П Р О Т О К О Л

 

22.10.2019г.,      град ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД        НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

на двадесет и втори октомври, две хиляди и деветнадесета година, в публично съдебно  заседание, в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС КАМЕНСКИ

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор – РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Каменски

НОХД № 341 по описа за 2019г.

На именното повикване 09:50 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГРАД *** – Редовно призована, представлява се от прокурор Радослав Бухчев.

ОСЪДЕНИЯТМ.В.Х. - редовно призован, явява се лично, представлява се от адв. Миглена Славова от ДАК, редовно преупълномощена от адв. М.Т. -  редовно упълномощена от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. СЛАВОВА – Да се даде ход на делото.

След изслушване становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Производството е по реда на чл. 306, ал.1, т. 1 и т.3 от НПК, като съдът докладва предложението на ДОП.

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към проверка самоличността на осъдения:

М.В.Х. – роден на ***г***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със основно образование, неженен, работи, осъждан,  ЕГН **********.

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, запитва страните за искания по доказателствата.

Съдът, след като не констатира искания по доказателствата, с оглед попълване на делото с необходимия доказателствен материал, на основание чл.283 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите по н.о.х.д.№340/2019г. по описа на Окръжен съд-***.

Съдът повторно запитва страните за други искания по доказателствата и след като не постъпиха такива

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми господин председател, поддържам предложението, което сме изготвили по чл. 306 ал.1 т.4 от НПК и моля на основание чл.354а ал.6 от НК, приобщените веществени доказателства по делото, подробно описани в предложението, да бъдат отнети в полза на държавата и да бъдат унищожени.

АДВ. СЛАВОВА: Присъединявам се към становището на прокурора.

ОСЪДЕНИЯТ: Разбирам и съм наясно за какво става въпрос. Не възразявам.

Съдът предоставя последна дума на осъдения: Нямам какво да кажа.

 

След изслушване становищата на страните, съдът след проведено тайно съвещание, произнесе своя акт, като разясни на страните възможността за обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред АС – ***.

Съдът прие за установено следното:

С влязъл в сила съдебен акт на 22.10.2019г. за одобряване на споразумение - определение № 23 по н.о.х.д. № 340/2019г. по описа на ОС-гр.*** за извършено  престъпление по чл.354а, ал.1 от НК, на осъдения М.В.Х. е било определено наказание лишаване от свобода за срок от единадесет месеца, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, като на основание чл.55 ал.3 от НК не е наложено по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

По делото са били приобщени като веществени доказателства наркотични вещества, чието притежаване е забранено: амфетамин и херба канабис индика сатива /марихуана/, останали след изготвяне на физикохимичната експертиза и изпратени за съхранение на ЦМУ, отдел „МРР-НОП” с писмо изх.№ 697600-7449/15.07.2019г. по ДП №212/2019г. по описа на Първо РУ на МВР – ***, както и веществени доказателства съгласно приемо-предавателния протокол в ДОС- опаковки от наркотични вещества, поставени в 1 бр. плик с печати на БНТЛ.

Тъй като процесните наркотични вещества и опаковките от наркотични вещества   се явяват предмет на престъплението и средства за извършването му, то следва на основание чл.354а ал. 6 от НК същите да бъдат отнети в полза на държавата и на основание чл.92, ал.2 от ЗКНВП всички изброени вещи да бъдат унищожени, тъй като притежанието на наркотичните вещества е забранено.

Предвид изложеното, на основание чл. 383 ал.2 от НПК във вр. с чл. 354а ал.6 от НК, във вр. с чл.306, ал. 1, т. 1 от НПК и чл.53 от НК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: №  299  

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство 212/2019г. по описа на Първо РУ на МВР ***, явяващи се предмет и средства на престъпленията по чл.354а, ал.1 от НК, а именно -  наркотичните вещества: амфетамин и херба канабис индика сатива /марихуана/, останали след изготвяне на физикохимичната експертиза и изпратени за съхранение на ЦМУ, отдел „МРР-НОП” с писмо изх.№ 697600-7449/15.07.2019г. по ДП №212/2019г. по описа на Първо РУ на МВР – ***,  опаковки от наркотични вещества, поставени в 1 бр. плик с печати на БНТЛ.

ПРЕПИС от определението на съда да се изпрати на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” гр. София, за сведение и изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-*** в 15-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09:58 часа, определението е обявено на страните, като им е разяснен срока и реда за обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР: