П Р О Т О К О Л

 

07.11.2019г.,      град ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   -    НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

На  седми ноември, две хиляди и деветнадесета година, в публично съдебно  заседание, в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор – СВИЛЕНА КОСТОВА

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Димитрова

ЧНД № 368 по описа за 2019г.

На именното повикване 08:45 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГРАД *** – Редовно призована, представлява се от прокурор Свилена Костова.

ОСЪДЕНИЯТС.С.А. - редовно призован, не се явява, представлява се от адв. С.С., редовно преупълномощен от адв. М.Я. от ДАК - редовно упълномощен от преди.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. С.– Да се даде ход на делото.

След изслушване становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Производството е по реда на чл.306 ал.1 т.1 и т.4 от НПК, като  съдът  докладва  предложението  на  ДОП.

 

На основание чл.274 от НПК съдът разяснява на страните правото  им  на  отвод  срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както  и  правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в  тази  връзка, запитва  страните  за  искания  по  доказателствата.

Съдът, след  като  не  констатира  искания  по  доказателствата, с  оглед  попълване  на  делото  с  необходимия  доказателствен  материал, на  основание  чл.283  от  НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите  по  н.о.х.д. № 121/2018г. по описа на Окръжен съд-***.

Съдът повторно запитва страните за други искания по доказателствата  и  след  като  не  постъпиха  такива

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, поддържам предложението,  което  сме  изготвили  по  чл.306,  ал.1,  т.4  от  НПК  и  моля на основание чл.354а, ал.6 от НК, приобщените веществени доказателства по делото – опаковки от наркотични вещества, които се явяват предмет на престъплението и средство за извършването му, да бъдат отнети  в  полза  на  държавата  и  да  бъде постановено тяхното унищожаване.

АДВ.С.С.: Присъединявам се към становището на прокурора. Не възразяваме приложените по наказателното производство веществени доказателства да бъдат отнети в полза на държавата и да бъдат унищожени.

 

След изслушване становищата на страните, съдът след проведено  тайно  съвещание, произнесе  своя акт, като разясни на страните възможността за обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес  пред  АС – Варна.

Съдът  прие  за  установено  следното:

С влязъл в сила съдебен акт на 21.03.2018г. за одобряване на споразумение - определение № 10 от 21.03.2018г. по н.о.х.д. № 121/2018г. по описа на ОС гр.***, за извършени престъпления по чл.354а ал.1 предл.4-то и 5-то от НК и по чл.354а ал.3 т.1 от НК, на осъдения С.С.А. на осн. чл.23 ал.1 от НК е било определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година при първоначален „общ“ режим  на  изтърпяване  на  наказанието. На  основание  чл.23  ал.3  от  НК към така определеното общо наказание е присъединено изцяло и наложеното наказание глоба в размер на 3 000 лева. Приспаднато е времето, през  което  С.А.  е  бил  с  МНО  „Задържане  под  стража“.

По делото са били приобщени като веществени доказателства опаковки от наркотични вещества, които са били приобщени по ДП №690/2016г. по описа на Първо РУ на МВР – ***, което е било обединено към ДП № 307/2017г. по описа на Първо РУ на МВР – ***,  по което е било и внесено горецитираното споразумение. Опаковките са поставени  в  1 бр.  плик  с  печати  на  БНТЛ.

Тъй като процесните веществени доказателства се явяват предмет на престъплението и средство за извършването на престъплението, то следва на основание чл.354а ал.6 от НК същите да бъдат  отнети  в  полза  на  държавата, както и да бъдат унищожени, поради  незначителната  им  пазарна  себестойност.

Предвид  изложеното, на  основание чл.383 ал.2 от НПК във вр. с чл.354а ал.6 от НК във вр. с чл.306 ал.1 т.1 от НПК и чл.53 от НК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 314    

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство 307/2017г. по описа на Първо РУ на МВР *** /към което е било обединено и ДП № 690/2016г. по описа на Първо РУ на МВР – ***/, явяващи  се  предмет и средство на престъпленията по чл.354а ал.1 предл.4-то  и  5-то от НК  и  по  чл.354а  ал.3  т.1 от НК, а именно опаковки от  наркотични  вещества, поставени  в 1 бр. плик  с  печати  на  БНТЛ.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен  съд-***в  15-дневен  срок  от  днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Протоколът  е  изготвен в съдебно заседание, което приключи в 08:55 часа, определението е обявено на страните, като им е разяснен срока  и  реда  за  обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР: