О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   №867

 

                   гр.Добрич....11.10..................................2019     г.

     

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД.........................търговска колегия в   закрито                            

заседание на единадесети октомври.............................................................

през две хиляди и деветнадесета                                             година в състав:

 

                                         

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:Т.СТОЕВА

                                                                          Е.ИВАНОВА

При секретаря………………….                                        и в присъствието на прокурора................................................................................като разгледа докладваното      от съдия докладчик Т.Стоева....................В.Ч.ГР.Д.№ 678              по описа за 2019 г.  и за да се произнесе взе предвид следното:.....................

     Постъпила е частна жалба от В.И.Д. ***,чрез пълномощника си адв.Ч. срещу Определение №2387 от 30.08.2019г.по гр.д.№1497/2019г.по описа на РС гр.Добрич,с което е оставена без уважение молбата на частния жалбоподател за допускане на обезпечение по предявения по делото иск ,с правно основание чл.135 ал.3 във вр.с ал.1 от ЗЗД,чрез налагане на запор на дружествените дялове на първия ответник по делото „НОВ ДОМ І“ООД,представлявано от управителите Й.Й.и М.Н.,ЕИК */**,със седалище и адрес на управление гр.Д. за обезпечаване на предявения по делото иск.

    Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

    Разгледана по същество тя е неоснователна по следните съображения:

    Районният съд е оставил без уважение молбата,тъй като е счел ,че тя не е подкрепена с достатъчно убедителни доказателства за вероятната й основателност,а на второ място е прието,че поисканата обезпечителна мярка е неподходяща.

    Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по делото,приема за установено следното:Дори да се приеме,че с исковата молба са представени достатъчно убедителни доказателства за вероятната основателност на предявената претенция,което е въпрос на вътрешно убеждение на съда,допускащ обезпечението,то исканата обезпечителна мярка се явява действително неподходяща.

   Съдружници в „НОВ ДОМ І“ООД ,видно от представеното удостоверение за актуално състояние са две физически лица- Й.Й.и М.Н.,които в качеството им на такива не са ответници по делото.Те притежават в дружеството дружествени дялове на стойност от по 2 500лв.всеки един.Права върху дружествените дялове в капитала на дружеството имат съдружниците,а не самото дружество.Дружеството е носител на самостоятелни права и задължения,независими от тези на съдружниците,като в това негово качество е конституирано като първи ответник по делото.По тези съображения запор или възбрана ,като обезпечителна мярка по делото би бил подходяща обезпечителна мярка само ако е насочен върху движими или недвижими имоти от имуществото на дружеството или вземания на същото към трети лица.

   Правилен и законосъобразен е изводът на районния съд ,в смисъл,че исканата обезпечителна мярка се явява неподходяща.

   С тези мотиви атакуваното определение подлежи на потвърждаване като правилно и законосъобразно.

   Водим от горното Окръжният  съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ПОТВЪРЖДАВА  Определение №2387 от 30.08.2019г.по гр.д.№1497/2019г.по описа на РС гр.Добрич.

  Определението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.               2.