Р А З  П  О  Р Е  Ж  Д  А  Н  Е

№1241

                                 Гр.Добрич ,05.11.2019 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ДОБРИЧКИ окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на пети ноември,две хиляди и деветнадесета година,в състав:

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

ч.т. дело № 211  по описа за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

              Производството е по реда на  чл. 624 а  от ГПК.

               

 

 

 

Депозирана е молба  от „БАНКА ПИРЕОС“АД,гр.Атина,Гърция,действаща чрез своя клон „ПИРЕОС БАНК“АД-клон Лондон,чрез пълномощника си адв.Б.Б.,за издаване на изпълнителен лист въз основа на съдебно решение референтен № F75YJ573от 09.07.2019 г.  на Център за парични искове при Окръжен съд Салфорд,удостоверено като европейско изпълнително основание за безспорно вземане,съгласно Регламент №805/2004 на Европейския парламент срещу   М.Д.Ш.,гражданин на Обединеното кралство,с адрес 29 Чърч Лейн,Динингтън,за сумата от 42 028,78 британски лири-главница,лихва в размер на  % върху главницата за периода ,считано от 10.07.2019 г. до удовлетворяване на кредитора и разходи в размер на 2 236,43 британски лири.

Производството е едностранно и насрещна страна не се конституира,като съответно и съдът следи служебно за определената от закона подсъдност.

Извършената  служебна справка  установява, че длъжникът притежава имот в района на съда по местоизпълнението и следва да се приеме за разглеждане.

Молбата е допустима и надлежно предявена, дължимата такса е авансово внесена в държавен бюджет.  

          За установяване на предпоставките за издаване на изпълнителния лист, молителят е представил осъдително съдебно решение,отговарящо на необходимите изисквания за доказателствена сила и удостоверение за европейско изпълнително основание. 

 

Преценени в съвкупност тези документи удостоверяват валидно основание за изпълняемо право.

В заключение съдът приема, че са налице всички предпоставки за изпълняемост на валиден арбитражен акт по смисъла на чл. 406 ,ал.1 от ГПК и че вземането може да бъде изпълнено със способите на българския закон.

           Като се води от гореизложените съображения,Добрички окръжен съд

 

                         Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И:

 

ДА СЕ ИЗДАДЕ изпълнителен лист въз основа на лист въз основа на съдебно решение референтен № F75YJ573от 09.07.2019 г.  на Център за парични искове при Окръжен съд Салфорд,удостоверено като европейско изпълнително основание за безспорно вземане,съгласно Регламент №805/2004 на Европейския парламент в полза на „БАНКА ПИРЕОС“АД,гр.Атина,Гърция,действаща чрез своя клон „ПИРЕОС БАНК“АД-клон Лондон,чрез пълномощника си адв.Б.Б. срещу   М.Д.Ш.,гражданин на Обединеното кралство,с адрес 29 Чърч Лейн,Динингтън,за сумата от 42 028,78 британски лири-главница,лихва в размер на  % върху главницата за периода ,считано от 10.07.2019 г. до удовлетворяване на кредитора и разходи в размер на 2 236,43 британски лири.

 

Разпореждането подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд, съобразно правилата, установени в чл.407, ал.1 ГПК, в двуседмичен срок, който за длъжника тече от връчването на поканата за доброволно изпълнение, а за молителя тече от датата на връчване на препис от настоящото разпореждане.

 

                                                                    Окръжен съдия: