П Р О Т О К О Л

 

 

04.10.2019г.                                             гр. ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                                        Наказателно отделение

на четвърти октомври                                                          2019 година

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                           

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС КАМЕНСКИ     

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурора – РУМЯНА ЖЕЛЕВА

сложи за разглеждане докладваното от председателя на състава

НОХД № 322 по описа за 2019г.

На именно повикване в 10:00 часа се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр.*** - редовно призована, се представлява от прокурор при ДОП – Румяна Желева.

ОБВИНЯЕМИЯТ – А.С.А. – редовно призован, воден от органите на съдебна охрана, се явява лично и с адв. Е.И. от ВАК, редовно упълномощен от хода на досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. И.: Да се даде ход на делото.

 

С оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл.272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на обвиняемата:

Обвиняемият А.С.А. – роден на *** ***, с постоянен адрес:***, българин, български гражданин, неженен, средно образование, безработен, осъждан, с ЕГН **********.

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение, като на основание чл. чл.382  ал.5  от  НПК предлага  на  страните в текста на споразумението да бъде вписано и приложението на чл.59 ал.1 от НК, като при изпълнението на така определеното му наказание бъде приспаднато времето, през което обв. А. е бил задържан с мярка за неотклонение "Задържане под стража", считано от 24.07.2019 г. до привеждане на споразумението в изпълнение.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 322/2019г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, обвиняемия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала. Съгласни сме с така предложеното допълнение, което да бъде включено в окончателния текст на споразумението.

АДВ. И.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен и подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. Съгласни сме с така предложеното допълнение, което да бъде включено в окончателния текст на споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Съгласен съм с така направеното допълнение, което да бъде вписано в текста на споразумението.

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемия да отговори на въпросите, визирани в чл.382 ал.4 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ Я. С. И.: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл.382 ал.6 от НПК вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че обвиняемият А.С.А. ***, с ЕГН **********, е виновен за това, че:

На 24.07.2019г. в гр. ***, по ул. „***“, отнел чужди движими вещи – сумата от 20 625 лева, 3832 румънски леи, 5390 евро, 915 паунда, 11836 долара, 315 турски лири, един брой дамска чанта от изкуствена кожа, един брой тъмно синьо дамско портмоне с цип от изкуствена кожа,, един брой мобилен телефон марка „Нокиа“, модел „ТА – 1057“, един брой диоптрични очила с 3,75 диоптъра, един брой калъф за очила, един брой пластмасов гребен, двойно огледалце, червило, дезодорант „Roll-on“, частта от плат – дамаска тъмночервена на цвят, от владението на Д. Кирилова К. от гр. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил сила – напръскване със спрей и издърпване със сила на две чанти от ръцете на пострадалата Д. К. и грабежа е в големи размери на обща стойност 55 849,44 лева – престъпление по чл.199,  ал.1, т.1 във вр. с чл.198 ал.1  от НК, поради което и на основание чл.55 ал.1 т.1 от НК му се определя наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 /две/ години и 5 /пет/ месеца, което на основание чл. 57, ал.1, т.2, б „в“ от ЗИНЗС да изтърпи при първоначален „строг“ затворнически режим..

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемият А.С.А. не се налага кумулативно предвиденото в състава на извършеното престъпление наказание „Конфискация до една втора от имуществото на виновния“.

На основание чл.59 ал.1 от НК при изтърпяване на наложеното наказание да се зачете времето, през което обв.А.С.А. е бил фактически задържан, считано от 24.07.2019г. до влизане на споразумението в сила.

На основание чл.189 ал.3 от НПК на обвиняемият А.С.А. се възлагат сторените по делото разноски в размер на 84,00 лв., които следва да  заплати по сметка на ОД на МВР-*** по ДП №118/2019г. по описа на РУ на МВР - ***.

Веществените доказателства:  флакон с червен и сив цвят с черна капачка и черна маска, пластмасова с огледален визьор, следва да се унищожат след влизане в сила на споразумението.

Деянието е извършено с действие и при форма на вината – пряк умисъл по смисъла на чл.11 ал.2 пр.1-во от НК.

Имуществените вреди са възстановени.

 

 

ПРОКУРОР:

                    /Румяна Желева/

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

                    /Адв.Е.И./

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

/А.С.А./

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитникът и обвиняемия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.384 ал.3 във вр. с ал.1 от НПК във връзка с чл.382 ал.7 от НПК във връзка с чл.24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И №  22

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Румяна Желева, обвиняемия А.С. А. и неговият защитник адв.Е.И. от ВАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 322/2019г. по описа на Окръжен съд гр.***, по силата на което:

Обвиняемият А.С.А., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, българин, български гражданин, неженен, средно образование, безработен, осъждан, с ЕГН **********, се признава за виновен в това, че:

На 24.07.2019г. в гр. ***, по ул. „***“, отнел чужди движими вещи – сумата от 20 625 лева, 3832 румънски леи, 5390 евро, 915 паунда, 11836 долара, 315 турски лири, един брой дамска чанта от изкуствена кожа, един брой тъмно синьо дамско портмоне с цип от изкуствена кожа,, един брой мобилен телефон марка „Нокиа“, модел „ТА – 1057“, един брой диоптрични очила с 3,75 диоптъра, един брой калъф за очила, един брой пластмасов гребен, двойно огледалце, червило, дезодорант „Roll-on“, частта от плат – дамаска тъмночервена на цвят, от владението на Д. Кирилова К. от гр. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил сила – напръскване със спрей и издърпване със сила на две чанти от ръцете на пострадалата Д. К. и грабежа е в големи размери на обща стойност 55 849,44 лева, поради което и на основание чл.199, ал.1 т.1 във вр. с чл.198, ал.1 от НК и чл.55 ал.1 т.1 от НК, му се определя да изтърпи наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 /две/ години и 5 /пет/ месеца, като на основание чл.57 ал.1 т.2 б.„в“ от ЗИНЗС му определя първоначален „строг“ затворнически режим.

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемият А.С.А. не се налага кумулативно предвиденото в състава на извършеното престъпление наказание „Конфискация до една втора от имуществото на виновния“.

На основание чл.59 ал.1 от НК, при изтърпяване на наложеното наказание приспада времето, през което обв. А.С.А. е бил фактически задържан, считано от 24.07.2019г. до влизане на споразумението в сила.

ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК обвиняемият А.С.А. да заплати сторените по делото разноски в размер на 84,00 лева по сметка на ОД на МВР - *** по ДП №188/2019г. по описа на РУ на МВР – ***.

Веществените доказателства:  флакон с червен и сив цвят с черна капачка и черна маска, пластмасова с огледален визьор, да се унищожат след влизане в сила на споразумението.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 322/2019г. по описа на Окръжен съд – гр.***.

 

Определението на съда е окончателно.

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

С  оглед влязлото в сила определение, съдът открива производство  по реда на чл. 383, ал.3 вр. чл. 306, ал.1, т. 3 от НПК и чл.68 ал.1 от НК, което насрочва за 04.10.2019г. от 10:15ч., за което уведомява страните.

 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10:14 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 04.10.2019г.

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР: