ОПРЕДЕЛЕНИЕ№ 874

гр.Добрич, 16.10.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на шестнадесети октомври през 2019г. в състав:

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                            ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА ч.гр.дело №671 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

   Производството е по реда на гл.ХХІ , чл.274 и сл. от ГПК.

Образувано е по частна жалба вх.№3476/28.08.2019г. на И.Д.М. с ЕГН ********** ***, чрез пълномощник- адв.М.Я.,  срещу определение №634/05.08.2019г. по гр.д.№538/2019г.на Балчишки районен съд, с което е не допуснато обезпечение на иск по чл.109 във вр. с чл.64 от ЗС срещу Българската държава представлявана на основание чл.27. ал.6 от Закона за горите от Министъра на земеделието, храните и горите, чрез налагане на обезпечителна мярка „спиране изпълнението на заповед № 138/19.03.2019 г. на Директора на „***“ДП-гр.Шумен за отдаване под наем на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик  и на заповед № 208, гр.Шумен, 04.06.2019г. на директора на „***“ ДП-гр.Шумен за определяне на спечелил търга и наемател на на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик“, издадени на основание Заповед № РД-49-310, София, 05.11.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

С доводи, че обжалваното опредление е неправилно, необосновано и постановено в нарушение на процесуалния и материалния закон се настоява за отмяната му, като в обстоятелствената част на жалбата повторно се възпроизвеждат фактически твърдения, обосноваващи исковата и претенция по чл.109 от ЗС, свеждащи се до право на собственост върху сграда, построена върху поземлен имот-частна държавна собственост, откриване на процедура по провеждане на търг за отдаването под наем на целия поземлен имот, без да е определена и изключена прилежаща площ, необходима за обслужването на сградата.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба, Добричкият окръжен съд установи следното:

Районният съд в гр.Балчик е сезиран с искова молба от И.Д.М. с ЕГН ********** ***, с която  срещу Българската държава представлявана на основание чл.27. ал.6 от Закона за горите от Министъра на земеделието, храните и горите, гр.София,  е предявен иск за осъждането на ответника да отмени заповед № РД-49-310, София, 05.11.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите за определяне на начална цена, заповед № 138/19.03.2019 г. на Директора на „***“ДП-гр.Шумен за откриване на тръжна процедура и заповед № 208, гр.Шумен, 04.06.2019г. на директора на „***“ ДП-гр.Шумен за определяне на спечелил търга и наемател на отдаване под наем на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик, с които и пречи да упражнява правото си на собственост върху сграда-„поликлиника", със застроена площ от 117кв.м. с идентификатор ***.1/сега с идент. ***.1/, построена в ПИ с идентификатор ***/сега с иден. ***/ по КК и КР на гр.Балчик. местност „***".

За обезпечаване на предявения иск ищцата е поискала  налагане на обезпечителна мярка „спиране изпълнението на заповед № 138/19.03.2019 г. на Директора на „***“ДП-гр.Шумен за отдаване под наем на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик  и на заповед № 208, гр.Шумен, 04.06.2019г. на директора на „***“ ДП-гр.Шумен за определяне на спечелил търга и наемател на на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик“.

 С определение №634/05.08.2019г. по гр.д.№538/2019г.на Балчишки районен съд  искането за обезпечаване на предявения иск не е уважено, което определение е предмет на обжалване по реда на чл.274 и сл.от ГПК. Жалбоподателката е ищца-страна в обезпечителното производство,  респ.лице с правен интерес от обжалване на определението. Частната жалба е подадена и в срока по чл. 275,ал.1 ГПК. В този смисъл жалбата е допустима. Разгледана по същество същата е неоснователна.

За да допусне исканото обезпечение и наложи обезпечителна мярка за обезпечаване изхода от спор, съдът следва да извърши проверка относно допустимостта и вероятната основателност на иска, чието обезпечение се търси, наличието на обезпечителна нужда и съответствието на предлаганата обезпечителна мярка на обезпечителната нужда. Тези предпоставки трябва да съществуват кумулативно. Липсата на коя да е от тях лишава от основание исканото обезпечение.

Обсъждайки предпоставките за допускане обезпечение по реда на чл389, ал.1 от ГПК, и доколкото в производството по чл.389 от ГПК съдът няма процесуално задължение да установява в цялост фактическа и правна страна на спора, преценката относно допустимостта и вероятната основателност на предявения иск следва да се извърши на база твърденията в исковата молба и в уточняващата молба на л.28 от делото на ДРС, както и приложените доказателства, относно твърдяните правоотношения.

В случая претенцията на ищцата с правно основание чл.109 от ЗС се обосновава с твърдения за  придобито с н.а. №62, том 7, д. 1093/16 г., вх. per. № 2549 от 21.10.201 6. На СлВП-Балчик, право на собственост върху сграда-,.поликлиника", със застроена площ от 117кв.м. с идентификатор ***.1/сега с идент. ***.1/, построена в ПИ с идентификатор ***/сега с иден. ***/ по КК и КР на гр.Балчик, местност „***", частна държавна собственост; за застрояване на бившия ПИ *** с още две сгради; за одобрен ПУП-план за застрояване, с който цялата площ на ПИ *** от 1668кв.м. била опредлена като прилежаща към сградите; за последващо разделяне на ПИ *** на два отделни ПИ, един от които ПИ *** с площ от 819кв.м., в който попада и собствената на ищцата сграда. Твърди се, че собственикът на поземлия имот предприел действия по откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване с издаването на Заповед № РД-49-310, София, 05.11.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите за утвърждаване на начална цена, въз основа на която били издадени и заповед № 138/19.03.2019 г. на Директора на „***“ДП-гр.Шумен за провеждане на търг  и на заповед № 208, гр.Шумен, 04.06.2019г. на директора на „***“ ДП-гр.Шумен за определяне на спечелил търга и наемател на на ПИ ***, с площ от 0.819дка, находящ се в местност „***“, гр.Балчик“. Предпритите действия по откриване и провеждане на тръжна процедура за отдаване под наем на поземления имот били в нарушение на нормата на чл.64 ЗС, която създавала ограничения за собственика на земята да я ползва изцяло, и незаконсъобразно накърнявали правото и на суперфициарен собственик да ползва същата, тъй като всички действия в бъдеще от наемателите на терена щели да ограничават, смущават и пречат на пълноценното ползване на имота според неговото предназначение, достъпът до него не само щял да бъде ограничен, но и невъзможен, тъй като цялата площ за срок от 10 години щяла да се ползва от дружеството-наемател.

Безспорно нормата на  чл. 64 ЗС е императивна и предвижда ограничение за собственика на земята да я ползва изцяло, когато в нея са построени сгради, собственост на лица, които не притежават права върху терена. На тях собственикът следва да им осигури възможност да ползват земята в рамките на необходимото за пълноценно ползване на постройката според нейното предназначение. Безспорно, при спор за ползването на земята, суперфициарният собственик може да защити с негаторен иск правото си да се ползва от земята, доколкото това е необходимо за използването на постройката. В случая обаче единствено обосновано е наличието на основание за ползване на терена от ищцата и предприети от собственика действия за ползване чрез държател/наемател/, но те не са достатъчни да се обоснове допустимостта и евентуална основателност на избраното средства за защита по чл.109 от ЗС срещу предприетата и проведена тръжна процедура за отдаване под наем на този терен. Относно характера на иска по чл.109 ЗС и възможностите, които този иск предоставя за защита на правото на собственост има формирана богата съдебна практика със задължителен и незадължителен характер, която непротиворечиво приема, че с негаторния иск собственикът на вещта може да търси защита срещу фактически действия/бездействия на ответника или създадени от него състояния, чрез които се въздейства непосредствено върху самата вещ на ищеца или се въздейства върху друга вещ, но това въздействие се отразява и върху правата на ищеца върху собствената му вещ, пречейки му да упражнява собствеността си. Става въпрос за неоснователни фактически посегателства /преки или косвени/ върху правото на собственост, но не и за предприети или непредприети от ответника правни действия по упражняване или неупражняване на процесуални или материални права. Твърденията в случая са за предприети от собственика правни действия по упражняване на правото на ползване на терена чрез държател – спечелилия търга наемател, които обаче не обосновават наличието на спор между ищцата и собственика  относно ефективното реално ползване на терена от ответника по начин, който пречи на ищцата да ползва собствената си сграда или да ползва прилежащия към сградата терен в обема по чл. 64 ЗС – ползване на такава част от мястото,  която и осигурява нормален достъп до сградата, включително до входа й и за поддържането й в нормално и годно за ползване състояние.

В този смисъл настоящата инстанция намира молбата за обезпечение за неоснователна. Определението като краен резултат е правилно и следва да се потвърди.

Отговорността за разноски в обезпечителното производство се реализира при постановяване на решението по същество на спора и съобразно неговия изход/т.5 от ТР№6/2012г./, поради което и такива в настоящото производство не се дължат.

 С оглед гореизложеното, съдът

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

ПОТВЪРЖДАВА определение №634/05.08.2019г. по гр.д.№538/2019г.на Балчишки районен съд.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                         2.