О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

 

№ 915

Гр.Добрич, 29.10.2019 година

 

                      В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                             Търговско    отделение

На двадесет и девети  октомври                                          2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                         ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                                              ГЕОРГИ ПАВЛОВ                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

ч.гр. № 704 по описа за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

          Производството е по  чл. 413,ал.1,пр.1-во във връзка с чл.274 и сл. ГПК.

         Образувано е по частна жалба на "***“ ЕИК-*** гр.София  против Заповед № 334/15.07.2019 г.,издадена по ч. гр.д.№ 558/2019 г. по описа на Балчишки районен съд,В ЧАСТТА, в която е разпоредено на жалбоподателя да бъдат изплатени 120 лв. адвокатско възнаграждение.

           В жалбата се развиват съображения и правят фактически констатации с Наредба № 1/ 09.07.2004 г. за размера на минималните адвокатски възнаграждения,като се поддържа,че  присъденото възнаграждение е по-ниско дори от предвиденото в нормативната база такова от 300 лв.Прави се възражение,че по делото е представена фактура именно за такъв размер адвокатско възнаграждение,ведно с ДДС.

           Иска се отмяната на заповедта, в частта, в която присъденото адвокатско възнаграждение под  минималното по Наредбата и осъждането на длъжника за адвокатско възнаграждение от 360 лв.

           В срока по  чл.276,ал.1 ГПК  не е постъпил отговор на частната жалба от  насрещната страна.

           Добрички окръжен ,счита,че жалбата е подадена в указания процесуален срок,от страна с необходимата легитимация и правен интерес,насочена е против съдебен акт,обжалваем в съответната обжалвана част,при което е процесуално допустима.Разгледана по същество е основателна.

           Балчишки районен  съд е сезиран със заявление от 28.05.2010 г. на "***“ ЕИК-*** гр.София    за издаване на заповед за изпълнение при условията на чл. 410 от ГПК против ЕТ“***“ ЕИК-*** за сумата от 921,61 лв.,представляваща сбор от 6 непогасени главници,дължими по електронни фактури,за извършени куриерски услуги и 25 лв. държавна такса .

          Със същото заявление дружеството е поискало в негова полза да бъде присъдено адвокатско възнаграждение от 360 лв. по договор за правна защита и съдействие и фактура от 27.06.2019 г.

          Въз основа на заявлението е образувано ч.гр.д.№ 558/2019 г. на БРС,който е счел искането за допустимо и основателно и  е издал Заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК ,с която е разпоредил длъжникът-частния жалбоподател да заплати на заявителя всички описани в заявлението суми, включително и сумата 120 лв. адвокатско възнаграждение.

         Не са изложени мотиви в заповедта,защо заповедният съд е присъдил адвокатско възнаграждение в такъв размер.

         Като се отчете заложеното в Наредба № 1/09.07.2004 г. за размера на минималните адвокатски възнаграждения- чл. 7, ал.2,т.1 във вр. с ал.7 и пар.2 а ,за претендираната сума се дължи адвокатско възнаграждение в размер на 360 лв. с ДДС.

          С оглед на горното ,разпореждането за адвокатските разноски следва да бъде отменено и постановено заплащането им в пълния размер на направата им от 360 лв.След връщане на делото,първоинстанционният съд сезиран със заявлението,следва да издаде допълнителна заповед.

          Като се води от гореизложеното,Добрички  окръжен съд

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

           ОТМЕНЯ разпореждане от 15.07.2019 год.,обективирано в Заповед № 334/15.07.2019 г.,издадена по ч. гр.д.№ 558/2019 г. по описа на Балчишки районен съд,В ЧАСТТА, в която е разпоредено на жалбоподателя "***“ ЕИК-*** гр.София да бъдат изплатени 120 лв. адвокатско възнаграждение,КАТО ВМЕСТО ТОВА ПОСТАНОВЯВА:

РАЗПОРЕЖДА  длъжникът ЕТ“***“ ЕИК-*** да заплати на "***“ ЕИК-*** гр.София  сумата от 360 лв. адвокатско възнаграждение,за което заповедта по чл.410 от ГПК да бъде издадена от БРС.

     Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

   

   Председател:                      Членове1.                 2.