О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е    № 949

                  гр.Добрич  15.11.2019г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито  заседание  на петнадесети ноември        

през две хиляди и деветнадесета                              година в състав:

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.ПАНАЙОТОВА

                                       ЧЛЕНОВЕ:Т.СТОЕВА

                                                         Е.ИВАНОВА

 

 

при  секретаря …………..............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева.....Ч. гр..д.№799

от 2019 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:  

     Производството е по чл.413 ал.2 от ГПК.

     Постъпила е  частна жалба от „РАЙФАЙЗЕНБАНК /БЪЛГАРИЯ/“ЕАД ,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление-гр.С.,Експо 2000,представлявано от Ани Василева Ангелова-изпълнителен директор и М.Т.П.–прокурист,чрез пълномощника си П.Д..,адрес за призоваване и съобщения:гр.Русе,бул.“Липник“№54,офис №2 на „РАЙФАЙЗЕНБАНК /БЪЛГАРИЯ/“ЕАД ,П.Д.срещу Разпореждане за незабавно изпълнение на парично задължение №

1885 от 21.10.2019г. по ч.гр.д.№3766/2019г.на РС гр.Добрич,в частта му с което е отхвърлено заявлението на жалбоподателя за осъждане на длъжника Д.К.И. ЕГН ********** ***  да заплати сумата от 60 лв.-сторени разноски от заявителя по обявяване на предсрочната изискуемост на задълженията по договор за кредит,сключен на 28.10.2016г.

   Жалбата е подадена в срок и е допустима.

   Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по ч.гр.д.№3766/2019г.по описа на Добрички районен съд и представените към настоящата жалба писмени доказателства-платежно нареждане за кредитен превод от 20.06.2019г. и молба от 10.06.2019г.,намира ,че жалбата е основателна по следните съображения:

    Както е приел РС гр.Добрич,представеното извлечение от банковата сметка на заявителя е редовно от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение парично вземане към длъжника.

   В заявлението е посочена като претенция сумата от 60 лв.-разноски за уведомление.От представените пред Добрички окръжен съд писмени доказателства е видно,че уведомлението е представено за връчване на длъжника от ЧСИ Д.И.,вписана под №901 ,с район на действие ОС гр.Добрич,на основание чл.18 ал.5 от ЗЧСИ,като е заплатена такса за връчването в размер на 60 лв.

   Вземането е установено по размер и основание и е дължимо от кредитополучателя,доколкото съставлява направени разноски по събирането на задължението-заплатена такса на съдебния изпълнител за връчване на уведомлението до длъжника за предсрочната изискуемост на задължението,което действие подлежи на възмездяване от длъжника в производството.

   Като е оставил без уважение искането на жалбоподателя в тази негова част ,районният съд е постановил неправилно и незаконосъобразно разпореждане ,което следва да бъде отменено.

   Водим от горното Окръжният съд,

      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ОТМЕНЯ    Разпореждане за незабавно изпълнение на парично задължение №1885 от 21.10.2019г. по ч.гр.д.№3766/2019г.на РС гр.Добрич,в частта му с което е отхвърлено заявлението на жалбоподателя за осъждане на длъжника Д.К.И. ЕГН ********** ***  да заплати сумата от 60 лв.-сторени разноски от заявителя по обявяване на предсрочната изискуемост на задълженията по договор за кредит,сключен на 28.10.2016г.и вместо това ПОСТАНОВЯВА:

   Да се издаде заповед за незабавно изпълнение по чл.418 от ГПК в полза на „РАЙФАЙЗЕНБАНК /БЪЛГАРИЯ/“ЕАД ,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление-гр.С.,Експо 2000,представлявано от Ани Василева Ангелова-изпълнителен директор и М.Т.П.–прокурист срещу Д.К.И. ЕГН ********** ***  за сумата от 60 лв./шестдесет лева/-разноски по събиране на вземането.

   Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.               2.