Р      Е    Ш   Е     Н    И    Е

№ 358

 

Гр.Добрич, 19.12.2019 година

 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                           Търговско    отделение

На деветнадесети декември                                                2019 год.

В закрито съдебно  заседание в следния състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ

                                                                                                        

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

вз.частно гражданско дело № 857 по описа  за 2019 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

 

 

        Производството е по реда на чл.435 от ГПК.

        Образувано е по частна въззивна жалба  с вх.№ 11133/01.11.2019 г., депозирана от М.М.Н. ЕГН-**********  по изп.дело №***по описа на ЧСИ Н.Ников срещу действие на ЧСИ – насрочване на публична продан на недвижим имот,апартамент в гр.ДV.

         В жалбата се излагат съображения, че незаконосъобразно ЧСИ е насрочил публична продан на имот,за който длъжника възразил още през 2015 г.,че е несеквестируем и с това действие,се  нарушавали разпоредбите на чл.442 а,чл.444,т.7 от ГПК  и чл.174 от ЗЗД.

          Взискателят  е депозирал становище,с което оспорва  основателността на жалбата.

          В мотивите си по чл.436 ал.3 от ГПК ЧСИ излага съображения за  неоснователност на същата.

         Добрички окръжен съд, след като обсъди направените доводи и прецени материалите по делото, намира за установено от фактическа и правна страна следното :

         Изпълнително дело № 31/2015 г. по описа на ЧСИ Н.Ников е образувано въз основа на изп.лист по заповед за незабавно изпъленние по ч.гр.дело 667/2015 г. на ДРС в полза на Банка ДСК ,към което е присъединен изпълнителен лист по заповед за незабавно изпълнение,издадена по ч.гр. дело №780/2019 г. по описа на ДРС.

         Общият размер на задълженията по изпълнителното дело е в размер на 1 173 731,21 лева/един милион сто седемдесет и три хиляди седемстотин тридесет и един лева и двадесет и една стотинки/.

          С оглед обявените начални тръжни цени,изнесените на публична продан имоти не покриват дори и половината от този размер,поради което

не е налице несъразмерност по смисъла на чл.442а от ГПК.

         Неоснователно е твърдението на длъжника, че по отношение на гореописания имот следва да се приложи разпоредбата на чл.444, т.7 от ГПК.

        САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с кадастрален идентификатор №***, представляващ Апартамент№ 1 в гр.Добрич, общ.Добрич, обл.Д., не представлява единствено жилище по смисъла на чл.444, т.7 от ГПК, защото длъжника притежава право на собственост върху други недвижими имоти, който представляват жилища, а именно: 1/2 идеални части от недвижим имот, находящ се в гр.Генерал Тошево, ул. “.***№ 32, а именно: ДВОРНО МЯСТО с площ 725кв.м., съставляващо парцел XX, пл. №1176 в квартал 89 по плана на града, ведно с построената в същото дворно място Масивна жилищна сграда, състояща се от три стаи, салон, входно антре с площ 60.96кв.м.и друг недвижим имот ,находящ се в гр.Добрич, по улица ***, представляващ АПАРТАМЕНТ № 5 с обща застроена площ от 78.13кв.м., състоящ се от три стаи, кухненска ниша и сервизни помещения.

       В тази хипотеза и на основание чл.442 от ГПК, взискателя е процесуално легитимираната страна по делото която може да насочи изпълнението върху всяка вещ или вземане на длъжника, съответно да избере срещу кой жилищен имот, собственост на длъжника по делото да насочи изпълнението и кой жилищен имот да счита за несеквестируем като единствено жилище на длъжника по смисъла на чл.444, т.7 от ГПК. Това свое законно право взискателя по делото е упражнил с Молба с вх.№ 9185/30.08.2019г., с която „БАНКА ДСК“ ЕАД иска да не се насрочва публична продан по отношение на 1/2 идеални части от недвижим имот, находящ се в гр.Генерал Тошево, ул.“***“ № 32., защото е счел, че този имот е несеквестируем ,по смисъла на чл.444, т.7 от ГПК.

         По отношение на жилищата с адреси гр.Добрич, ул.“***и гр.Добрич, по улица „***несеквестируемостта е отпаднала на основание чл.445, ал.1 от ГПК, и длъжника не може да се ползва от забраните по чл.444 от ГПК, защото върху тези жилищни имоти е учредена ипотека и взискателя „Банка ДСК“ ЕАД е ипотекарен кредитор и за тези вземания е издаден Изпълнителен лист и Заповед№ 408 за изпълнение на парично задължение въз основа на документ от 01.03.2019г. по ч.гр.дело№ 780/2019г. по описа на Добрички районен съд и тези изпълнителни титули са приложени по делото с Молба по чл.456 от ГПК с вх.№ 6318/12.06.2019 г.

         С тези мотиви подадената жалба следва да се остави без уважение,а обжалваното действие –да бъде потвърдено.

        Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

Р    Е    Ш    И  :

 

       ПОТВЪРЖДАВА   действие на ЧСИ – насрочване на публична продан на недвижим имот,апартамент в гр.ДV.

       Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                    

 

 

                                                                              2.