ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№935

 

11.11.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич , гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на единадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЯКОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                   

                                                                   МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно гражданско дело № 733 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по въззивна жалба на Е.Я. Стефанова, ЕГН **********, постоянен адрес: ***, подадена чрез процесуалния представител адвокат Ю.О. срещу Решение № 67/04.06.2019 г., постановено по гр. д. № 622/2018 г. на Районен съд – Тервел, с което първоинстанционният съд е прекратил сключения граждански брак между С.И.С. и Е.Я. Стефанова, сключен на 26.04.2013 година, поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство.

Приел, че брачната връзка се прекратява по вина  на  двамата съпрузи.

Постановил след развода Е.Я. Стефанова да продължи да носи фамилно си име от брака – Стефанова.  

Отхвърлил иска на Е. Стефанова да ѝ бъде предоставено за ползване семейното жилище находящо се в гр. Тервел по ул. „Климент Охридски“ № 26.

Във въззивната жалба е направено искане за изменение на решението в частта за разноските по чл. 248, ал. 1 от ГПК. Компетентен да го разгледа е първоинстанционният съд, поради което делото следва да бъде върнато на Районен съд – Тервел за произнасяне по искането.

С въззивната жалба е инициирана проверка на съдебния акт в частта на произнасянето по вината и предоставянето на семейното жилище.

Дължимата държавна такса за разглеждане на делото от окръжния съд по чл. 18 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, в конкретния случай, се формира от сбора на половината от таксата по чл. 3 от Тарифата (за иска за предоставяне на семейното жилище) и на половината от таксата по чл. 6, т. 2 от Тарифата.

При проверката по чл. 267, ал. 1 от ГПК въззивният съд констатира, че със съдебния акт не е възложена за събиране дължимата такса по чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс. Липсата на произнасяне по този въпрос препятства възможността да бъде определена държавна такса за разглеждане на делото от настоящата инстанция по чл. 18 от Тарифата.

Ето защо, преди разглеждане на искането по чл. 248 от ГПК, районният съд следва да определи и размера на дължимата държавната такса в рамките на размерите по чл. 6, т. 2 от Тарифата.

Едва след този момент трябва да бъде определен дължимия размер за разглеждане на делото пред въззивната инстанция, съгласно чл. 18 от Тарифата.

Констатира се и друга нередовност на въззивната жалба. Процесуалният документ е подаден от адвокат Ю.О.. Но към същия липсва приложено пълномощно за представителната власт на адвокат О. за въззивната инстанция, съобразно изискванията за редовност на чл. 261, т. 2 от ГПК.

 

С оглед изложеното жалбата и делото се явяват преждевременно администрирани на въззивния съд, поради което

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по въззивно гражданско дело № 733 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г.

ВРЪЩА делото на Районен съд – Тервел за изпълнение на следното:

- да се определи дължимата държавна такса по чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс;

-  да се произнесе по искането на въззивника по чл. 248 от ГПК;

- да се събере държавна такса за разглеждане на делото от въззивната инстанция, съобразно правилата на чл. 18 от Тарифата;

- да се изиска пълномощно от адвокат Ю.О. за представителната ѝ власт пред въззивната инстанция.  

 

След изпълнение на горното, делото следва да се върне на въззивния съд за разглеждане на жалбата

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                 Председател:                                                  Членове: 1.

                                                                                                                      

             

                                                                                                        2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.