Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

 

 

№ 121

 

 

гр. Добрич, 02.10.2019 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в открито заседание на първи октомври  две хиляди и деветнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ при участието на секретар БИЛСЕР МЕХМЕДОВА – ЮСУФ разгледа Т. д. № 95 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 365 ГПК във вр. с чл. 104, т. 6 ГПК във вр. с чл. 154, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 155, т. 3 ТЗ.  

Търговско дело № 95/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по искова молба, рег. вх. № 3292/14.05.2019 г. на О. П.- Добрич, с която срещу „П. Т.“ ЕООД гр. Добрич е предявен иск за прекратяване на дружеството, претендиран на основание чл. 155, т. 3 ТЗ.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 377 във вр. с  чл. 235 ГПК, като прецени установените по делото обстоятелства и закона, приема за установена следната ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА:

При служебно извършена проверка по сигнал на НАП, О. П.е установила, че в продължение на повече от три месеца, дружеството няма вписан управител след смъртта на управителя П. П. Т., починал на 02.09.2016 г.

При така установената фактическа обстановка се налагат следните ПРАВНИ ИЗВОДИ:

Съгласно чл. 154, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 155, т. 3 ТЗ, дружеството с ограничена отговорност се прекратява по решение на окръжния съд по седалището на дружеството по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

По делото липсват доказателства в продължение на три месеца от вписване на горепосоченото обстоятелство, по партидата на дружеството в търговския регистър да е вписан нов управител.

Налице са предпоставките на чл. 155, т. 3 ТЗ за прекратяване на дружеството.

Искът е основателен и следва да се уважи.

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, ал. 1, т. 3 ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса в размер на 80.00 лв.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ПРЕКРАТЯВА еднолично дружество с ограничена отговорност „П. Т.“ ЕООД гр. Добрич, ул. „О. П.“ № *, ЕИК ****.

ОСЪЖДА еднолично дружество с ограничена отговорност „П. Т.“ ЕООД гр. Добрич, ул. „О. П.“ № *, ЕИК **** да заплати на ДОБРИЧКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД  разноски по делото в размер на 80.00 лв.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В ДВУСЕДМИЧЕН СРОК ОТ ВРЪЧВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.

                                                                                                 

                                                                  СЪДИЯ: