О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 305

град Добрич, 25.10.2019 година

 

 

В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд, наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети октомври, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                             Председател :  Петър Монев

                                                                       Членове :   Атанас Каменски

                                                                               Милена Хараламбиева                                                        

разгледа докладваното от съдия Монев в.ч.н.д. №321/2019г. по описа на Добричкия окръжен съд и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.313 и сл. във вр. с чл.341 ал.II от НПК.

Образувано е по жалба от адв.М.К. от АК-гр.Добрич, в качеството на пълномощник на И.Т.А., с ЕГН ********** против протоколно Определение №70/02.09.2019г., постановено по НЧХД №128/2019г. по описа на РС-гр.Каварна, с което е прекратено наказателното производство по делото, единствено в частта му за възлагане на разноските на частния тъжител И.А..

Жалбата е подадена в срок от лице с активна процесуална легитимация и като такава е допустима, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Добричкият окръжен съд, след като направи цялостна проверка на приложените към делото материали, както и на изложеното в жалбата, установи следното:

Производството пред първата инстанция е образувано въз основа на тъжба от И.Т.А., с ЕГН ********** *** против С.В. от гр.Каварна.

Два дни преди насроченото за 02.09.2019г. публично съдебно заседание - на 30.08.2019г., в РС-гр.Каварна е депозирана молба от процесуалния представител на тъжителя, с която тъжбата е оттеглена. На това основание на 02.09.2019г. Районният съд не дава ход на делото, като прекратява наказателното производство по същото.

На основание чл.190 ал.I от НПК, сторените от подсъдимия В. разноски за адвокатско възнаграждение са възложени на частния тъжител И.Т.А.. Съгласно посочената разпоредба, когато наказателното производство бъде прекратено, разноските по дела, образувани по тъжба на пострадалия, се възлагат на частния тъжител. Следователно РС-гр.Каварна правилно и законосъобразно е осъдил И.Т.А. да заплати на подс.С.В. сторените от него разноски за заплатено адвокатско възнаграждение.

Несъстоятелни се явяват възраженията, изложени в депозираната жалба, касаещи момента на упълномощаване и възможността на процесуалния представител да извърши проучване на делото. Проучването по делото касае единствено взаимоотношенията и уговорките на процесуалния представител с неговия доверител.

Относно размера на присъденото адвокатско възнаграждение:

В разпореждане от 26.06.2019г. за насрочване на производството по делото в открито заседание РС-гр.Каварна е дал правна квалификация на посоченото в тъжбата престъпление, а именно – чл.146 ал.I от НК. За посоченото престъпление – „обида“, законодателят е предвидил наказание „глоба“ от хиляда до три хиляди лева. Посочено е също, че съдът може да наложи и наказание „обществено порицание“.

Според чл.13 ал.I т.1 от  Наредба №1 от 9 юли 2004г. - За минималните размери на адвокатските възнаграждения за защита на подсъдимия по дела, за които за престъплението се предвижда наказание „пробация“ или „глоба“ минималният размер на адвокатското възнаграждение е 400.00 /четиристотин/ лева. Уговореното в случая възнаграждение в размер на 500.00 /петстотин/ лева се доближава до минималния размер, предвиден от закона и като такова не може да бъде окачествено като прекомерно, както неоснователно се настоява в жалбата.

Въз основа на изложеното депозираната пред въззивната инстанция жалба е НЕОСНОВАТЕЛНА.

В  хода на производството пред районния съд, не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да основават отмяната или изменението на обжалвания  съдебен  акт.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.338 във вр. с чл.341 ал.II от НПК, Добричкият окръжен съд

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА протоколно Определение №70/02.09.2019г., постановено по НЧХД №128/2019г. по описа на РС-гр.Каварна, с което е прекратено наказателното производство по делото, в частта му за възлагане на разноските на частния тъжител И.Т.А., с ЕГН ********** ***.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  е  окончателно  и  не  подлежи  на  обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.