П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

                             22.10.2019г. , град ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                                                        Наказателно отделение

на двадесет и втори октомври                                                                            2019 година

в  публично съдебно заседание, в следния  състав:

                                                                          

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИПТЕН АЛИД                    

 

Секретар –   АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор  - РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

сложи за разглеждане, докладваното от председателя на състава 

НОХД № 342 по описа за 2019г.

На именно повикване в 10:30  часа  се явиха:

           

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - град *** -  редовно призована, представлява се от окръжен прокурор Радослав Бухчев.

ОБВИНЯЕМИЯТ – С.Г.И. – редовно призован, се явява лично, представлява се от адв. Ж.Ж. от ДАК,  редовно упълномощен  от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. Ж.: Да се даде ход на делото.

 

След изслушване становищата на страните и и с оглед липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към проверка на самоличността на обвиняемия:

Обвиняемият С.Г.И. – роден на ***г***, българин, българско гражданство, основно образование, неженен, работи в „***“ гр. ***, с постоянен адрес ***, неосъждан, ЕГН **********.

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази насока, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 342/2019г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, обвиняемия и неговите защитници, като непротиворечащо на закона и морала, като моля в окончателния текст на споразумението да бъде конкретизирано правното основание за определяне на наказанието за престъплението, а именно такова по чл.55 ал.1 т.1 от НК.

АДВ. Ж.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен  и подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. Съгласни сме с така направеното допълнение в текста на споразумението относно конкретизиране на правното основание за определяне на наказанието.

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитниците, приканва обвиняемият да отговори на въпросите,  визирани в чл. 382 ал. 4 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ МАРТИН ИЛИЕВ: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено, включително и с предложеното допълнение.

След изслушване становищата на страните и с оглед липсата на визиран текст за конкретизиране на правното основание за определеното наказание лишаване от свобода, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДОПУСКА промени в споразумението, като при определяне на наказанието лишаване от свобода следва да бъде вписано основанието за определяне на същото, а именно такова по чл.55, ал.1, т.1 от НК.

След допуснатата промяна в споразумението, СЪДЪТ прочита същото и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че обвиняемият С.Г.И. с ЕГН **********,  с постоянен адрес ***, е виновен за това, че:

На 17.07.2018г. в гр. ***, обл. ***, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, както следва: амфетамин с нетно тегло 12,03 грама с активно действащ компонент амфетамин и кофеин 20,00% на стойност 360,90 лева; марихуана  с нетно тегло 0,60 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,22% на стойност 3,60 лева; марихуана с нетно тегло 0,27 грама с активен компонент тетрахидроканабинол 5,93% на стойност 1,62 лева; марихуана с нетно тегло 5,17 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,25% на стойност 31,02 лева и марихуана с нетно тегло 9,89 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,05% на стойност 59,34 лева, всичко на обща стойност 456,48 лева - престъпление по чл.354а, ал.1 от НК, поради което на основание чл.55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година, изпълнението на което  на основание чл. 66 ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от три години.

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемия С.Г.И. не се налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл. 67, ал.2 от НК възпитателната работа през време на изпитателния срок се възлага на полицейски инспектор от Първо РУ на МВР-град *** по настоящ адрес на обвиняемия.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в  размер  на 305,44 лева се  възлагат на обвиняемия С.Г.И., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – ***. 

Веществените доказателства:  1 брой мобилен телефон марка „Самсунг“, модел „S8 с IMEI ***/01 ведно със зарядно, следва да се върне на обвиняемия С.И..

1 брой везна, сива на цвят с прозрачен капак, 2 броя карти – пластики -  Admiral club Bulgaria и  Fisherman Cottage Albena /неправилно посочени по производството като дебитни карти/, 1 брой метална кутия с размер 13х10см с надпис STR8 “, с поставена в нея 1 брой мелничка, червена на цвят и 1 брой стъклен буркан с винтова капачка, следва да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

Деянието е извършено с действие и при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2, пр.първо от НК.

Имуществени вреди по време на извършване на деянието  не са настъпили.

 

ПРОКУРОР:

                       /Радослав Бухчев/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                        /Адв. Ж.Ж./

 

 

ОБВИНЯЕМ:

/С.Г.И./

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и обвиняемия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното  производство  по  настоящото  дело  да  бъде  прекратено.

 

Воден  от горното, съдът на основание  чл.382,  ал.7  от  НПК  във  връзка  с  чл.24  ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И    24    

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор от Окръжна прокуратура – ***, обвиняемия С.Г.И. и неговия защитник адв. Ж.Ж. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  НОХД № 342/2019г. по описа на Окръжен съд – град  ***, по  силата  на  което:

Обвиняемият С.Г.И. – роден на ***г***, българин, българско гражданство, основно образование, неженен, работи в „***“ гр. ***, с постоянен адрес ***, неосъждан, ЕГН **********, за  това, че:

На 17.07.2018г. в гр. ***, обл. ***, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, както следва: амфетамин с нетно тегло 12,03 грама с активно действащ компонент амфетамин и кофеин 20,00% на стойност 360,90 лева; марихуана  с нетно тегло 0,60 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,22% на стойност 3,60 лева; марихуана с нетно тегло 0,27 грама с активен компонент тетрахидроканабинол 5,93% на стойност 1,62 лева; марихуана с нетно тегло 5,17 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,25% на стойност 31,02 лева и марихуана с нетно тегло 9,89 грама с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6,05% на стойност 59,34 лева, всичко на обща стойност 456,48 лева, следва на основание чл. 354а, ал.1 от НК и чл.55, ал.1, т.1 от НК да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от една година, чието изпълнение на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК във вр. с  чл. 67, ал.2 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения през изпитателния срок се възлага на полицейски инспектор от Първо РУ на МВР-град *** по настоящ адрес на обвиняемия.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  по сметка на ОД на МВР – *** в  размер  на 305.44 лева се  възлагат на обвиняемия С.Г.И..

На основание чл.381, ал.5, т.6 от НПК във вр. с чл.111, ал.1 от НПК веществените доказателства:

1 брой мобилен телефон марка „Самсунг“, модел „S8 с IMEI ***/01 ведно със зарядно, да се върне на обвиняемия С.Г.И. след влизане на споразумението в сила.

1 брой везна, сива на цвят с прозрачен капак, 2 броя карти – пластики -  Admiral club Bulgaria и  Fisherman Cottage Albena /неправилно посочени по производството като дебитни карти/, 1 брой метална кутия с размер 13х10см с надпис STR8 “, с поставена в нея 1 брой мелничка, червена на цвят и 1 брой стъклен буркан с винтова капачка, да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №342/2019г.  по  описа  на  Окръжен  съд – гр.***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Заседанието приключи в 10:45 часа.
Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

 

СЕКРЕТАР: