Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 66

гр.***, 22.10.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

***ки  окръжен  съд,   наказателно  отделение, публично  заседание на двадесет и втори октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав: 

Председател: Калина Димитрова,

Членове: Атанас Каменски и Милена Хараламбиева,

Прокурор:Виолета Великова,

Съдебен секретар: Анжела Никова,

разгледа н.ч.д.№337/2019г. на  ОС-гр.***, докладвано от съдия Каменски

 

                Производството е образувано по реда на чл. 32, ал.1, във връзка с чл.16, ал.1-ал.8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции /ЗПИИРКОРНФС/, за разглеждане на постъпило в Окръжен съд–гр.*** Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета, изпратено от Областна комисия, област „Wels-Land“, федерална провинция Горна Австрия, Република Австрия/Bezirkshauptmannschaft Wels-Land/,  във връзка с признаване на финансова санкция по преписка с реф.№VerkR96-11829-2018, постановена по отношение на българския гражданин И.С.М. с ЕГН:**********, роден на ***г., с последно известно местоживеене-***.

Представителят на Окръжна прокуратура гр.*** изрази становище за признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

В проведеното по реда на чл.16, ал.3 от ЗПИИРКОРНФС, във в-ка с чл.269, ал.3, т.4, б.“а“ от НПК производство, упълномощеният защитник не оспорва наведените фактически и правни основания за признаване на постановеното наказание.

Съобразявайки изразените становища на страните и събраните по делото доказателства, съдът установи:

С Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансови санкции е представено за признаване и изпълнение наказателно постановление от 01.10.2018г. по преписка с реф.№VerkR96-11829-2018 на Областна комисия, област „Wels-Land“, федерална провинция Горна Австрия, Република Австрия. С въпросния акт, в сила от 16.10.2018г., на българския гражданин е наложена глоба от сто евро за деяние, извършено на 01.10.2018г. в района на „Pichl bei Wels“. При управление на МПС с К№ТХ0203ЕЕ М. превишил с 11км/ч. разрешената за пътния участък скорост от 80км/ч. Деянието е квалифицирано като нарушение по §98 Abs. 1 KFG i.V.m., §58 Abs, 1 Zif. 2 lit. E KDV, §134 Abs. 3d Ziffer 1  i.V.m., §106 Abs. 2 KFG/австрийски Закон за моторните превозни средства/. Върху санкцията е начислена и такса за просрочено плащане в размер на пет евро.

Изпратеното в Окръжен съд – гр.*** удостоверение съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения  акт, чието признаване се иска и е издадено по образец, съгласно Приложение № 2 от ЗПИИРКОРНФС-в писмена форма, придружено с превод на български език, изготвено от компетентен орган и отговарящо на изискванията, залегнали в разпоредбите на чл. 4 и чл. 5 от ЗПИИРКОРНФС. Касае се за деяние, за което, по силата на чл.30, ал.2, т.1 от  ЗПИИРКОРНФС  не се изисква двойна наказуемост, макар извършеното да съставлява и нарушение по чл.21 от ЗДвП.

Не е налице и нито едно от основанията, при които може да се откаже признаването и изпълнението на решението за налагане на финансова санкция, посочени в чл.35 от ЗПИИРКОРНФС. Българският гражданин е бил изрично уведомен за сроковете и процедурата по обжалване пред съд на постановлението, но не е упражнил предоставените му права. Наложената глоба не е по-малка от седемдесет евро, доколкото осъдителният диспозитив на постановлението възлага парична сума в общ размер на сто и пет евро. Подлежащото на признаване и изпълнение вземане възлиза на двеста и пет лева и двадесет и седем стотинки по фиксирания курс на БНБ към датата на постановяване на решението.

Воден от изложените съображения и констатации, на основание чл.32, ал.1, във връзка с чл.16, ал.7, т.1 от ЗПИИРКОРНФС, ***кият окръжен съд

Р  Е  Ш  И :

Признава  финансовата санкция по постановление от 01.10.2018г. по преписка с реф.№VerkR96-11829-2018 на Областна комисия, област „Wels-Land“, федерална провинция Горна Австрия, Република Австрия, изпратено с Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета, с което и на основание §98 Abs. 1 KFG i.V.m., §58 Abs, 1 Zif. 2 lit. E KDV, §134 Abs. 3d Ziffer 1  i.V.m., §106 Abs. 2 KFG/австрийския закон за моторните превозни средства/ на българския гражданин И.С.М. с ЕГН:********** са наложени глоба в размер на сто евро и такса за просрочено плащане в размер на пет евро, общо равностойни на двеста и пет лева и двадесет и седем стотинки по фиксирания курс на БНБ към датата на постановяване на санкцията.

След влизане на решението в сила, преписи от същото и от удостоверението  да се изпратят на органите на Националната агенция по приходите за изпълнение. Препис от решението да се връчи на защитата.

За допуснатото признаване и разпореденото изпълнение да се уведомят компетентните органи на издаващата държава, като копие от уведомлението се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд–гр.*** в 7-дневен срок от днес.

 

Председател: …………                   Членове: …………                         …………