Р   Е    Ш   Е   Н   И   Е

                                                            №146

                                        Гр.ДОБРИЧ 12.11.2019г.

                                        В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ДВАНАДЕСЕТИ НОЕМВРИ 2019г.в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

  Като разгледа докладваното т.д.№ 230/2019г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.25 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

  Образувано е по подадена от С.Д.Д.,в качеството му на Председател на НЧ „ ***“,с...,община Крушари,област Добрич,жалба срещу отказ №20191011160319/14.10.2019г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенция по вписванията.Като твърди,че отказът е незаконосъобразен,поставен в нарушение на законовите правила,жалбоподателят моли за отмяната му.

  Съдът,като се съобрази с доводите в жалбата и доказателствата,представени в регистърното производство,намира жалбата за основателна.

  Със заявление вх.№ 20191011160319/11.10.2019г.,подадено от от С.Д.Д.,в качеството му на Председател на НЧ „ ***“,с...,община Крушари,област Добрич,е поискано вписване на промени по партидата на читалището,а именно:Вписване на новоизбрани Председател,Настоятелство и Проверителна комисия.

  На 14.10.2019г. на основание чл.24,във вр. с чл.21,т.4 и 5 от ЗТРРЮЛНЦ е постановен обжалвания отказ за вписване на заявените промени,който е обоснован с констатацията,че към заявлението не са представени доказателства за спазване изискванията на чл.15,ал.2 от ЗНЧ за свикване на общото събрание-покана с изискуемото законово съдържание,връчена и разгласена по предвидения в цитираната законова норма ред.Освен това,е констатирано несъответствие между заявената за вписване дата на изтичане на мандата на съответните органи и тази по гласуваното решение съгласно протокол от 06.09.2019г.

  Така постановеният отказ е незаконосъобразен.

  В рамките на провелото се регистърно производство завършило с постановения отказ е допуснато съществено процесуално нарушение спрямо правата на заявителя.Въпреки,че ДЛР е констатирало при проверката си,че към заявлението не са представени конкретни удостоверителни документи,които са необходими при искане за вписване на промени относно народно читалище,то не е пристъпило към процедура по отстраняване на този документален пропуск,а е постановило директен отказ да впишат обстоятелствата,които са поискани с подаването на процесното заявление.Само по себе си това е достатъчно съществено нарушение,което обуславя отмяната на обжалвания отказ.Ако ДЛР е счело,че към заявлението не са приложени всички изискуеми по закон документи за вписване на заявените обстоятелства,съответно,че е налице несъответствие между заявлението и приложените към него документи относно срока на мандата,е налице хипотезата на чл.22,ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ на нередовност на заявлението,в която длъжностното лице по регистрацията е следвало да даде указания на заявителя за отстраняване на нередовностите,като е допустимо да постави отказ само в случай,че до изтичането на срока по чл.19,ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ тези указания не са изпълнени.В случая липсват данни,удостоверяващи,че е спазена  процедурата по чл.22,ал.5,във вр. с чл.19,ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ,поради което обжалваният отказ се явява незаконосъобразен.Само при кумулативното наличие на своевременно дадени указания и неизпълнението им в срока по чл.19,ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ е налице основание съгласно чл.22,ал.5 за постановяване на отказ.Неосигурявайки тази процесуална възможност на страната,ДЛР със собствено си недобросъвестно поведение е препятствало реализирането на законово установени в полза на заявителя права,което води до незаконосъобразен охранителен акт.

  С оглед изложеното,жалбата се явява основателна.Обжалваният отказ следва да бъде отменен,като  на Агенция по вписванията се укаже да се произнесе по подаденото заявление след  спазване на процедурата по чл. чл.22,ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ.

  Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                                Р      Е      Ш      И  :

 

  ОТМЕНЯ ОТКАЗ №20191011160319/14.10.2019г.на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията,постановен по заявление, вх.№20191011160319/11.10.2019г.,като УКАЗВА на Агенцията да се произнесе по подаденото заявление след  спазване на процедурата по чл.22,ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ.

  РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

                

                                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: