Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 262

            В ИМЕТО НА НАРОДА

                  гр.Добрич 04 .11.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  открито заседание на тридесет и първи октомври                 

през две хиляди и деветнадесета                              година в състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.С.

                                                          ЧЛЕНОВЕ:  Е.ИВАНОВА

                                                                              Г.ПАВЛОВ    

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик С.....В.гр.д.№651

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Производството е по чл.435 ал.3 от ГПК.

     Постъпила е жалба от „***“ЕАД ,ЕИК *** ,със седалище и адрес на управление –гр.С.,представлявана от **-главен изпълнителен директор и Д. * Н. –изпълнителен директор,чрез пълномощника си М.С.Б. ,съдебен адрес-*** срещу действия на ЧСИ **,вписан при КЧСИ под №***,с район на действие Добрички окръжен съд,състоящи се в издаване на Постановление за възлагане от 07.08.2019г. ,с което недвижим имот,находящ се в гр.Добрич,ул.“***“№24,първи етаж-част от жилищна сграда на три етажа,с предназначение –Магазин  и складови помещения ,с идентификатор №***по кадастралната карта на гр.Добрич,е възложен на взискателя по изп.д.№2019***0400018 З.И. ***,за сумата от 35 520лв.

   Жалбата е допустима-жалбоподателят е присъединен взискател,който е подал наддавателно предложение,без да дължи задатък,съобразно правилото на чл.489 ал.1 пр.2-ро от ГПК.

   Жалбата е подадена в срок.

   Длъжникът не взема становище по основателността на подадената жалба.

    Взискателят,комуто е възложен недвижимия имот е на становище ,че жалбата е неоснователна,поради което моли тя да бъде оставена без уважение.

    Не е спорно между страните по делото,че жалбоподателят е присъединен взискател,конституиран от ЧСИ с Постановление от 23.05.2019г.по изпълнителното дело.Това се установява от приложеното на стр.104 по делото постановление по чл.456 и сл.от ГПК.

    Не е спорно и обстоятелството,че на 30.05.2019г.,по повод обявената публична продан на недвижимия имот,описан по –горе,жалбоподателят е входирал при ДРС наддавателно предложение №10885/30.05.2019г.,което не е предадено на ЧСИ по вина на служител на РС гр.Добрич.Подадена е жалба до Председателя на РС в гр.Добрич,като при извършената проверка е констатирано ,че постъпилото наддавателно предложение№10885/30.05.2019г. не е предадено на ЧСИ Желев  с протокол от 04.06.2019г.-така отговор рег.№4552 от 08.07.2019г. и  изх.№5724/16.08.2019г.

   Спори се относно съдържанието на наддавателното предложение,като ответната по жалбата страна твърди,че то е съставено за нуждите на делото.

   От представеното копие от наддавателно предложение е видно,че като цена на изложение на проданта недвижим имот е предложена сумата от  38 000 лв.Копието е надлежно заверено с оригинала,което му придава стойността на оригинален документ.Не е направено искане за изискване на оригиналния документ от жалбоподателя по делото.

   При така установената фактическа обстановка съдът намира,че действията на съдебния изпълнител са правилни,но същият обективно е бил в невъзможност да получи второто постъпило наддавателно предложение,с по-висока посочена цена на имота.

   Доколкото това предложение е заведено в Добрички районен съд,то налице е второ валидно наддавателно предложение,с посочена по-висока от продажната цена ,на която е възложен имота.Имотът не е възложен на най-високата предложена цена,което е основание за отмяна на постановлението.

   Незаконосъобразността на издаденото постановление за възлагане не е следствие от незаконосъобразни действия на съдебния изпълнител,но въпреки това с него се нарушават правата на наддавача и жалбоподател в настоящото производство.

   По изложените съображения атакуваното Постановление за възлагане от  07.08.2019г. ,с което недвижим имот,находящ се в гр.Добрич,ул.“***“№24,първи етаж-част от жилищна сграда на три етажа,с предназначение –Магазин  и складови помещения ,с идентификатор №***по кадастралната карта на гр.Добрич,е възложен на взискателя по изп.д.№2019***0400018 З.И. ***,за сумата от 35 520лв.следва да бъде отменено.

    Останалите съображения в жалбата са ирелевантни към настоящия спор.

    В производството не се присъждат съдебно деловодни разноски,тъй като с действията си ответника по жалбата не е дал повод за завеждане на делото.

   Водим от гореизложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

  ОТМЕНЯ Постановление за възлагане от  07.08.2019г. ,с което недвижим имот,находящ се в гр.Добрич,ул.“***“№24,първи етаж-част от жилищна сграда на три етажа,с предназначение –Магазин  и складови помещения ,с идентификатор №***по кадастралната карта на гр.Добрич,е възложен на взискателя по изп.д.№2019***0400018 З.И. ***,за сумата от 35 520лв.

  Решението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ:1.                2.