РЕШЕНИЕ

294

 

21.11.2019 г., град Д.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Окръжен съд - Д., гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и първи октомври през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                    

МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

при участието на секретаря Павлина Пенева, като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно гражданско дело № 595 по описа на Окръжен съд – Д. за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. от ГПК.

Образувано е по въззивна жалба с вх. № 10311/23.05.2019 г., на В.Е.Ч., ЕГН **********,***. 

              Предмет на въззивна проверка е Решение № 467 от 22.04.2019 г. по гр. дело № 3693/2018 г., с което Районен съд – Д. е признал за установено по отношение на В.Е.Ч., ЕГН **********,***, че Р.Н. М., ЕГН **********,***, е собственик по силата на договор за покупко – продажба от 05.06.2000 г. на нива - поземлен имот с идентификатор № 66946.20.47 по кадастралната карта на с. С., общ. Д., с площ от 3580 кв.м.

В жалбата се излагат доводи за неправилност и недопустимост на съдебния акт.

Въззивникът твърди, че първостепенният съд неправилно е допуснал изменение на иска от такъв по чл. 108 от ЗС в иск по чл. 124, ал. 1 от ГПК. Счита, че последният момент, в който може да бъде допуснато извършването на това процесуално действие е първото съдебно заседание.

В тази връзка изтъква, че ищецът няма правен интерес от предявяването на установителен иск по чл. 124, ал. 1 от ГПК спрямо ответника, тъй като с действията си последният е признал претендираното право на собственост върху процесния имот.

Сочи също, че първостепенният съд се е произнесъл по нередовна искова молба, тъй като е налице противоречие между обстоятелствената ѝ част и петитума на изменения иск.

В заключение заявява, че искът по чл. 124, ал. 1 от ГПК е недопустим, а този по чл. 108 от ЗС намира за неоснователен.

В жалбата се прави искане за отмяна на обжалваното решение и произнасяне по ревандикационния иск. Претендират се разноски за двете инстанции.  

В съдебно заседание не се явява и не се представлява.

В законоустановения срок не е постъпил отговор от въззиваемата страна. Пред въззивната инстанция не се явява и не изпраща представител.

 

Въззивният съд, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното от фактическа страна:

От нотариален акт № 138, том VI, рег. № 4614, н. дело 1100/05.06.2000 г. на нотариус Ю.Д., с район на действие РС Д. (л. 5 от гр. дело № 3693/2018 г.), се установява, че на 05.06.2000 г. Р.Н. М. е закупил нива с площ от 3.580 декара, ІІІ категория, местността „К.К.“, представляваща имот № 020047, в парцел 47 от масив 20 в землището на село С., общ. Д..

От справка, изготвена от Служба по вписванията Д. (л. 8) става ясно, че по партидата на този имот е вписан договор за наем от 2018г. с наемодател И.П.и наемател В.Ч..

Видно от договор за наем на земеделски земи № 28616 (л. 9), между ответницата и И.П.е възникнало наемно правоотношение, предмет на което са множество недвижими имоти. Сред тях е и процесния, собственост на ищеца Р. М..

От показанията на свидетеля С.Л.се извежда, че процесният недвижим имот се ползва единствено от „Агрострой - М“ ЕООД. Установява се също, че имотът не е заявен за ползване, намира се извън тези, за които има сключени договори за наем, и са регистрирани в съответните общински служби.

 

             При тази фактическа обстановка, съдът намира следното от правна страна:

Съгласно разпоредбата на чл. 269 ГПК въззивният съд се произнася служебно по валидността на решението, а по допустимостта – в обжалваната му част, като по останалите въпроси е ограничен от посоченото в жалбата.

Настоящият съдебен състав приема, че първоинстанционното решение е валидно и допустимо в обжалваните части.

Ищецът е предявил ревандикационен иск пред районния съд. В хода на производството първостепенния съд е допуснал исканото изменение на претенцията от чл. 108 от ЗС в такава по чл. 124, ал. 1 от ГПК.

Като е допуснал изменение на иска, първоинстанционният съд не е нарушил съдопроизводствените правила. Показанията на свидетеля Л. и твърденията в отговора са наложили промяна на вида на търсената от ищеца защита. Предвид потвърждението на свидетеля, че единствено дружеството „Агрострой - М“ ЕООД ползва процесния имот, Р. М. е изоставил претенцията си за осъждане на ответницата да предаде владението на имота и я е ограничил само до установяване със сила на пресъдено нещо, че е негов собственик в отношенията с В.Ч.. Изменението е направено своевременно, преди приключване на съдебното дирене, каквото е изискването на чл. 214, ал. 1, изр. трето от ГПК.

Направено е и при наличие на правен интерес, в противовес на възраженията на въззивника. С вписването на договора за наем между ответницата и И.П.е дадена гласност за наличието на облигационно правоотношение между двете лица, с предмет собствения на ищеца недвижим имот. Установеното фактическо ползване на имота от  „Агрострой - М“ ЕООД, доказва, че ответницата не е започнала изпълнение по вписания договор за наем. Следователно не е предприела действия, които да препятстват възможността на ищеца да упражнява правото си на собственост. Поради тази причина Р. М. няма интерес от осъждането ѝ да предаде владението върху имота.

Самото наличие, обаче, на наемно правоотношение между лица, които нямат права по отношение на имота, застрашава правото на собственост. Оттук произтича и интереса на ищеца от предявяването на иск, с който иска да се установи със сила на пресъдено нещо, че е собственик на имота в отношенията му с ответницата. Ето защо, възраженията на въззивника в тази насока са неоснователни.

Предявеният установителен иск следва да бъде уважен, тъй като Р. М. се легитимира като собственик на недвижимия имот с нотариален акт № 138, том VI, рег. № 4614, н. дело 1100/05.06.2000 г. на нотариус Ю.Д., а и този факт не е спорен по делото.

Поради съвпадане на изводите на двете инстанции Решение № 467 от 22.04.2019 г. по гр. дело № 3693/2018 г. на Районен съд – Д., следва да бъде потвърдено.

 

По отношение на разноските във въззивното производство:

При този изход на спора пред настоящата инстанция, в полза на въззиваемата страна се поражда правото да ѝ бъдат заплатени направените разноски, на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК.

Същата не е направила искане за присъждането им, поради което въззивният съд не дължи произнасяне по този въпрос.

Въззивникът е релевирал възражения относно размера на възложените му разноски от първоинстанционното производство. Оплаквания във връзка с разноските могат да бъдат правени в срока за обжалване. В.Ч. не е упражнила правото си по чл. 248 от ГПК в този срок, поради което същото е преклудирано и исканията ѝ в тази насока следва да бъдат оставени без разглеждане.

 

При тези мотиви, на основание чл. 272 от ГПК, въззивният съд

 

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 467 от 22.04.2019 г. по гр. дело № 3693/2018 г. на Районен съд – Д..

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му  на страните.

 

 

 

                 Председател:                                         Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                               2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.