ДОБРИЧКИ  ОКРЪЖЕН  СЪД

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

№ 286

град Добрич, 14.10.2019г.

 

           

 

К. Алид - съдия-докладчик по АНД № 328/2019г. по описа на Окръжен съд - Добрич, след като се запознах с постановление на РП – Добрич от 10.05.2019г. материалите по ДП № 73/2013г. на сектор „ПИП“ на МВР - Добрич, както и с материалите по АНД № 158/2019г. на Окръжен съд – Добрич и ВАНД 263/2019г. на Апелативен съд – Варна констатирах, че:

1.    Делото е подсъдно на ДОС по правилата на родовата и местната подсъдност.

2.    Налице е основание за прекратяване съдебното производство и връщане на делото на прокурора по следните съображения:

В поднадзорното постановление липсва описан механизъм на извършване на процесното деяние – изброени са примерно възможни варианти като механизъм на извършване на престъплението с преповтарянето на заключенията по назначените експертизи. Визираното, както и наличието на противоречие между обстоятелствената и заключителната част на прокурорския акт относно времето на извършване на престъпното посегателство, са довели до неяснота на обвинителната теза. В конкретния случай тези нарушения на процесуалните правила, които са отстраними, са от категорията съществените, тъй като обуславят ограничаване на процесуалните права на обвиняемия - да разбере в какво точно е обвинен.

            С оглед изложеното, съдът намира, че са налице предпоставки за прекратяване на съдебното и връщане на делото на прокурора за отстраняване на допуснатите нарушения, като при извършване на допълнителните процесуално-следствени действия следва да бъдат взети предвид указанията на Апелативен съд – Варна, обективирани в обстоятелствената част на решение № 129/03.10.2019г. по ВАНД № 263/2019г.

Предвид горното, съдът на основание чл.377, пр.2 от НПК                               

 

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по АНД № 328/2019г. по описа на

Окръжен съд – Добрич и връща делото на прокурора за отстраняване на съществените процесуални нарушения, визирани в обстоятелствената част на настоящото разпореждане.

            РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от уведомяването на страните пред Апелативен съд – Варна.

 

 

                                                                                    Съдия - докладчик: