му част. Самостоятелна възможност за обжалване на решението в частта за разноските не е предвидена, поради което не е допустимо въззивната инстанция да изменя обжалваното решение в частта за разноските, когато не обезсилва или отменя решението по предявените искове и не е проведено производство по чл. 248 от ГПК.

С оглед на горното,производството по делото следва да бъде прекратено и делото изпратено на БРС за произнасяне по въззивната жалба в частта за разноските с характер на молба по чл. 248 от ГПК.

По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 674/2019 год. и ВРЪЩА делото на Генерал Тошевския районен съд за разглеждане на жалба рег.№ 2195/29.07.2019 год. в частта за разноските в производство по чл.248 от ГПК.

След приключване на процедурата,делото да бъде изпратено на въззивния съд за разглеждане на жалбата в останалата й част по реда на глава ХХ от ГПК.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                    2.