П Р О Т О К О Л

 

14.11.2019г.       гр. ***

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД      НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

На четиринадесети ноември две хиляди и деветнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурора ВЕСЕЛИН ВИЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия Монев

ЧНД № 376 по описа за 2019г.

На именното повикване 11:00 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. *** – Редовно призована, се представлява от прокурора Веселин Вичев, съобразно заповед № РД-04-148/08.11.2019г. на и.ф.адм.ръководител на ДОП.

ОСЪДЕНИЯТП.К.В. - Редовно призован, се явява лично, представлява се от адв. К.Т. от ДАК, редовно упълномощен от преди.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА.

 

Производството е по реда на чл. 383, ал.2 във вр. с чл.306, ал.1, т. 1 от НПК и  чл.53 от НК , като съдът докладва предложението на ДОП и връчва препис от същото на осъдения.

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на осъдения :

П.К.В. – роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно специално образование, неженен, не работи, осъждан,  с ЕГН **********.

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, запитва страните за искания по доказателствата.

ПРОКУРОРЪТ- Поддържаме искането си. Няма да сочим други доказателства.

Адв. Т. - Нямаме искания по доказателствата.

 

Съдът по доказателствата

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите по н.о.х.д.№375/2019г. по описа на Окръжен съд-***.

 

ПРОКУРОРЪТ-Нямаме други искания по доказателствата.

Адв. Т. - Нямаме други искания по доказателствата.

 

С оглед липсата на други искания по доказателствата, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ - Уважаеми господин председател, моля да постановите отнемане в полза на държавата на веществените доказателства, които са следвали делото, когато същото е било внесено в ДОС. Отнемането би следвало да бъде направено, съобразявайки се с разпоредбата на чл. 53 от НК, като се има предвид и разпоредбата на чл.354а ал.6 от НК. Част от вещите са били преценени като предмет и средство за престъпление, а  друга част са послужили като предмет на престъплението, а предвид обстоятелството, че част от веществените доказателства - наркотичните вещества, са забранени, същите следва да бъдат унищожени в последствие, а онези вещи, които нямат стойност или са с незначителна такава, също следва да се отнемат в полза на държавата и да се унищожат.

ОСЪДЕНИЯТ - Присъединявам се към становището на прокурора. Разбирам и съм наясно за какво става въпрос. Не възразявам.

 

Съдът дава на подсъдимия последна дума:

ОСЪДЕНИЯ - Нямам какво да кажа. Съгласен съм.

 

Съдът след съвещание и като взе предвид становищата на страните и събраните доказателства, намира следното:

С влязло в сила определение  за одобряване на споразумение № 25 от 14.11.2019г. по н.о.х.д№ 375/2019г. по описа на ОС-гр.*** осъденият П.К.В. е бил признат за виновен и осъден за извършено престъпление по чл. 354а, ал.1, предл.4 от НК,  за това, че на 22.03.2018г. в гр. *** без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества – марихуана с нетно общо тегло 44,12 грама с цел разпространение, разпределени по обекти, като общата стойност на наркотичните вещества е 264,72 лева.  

Като веществени доказателства по делото са били приобщени  електронна везна  - сива на цвят, пластмасова опаковка от шоколадово яйце и буркан,  наркотичното вещество марихуана с нетно тегло 44,12 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,2%,  иззет с протокол за оглед на местопроизшествието от 22.03.2018г. и изпратен за съхранение в ЦМУ, отдел „МРР-НОП“ гр. ***с приемо-предавателен протокол №61492 от 12.03.2019г., както и опаковки от наркотичните вещества.

Тъй като наркотичното веществото, електронната везна, пластмасовата опаковка от шоколадовото яйце, буркана и опаковките от наркотичните вещества, се явяват предмет на престъплението и средства за извършването му, то следва на основание чл.354а, ал. 6 от НК да бъдат отнети в полза на държавата, като всички изброени вещи без електронната везна следва да бъдат унищоженинаркотичните вещества, защото притежанието им е забранено, а другите вещи - защото са на незначителна стойност. 

Предвид изложеното и на основание чл. 383, ал. 2 от НПК във вр. и чл.354а, ал. 6 от НК и във вр. с чл.306, ал. 1, т. 1 от НПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :   325

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство 298/2018г. по описа на Първо РУ на МВР – ***, явяващи се предмет и средства на престъплението по чл.354а, ал.1, предл.4-то  от НК, а именно  пластмасова опаковка от шоколадово яйце, буркан, опаковките от наркотичните вещества, както и наркотичните вещества марихуана с нетно тегло 44,12 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,2%, иззет с протокол за оглед на местопроизшествието от 22.03.2018г. и изпратен за съхранение в ЦМУ, отдел „МРР-НОП“ гр. ***с приемо-предавателен протокол №61492 от 12.03.2019г.

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА 1 брой електронна везна – сива на цвят, приложена като веществено доказателство поделото.

ПРЕПИС от определението на съда да се изпрати на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” гр. София, за сведение и изпълнение.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр. ***в 15-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.15 часа, определението е обявено на страните, като им е разяснен срока и реда за обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 СЕКРЕТАР: