О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №264

 

 

            ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД, Наказателно отделение, в закрито заседание на осемнадесети септември две хиляди и деветнадесета  година в състав :

                                                                       

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Милена Хараламбиева

в присъствието на прокурора

и секретаря

изслуша докладваното от съдия - докладчик Хараламбиева ч.н.д. № 289/2019 година   по описа на Добрички окръжен съд, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано по реда на чл.  243,  ал. 5 от НПК.

            Делото е образувано по постъпила жалба от адв.Милен Янков  от АК-гр.Добрич, в качеството му на повереник „Д-а Х-“  АД, представлявано от Р- И. Р. –Ж. срещу постановление от 08.08.2019г. за частично прекратяване на наказателното производство по досъдебно  производство  №140/2012г.  по  описа  на сектор „ПИП“ при ОД на МВР – гр.Добрич. В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на постановлението, като  се  настоява  същото  да  бъде  отменено  и  върнато  на прокурора със  задължителни  указания  относно  прилагането  на  закона. 

Добричкият окръжен съд  след като се запозна с жалбата и материалите от досъдебното производство намери  следното:

            Досъдебно производство № 140/2015г. по описа на сектор „ПИП“ при ОД на МВР–гр.Добрич е било образувано на 25.04.2013г. срещу Неизвестен извършител. В хода на досъдебното производство на Т. И- М- е било повдигнато и предявено обвинение за престъпления по чл. 310, ал.1 във вр. с чл. 309, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, по чл. 310, ал. 1 във вр. с чл. 308, ал.1 от НК,  по чл. 220, ал.1 от НК и  по чл. 220, ал.1 от НК.    

            С постановление от 08.08.2019г. прокурор от ОП-гр.Добрич прекратил частично наказателното производство по досъдебно производство № 140/2012г. в частта на едно от престъпленията по чл. 220, ал.1 от НК.

Настоящият състав намира, че жалбата с която е сезиран ОС-гр.Добрич по настоящото производство, се явява процесуално недопустима, тъй като е насочена срещу акт на прокурора, който не подлежи на  съдебен контрол. За жалбоподателя съществува процесуално регламентирана процедура да поиска и получи защита на правата си по реда на вътрешно инстанционния контрол чрез разглеждане на жалбата му от горестоящата прокуратура на тази прекратила наказателното производство. Следва да се подчертае, че разпоредбата на чл.243, ал.10 от НПК предоставя възможност постановлението за прекратяване да бъде предмет на служебна проверка от прокурор  от  по-горестоящата  прокуратура. Подобно  произнасяне би могло да засегне изнесените по делото факти, както и да обобщи следващите се правни изводи. Доколкото пък в нормата на чл. 42, ал. 3 от НПК е регламентиран възможен ред за  сезиране  от  страна  на  съда, то следва материалите от делото ведно с настоящото определение,  да бъдат изпратени в Апелативна прокуратура- гр.Варна, за произнасяне по наведените в  жалбата доводи.  

             

Съобразявайки изложеното, съдът намира, че така депозираната жалба следва да бъде оставена без разглеждане, поради недопустимостта й, а образуваното производство пред  ДОС  да се прекрати, поради което

           

                                     

                                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от  адв.Милен Янков  от АК-гр.Добрич, в качеството му на повереник „Д. Х.“  АД, представлявано от Р. И. Р. –Ж. срещу постановление от 08.08.2019г. за частично прекратяване на наказателното производство по досъдебно  производство  №140/2012г.  по  описа  на сектор „ПИП“ при ОД на МВР – гр.Добрич.

ИЗПРАЩА материалите от делото, ведно с копие от настоящото определение  на  Апелативна  прокуратура - гр.Варна.

ПРЕКРАТЯВА  производството  по  ч.н.д. № 289/2019г.  по  описа  на  ДОС.

            Определението е окончателно.

 

           

                                                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ :