О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 864

                                             гр. Добрич, 14.10.2019г.

                                           В ИМЕТО НА НАРОДА

                               

Добричкият окръжен съд                                    гражданско отделение

На четиринадесети октомври                              година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                           ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                           

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 692      по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на глава ХХ от ГПК и е образувано по въззивна жалба на М.Т.Н. ***, чрез упълномощения адвокат, срещу решение №92/26.06.2019г. по гр.д.№911/2018г. на Балчишкия районен съд, с което съдът предоставил на майката А.Х.Б. *** упражняването на родителските права по отношение малолетното дете на страните М.М.Н., постановил е местоживеенето на детето при нея, определил е режим на лични отношения на детето с бащата и е осъдил последния за издръжка в полза на детето в размер на 200 лева месечно.

С жалбата се иска решението да бъде изцяло отменено и да се постанови друго, с което упражняването на родителските права да се предостави на бащата, при когото да бъде определено и местоживеенето на детето, да се постанови режим на лични отношения на детето с майката и последната да бъде осъдена да заплаща на детето издръжка от 150 лева месечно.

Спорът по гр.д.№911/2018г. на Балчишкия районен съд е по чл.127 ал.2 във вр. с чл.59 от СК, като предмет на разглеждане са били предявените от А.Х.Б. първоначални и предявените от М.Т.Н. насрещни искове, с които всеки от тях е настоявал да му бъде предоставено упражняването на родителските права и местоживеенето на детето да бъде определено при него, за постановяване режим на лични отношения с другия родител, неупражняващ родителските права и за осъждането на последния да заплаща издръжка на детето. Предявяването и разглеждането на насрещните искове за мерките за родителските права и за издръжа на дете се подчинява на общите правила. Съдът, като е сезиран с нарочно предявени насрещни претенции, дължи изричен диспозитив  по всяка от тях.  От мотивите  на обжалвания съдебен акт в случая явства волята на съда по отношение на предявените от М.Т.Н. искове, но същата не е намерила израз в решението /диспозитива/ - грешка, която следва да бъде поправена по реда на чл.247 от ГПК.

Наред с горното, въззивната жалба е нередовна. Приложен е документ за внесена държавна такса от 25 лева, която е недостатъчна. Обжалва се освен решение за мерките, свързани с родителските права, още и решение за присъдена издръжка от 200 лева месечно, за жалбата срещу което не е приложен документ за внесена държавна такса в размера по чл.18 ал.1 във вр. с чл.1 от ТДТКССГПК и във вр. с чл.69 ал.1 т.7 от ГПК.

При това положение настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено. Делото следва да се върне на Балчишкия районен съд за извършване действията по чл.262 ал.1 във вр. с чл.261 т.4 от ГПК, както и за произнасяне по реда на чл.247 от ГПК, съобразно изложеното по-горе. След приключване на производството по  чл.247 от ГПК пред първоинстанционния съд и отстраняване нередовностите по въззивната жалба,  делото следва да се изпрати отново на окръжния съд за разглеждане на въззивната жалба.

Водим от горното, съдът

                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№182 по описа на съда за 2019г. и ВРЪЩА делото на Балчишкия районен съд за изпълнение за изпълнение на чл.262 ал.1 във вр. с чл.261 т.4 от ГПК и произнасяне по реда на чл.247 от ГПК.

След изпълнение на горното делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на жалбата.

Определението не подлежи на обжалване.

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.