Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е  

№ 329

 

Гр.Добрич ,05.12.2019 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                Търговско отделение

На пети декември                                                                 2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                                                  ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

                                                                                                                                                                         

 

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

вз.гражданско дело № 800  по описа  за 2019 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

 

 

         Производството е по реда на чл.435 от ГПК.

         Образувано е по подадена жалба  с вх. №05593/20.08.2019г., подадена от длъжника К.М.К. с ЕГН- ********** *** чрез законния му представител Д.И.Д., срещу действие на ЧСИ Слави Сербезов с per. №739 в КЧСИ  по налагане запор на банкова сметка ***. №739 в КЧСИ по изпълнително дело №20177390400406 .

         В жалбата се излагат съображения за незаконосъобразност на действието.Сочи се,че е наложен запор върху пенсията за инвалидност на длъжника ,която представлява несеквестируем доход и която имала размер по-малък от минималната работна заплата.Иска се вдигане на запора.

        Взискателят  е депозирало отговор за неоснователност на жалбата,по съображения,че сам е поискал вдигане на запора по банковата сметка.

         В мотивите си по чл.436 ал.3 от ГПК ЧСИ излага съображения за неоснователност  на жалбата.

         Добрички окръжен съд, след като обсъди направените доводи и прецени материалите по делото, намира за установено от фактическа и правна страна следното :

        Жалбата изхожда от длъжник по изпълнението.

        Жалбата е насочена срещу действие-налагане на запор по сметката на длъжника,в която постъпва пенсията му за инвалидност,която счита за несеквестируем доход,т.е. срещу акт на съдебния изпълнител,подлежащ на обжалване по съдебен ред от длъжника по смисъла на разпоредбата на чл.435 ал.2,т.2 от ГПК.     

          Жалбата е подадена в срок,предвид което е процесуално допустима.Разгледана по същество,същата е неоснователна по следните съображения:

       Изпълнителното дело е образувано на 26.06.2017г. По молба на взискателят „Банка ДСК" ЕАД срещу длъжниците М.К.И.и Н.М.Х., въз основа на представена заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

След извършена справка,на 11.01.2019г.  справка в НБД за длъжника М. К.,ЧСИ  е узнал, че длъжникът  е починал /л. 150/.Във врзъка с подадена от взискателя молба,ЧСИ е конституирал наследниците му,след което  е наложил  запор на банковата сметка на длъжника К.К., разкрита в „Инвестбанк“ АД/л.219/.На 23.07.2019 г. ,по сметката на ЧСИ е постъпила  сумата от 639 лв., вследствие наложен запор на К.К..

След депозирането на жалба от длъжника до ЧСИ,с която е изложил,че  запорът върху инвалидната му пенсия е незаконосъобразен,поради несеквестируемост на дохода,ЧСИ е изпратил препис от жалбата до взискателя ,който пък е депозирал молба за вдигането на запора върху сметката.След депозирана молба от взискателя,сумата е възстановено по банковата сметка на длъжника.

Съдебният изпълнител по искане на взискателят е наложил запор върху банковата сметка на длъжника. Съгласно чл. 446а от ГПК запорът не поражда действие по отношение на помощите и обезщетенията и получаваният по банковата сметка несеквестируем доход. Третите задължени лица - банки служебно следят за сумите, които постъпват, дали същите са несеквестируеми или не. Сумата от 639 лв. Банката е счела за секвестируема, поради което и е преведена по изпълнителното дело. ЧСИ е наложил запор на  постъпващите суми по банковата сметка на длъжника, като съгласно ГПК запорът се налага само върху секвестируемата част. Съдия изпълнителят изрично е указал на изпълняващата запора банка, че при източник на доходи от ТВ или пенсия, които са под размера на MP3 удръжка не следва да се прави /т.е. запорът не се изпълнява/.Освен това ЧСИ сам е вдигнал запора.

Впоследствие взискателят по делото е поискал вдигане на наложеният запор, както и да бъдат възстановени сумите на К.К.. Още на 02.10.2019г. сумата е възстановена, а запорът е вдигнат.

Следователно,след като са отменени обжалваните действия от самия ЧСИ,жалбата е неоснователна и следва да се остави без уважение.

           Воден от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш   И   :

 

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ  жалба  с вх. №05593/20.08.2019г., подадена от длъжника К.М.К. с ЕГН- ********** *** чрез законния му представител Д.И.Д., срещу действие на ЧСИ Слави Сербезов с per. №739 в КЧСИ  по налагане запор на банкова сметка ***. №739 в КЧСИ по изпълнително дело №20177390400406 .

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

          Председател:                                       Членове:1.  

                                                                                                

 

                                                                                     2.