Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е  № 117

 

Гр.Добрич,27.09.2019 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на двадесет и седми дептември ,две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 195  по описа  за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

                Образувано е по подадена   жалба ,вх. № 20190918172708  срещу Отказ с рег. №20190816103740/18.09.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№20190816103740 по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич.

              В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Иска се от съда да го отмени и да даде задължителни указания на длъжностното лице за вписване на заявените промени в обстоятелствата.

                 Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

             С подаденото заявление 20190816103740 по партидата на »***»ООД ЕИК-***,гр.Добрич е поискано вписване на откриване на ликвидация и ликвидатор.

            Отказът е мотивиран с  мотиви,че решението за откриване производство по ликвидация не е взето валидно,не било свикано редовно ОС и протокола от събранието не съдържал волеизявление на всички съдружници.

            Съдът, след като прецени приложените доказателства, както и изложените в жалбата доводи, намира за установено следното:

            Заявление 20190816103740  е подадено с искане за вписване на срок на ликвидацията и на ликвидатор на дружеството.

            Съгласно § 4 от ПЗР на ЗТР, търговците, вписани в търговския регистър, са длъжни да се пререгистрират в тригодишен срок от влизането му в сила. Разпоредбите на § 5, ал. 2 и ал. 3 от ПЗР на ЗТР очертават правните последици при неизвършена в срока по цитираната по-горе разпоредба пререгистрация. От съдържанието на същите, както и от § 5г ал. 4 на ПЗР следва, че от изтичането на срока по § 4, ал. 1 от ПЗР на ЗТР и до 31.01.2017 година, когато търговските дружества и кооперации с прекратена дейност се считат заличени, при изрично уредените алтернативно в нормата предпоставки, непререгистриралият се търговец не е неправосубектен, а с ограничена от закона правоспособност. Изключението от горния краен срок е записано в § 5г ал. 5 от ПЗР на ЗТР, съгласно който когато за търговец по посочената по-горе и цитирана ал. 4 на същата норма бъде открито имущество, лицата по § 5а ал. 2 могат да подадат заявление за ликвидация и след този срок по реда на чл. 273, ал. 2 от Търговския закон, но не по-късно от 31 декември 2022 година. Целта на пререгистрацията е осъществяване на ликвидационно производство, в удовлетворяване на кредиторите на длъжника, респективно в разпределение имуществото на дружеството между съдружниците, въз основа довършване на текущите му дела, включително събиране вземанията на прекратеното дружество, продажба на активите, изплащането на задълженията му, с оглед последващото му заличаване като правен субект.

          Лицата по § 5а ал. 2 от ЗТР,които могат да подадат заявление за ликвидация са:“ съдружник,акционер,член-кооператор,член на УС на непререгисррирания търговец,кредитор на търговеца,кредитор на съдружника,държавен или орган на местно самоуправление“.В случая,действително не е налице валидно решение на ОС,поради липсата на кворум,но е налице волеизявление,обективираво в представения протокол от 06.08.2019 г. на двама от съдружниците-Ю.В.и О.У.за обявяване на търговеца в ликвидация и за избор на  ликвидатор.Т. е налице е заявление на две лица по пар. § 5а ал. 2 от ЗТР,което е достатъчно за вписването на производство по ликвидация,защото в случаите на непререгисрирани търговци,законът не изисква представянето на валидно решение на ОС,а само качество на заявителя по § 5а ал. 2 от ЗТР и налично имущество.

           Освен това са налице и предпоставкит на § 5г ал. 5 от ПЗР на ЗТР и по-специално налично е имущество на търговеца, поради което и пред лицето по  § 5а ал. 2 от ПЗР на ЗТР е открита възможността да подаде заявление за ликвидация и след срока по § 5г ал. 4 при спазване и на крайния, визиран от законодателя такъв, а именно 31 декември 2022 година. Освен изискуемите по ЗТРРЮЛНЦ доказателства за вписване на ликвидацията са представени и доказателства за наличие на имущество на търговското дружество- нотариален акт за притежавано недвижимо имущество.

          Поради това ДОС намира, че следва да се приложи специалната хипотеза на пар. 5г ал. 5 във вр. с ал. 4 от ПЗР на ЗТР, която дава възможност за подаване на заявление за ликвидация и след срока по ал. 4 - 31.01.2017 г. в случай, че бъде открито имущество на търговско дружество с прекратена дейност, което и ще е вече заличено. Приложени са изискуемите доказателства. Заявлението е подадено от адвокат, упълномощен от ликвидатора, приложени са удостоверение по чл. 77 от ДОПК, нотариално заверено съгласие с образец от подписа на ликвидатора,както и доказателства за наличието на имущество. Предвид казаното, съдът намира, че валидно са възникнали обстоятелствата, предмет на заявлението и те подлежат на вписване, а постановеният отказ трябва да се отмени, като незаконосъобразен, като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на »***»ООД ЕИК-***, касаещо заявените промени.

         Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

         Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

        ОТМЕНЯ отказ с рег.№ Отказ с рег. №20190816103740/18.09.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№20190816103740 по партидата на »***»ООД ЕИК-***,с.Х.Д.,община К..

          ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице по регистрацията към АВп – ТР да извърши вписване на промяна по партидата на »***»ООД ЕИК-***,с.Х.Д.,община К. по заявление с рег. № 20190816103740.

           Решението е окончателно.

 

                                                                            Окръжен съдия: