О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                  923

  

                             гр.Д.      01.11.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Д.кият окръжен съд                                  гражданско отделение

На първи ноември                                             2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от председателя

частно гражданско дело №761 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.614 и сл. от ГПК и е образувано по повод искане за събиране на доказателства по формуляр „А“ по Регламент /ЕО/ №1206/2001 на Съвета от 28.05.2001 г. относно сътрудничеството между съдилищата на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела.Искането е отправено от Окръжен съд-гр.Т.,Р.Чешка и е за събиране на доказателства /извлечение от регистъра на населението,проверка дали е задържан под стража или изтърпява наказание „лишаване от свобода“,дали е зает по трудов договор на територията на България/ по установяване адреса/местопребиваването на ответника по съдебен спор пред горния съд с последен известен адрес в гр.Д.,Р.България.

Като постави на разглеждане искането,съдът установи следното:

Окръжен съд-гр.Д. не е компетентен по отправеното искане.По смисъла на чл.617 ал.2 от ГПК окръжният съд е компетентен да разреши непосредствено събиране на доказателства в Р.България.В случая обаче не се касае до искане за разрешаване непосредствено събиране на доказателства /процедура,при която молещият съд иска от замоления съд в друга държава-членка да събере на нейна територия лично или чрез представител необходимите доказателства,като окръжният съд дава разрешение за горното/,което става с искане,обективирано във формуляр „И“ от приложението по горецитирания Регламент.Настоящото искане е отправено с формуляр „А“ по Регламента и е за събиране на доказателства от българския съд,поради което компетентен да се произнесе по него по смисъла на чл.617 ал.1 от ГПК е Д.кият районен съд,в чийто район е последният известен адрес на визираното лице-ответник по съдебен спор пред чешкия съд.

Предвид изложеното настоящото производство следва да бъде прекратено и делото следва да се изпрати по подсъдност на Д.кия районен съд.

На основание чл.7 пар.2 от Регламента следва да се информира молещият съд за извършеното препращане на делото по подсъдност.

Водим от гореизложеното,Д.кият окръжен съд

 

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д.№761/2019 г. по описа на Д.кия окръжен съд.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Д.кия районен съд.

ДА СЕ УВЕДОМИ молещият съд по реда на чл.7 пар.2 от Регламент /ЕО/ №1206/2001 на Съвета от 28.05.2001 г. относно сътрудничеството между съдилищата на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела,че искането е препратено на компетентния съд в Р.България,чрез попълване и изпращане на формуляр „А“ от приложението към Регламента.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: