ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 956

 

21.11.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи ноември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЯКОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                    

МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 709 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Образувано е по частна жалба № 2004/29.08.2019 г., подадена от А.О.Х., А.Х. и Ф.Д., чрез  адвокат В.Д..

Предмет на обжалване е Определение № 541 от 05.08.2019 г. постановено от Районен съд – Тервел по гр. дело 643/2018 г., в частта с която е прекратил производството спрямо „***“ ООД, ЕИК ***.

В жалбата се излагат доводи за неправилност на съдебния акт, поради допуснато съществено процесуално нарушение. Твърди се, че съдът не е уведомил ищците за искането на „***“ ЕООД производството по отношение на тях да бъде прекратено и не им е предоставил възможност да изразят становище. В допълнение се сочи, че съдът не е следвало да прекратява производството спрямо ответника, тъй като е констатирал нередовност на исковата молба и в срока за отстраняването ѝ не може да извършва действия по движението на делото. Прави се възражение за прекомерност на присъденото адвокатско възнаграждение.

Жалбоподателите искат съдебния акт на първостепенния съд да бъде отменен.

В постъпилия отговор на частната жалба дружеството „***“ ЕООД е заявило, че първоинстанционният акт е правилен. Оспорва твърденията в жалбата, че на ищците не е предоставена възможност да вземат становище по отговора на исковата молба. Обосновава се с молба от 29.08.2019 г, изхождаща от ищците и следваща по време постановяване на определението. Противопоставя се на искането за намаление на размера на адвокатското възнаграждение. Прави искане за потвърждаване на обжалвания акт.

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от легитимирано лице, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява основателна, но не по изложените в нея съображения.

Жалбоподателите са предявили пред Районен съд – Тервел иск за делба на правото на собственост върху недвижими имоти, подробно изброени в исковата молба. Един от тези имоти е нива с площ от 10, 499 дка (имот № 028018). Ищците са посочили като ответник и собственик на имота дружеството „***“ ЕООД.

В подадения пред първата инстанция отговор на исковата молба дружеството е заявило, че не е собственик на процесния имот, тъй като го е продало на Боряна Борисова Мекушина още преди предявяването на иска. Този факт се установява от приложения нотариален акт с № 134, том II, рег. № 1207, дело № 220 от 2018 г. на нотариус Румен Дапков, с рег. № 191, район на действие РС – Тервел. На тази основа първостепенният съд е прекратил производството по отношение на „***“ ЕООД и е дал указания на ищците за конституиране на Боряна Мекушина, като съсобственик.

При запознаване с нотариалния акт, съдът е следвало да се ограничи само до даването на указания за конституиране на приобретателя по сделката, но не и да прекратява производството по отношение на прехвърлителя.

Процесуалната легитимация на „***“ ЕООД произтича от изложеното в исковата молба, където дружеството е посочено като собственик на един от имотите, предмет на делбата. С извършване на прехвърлителната сделка то не губи процесуалната си легитимация и продължава да участва в производството. То губи единствено материалноправната си легитимация, но принадлежността на спорното право е въпрос по същество и съдът дължи произнасяне по него с крайния си акт. Ето защо, въззивният съд счита, че съдът неправилно е прекратил производството по отношение на „***“ ЕООД.

Изложеното налага извода, че Определение № 541 от 05.08.2019 г. постановено от Районен съд – Тервел по гр. дело 643/2018 г., следва да бъде отменено в обжалваната част, а делото върнато за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Определение № 541 от 05.08.2019 г. постановено от Районен съд – Тервел по гр. дело 643/2018 г., в частта с която е прекратил производството спрямо „***“ ООД, ЕИК ***.

ВРЪЩА делото на Районен съд – Тервел за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                 Председател:                                                Членове: 1.

                                                                                                                      

             

                                                                                                      2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.