О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                              988                 ,04.12.2018година, град Добрич

 

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, на четвърти декември през  две хиляди и деветнадесета  година, в закрито заседание в следния състав :

                                       Председател:ДИАНА ДЯКОВА  

                                                Членове : ЖЕЧКА МАРГЕНОВА 

                                                            ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ 

като разгледа докладваното от съдията Ж. МАРГЕНОВА В.ч.гр.д. №768/2019 година, намира следното :

         Производството е образувано по реда на глава ХХІ от ГПК , по частната жалба вх.№3486/01.10.2019г. от В.Н.Д. с ЕГН ********** ***, срещу определение №477/25.09.2019г. по гр.д.№104/2019г.на Каварненски районен съд, с което производството по иск срещу ОД МВР Добрич е прекратено и делото изпратено по подсъдност на Административен съд -Добрич. В частната жалба се излагат доводи най-общо свеждащи се до неправилна квалификация на иска като такъв по чл.1 от ЗОДОВ. Изложени са твърдения и за провеждане на открито съдебно заседание, в което е постановено обжалваното определение без задължителното участие на прокурор.

         Частната жалба е подадена в срока по чл. 275,ал.1 ГПК, при данни обжалваният акт да е постановен в открито съдебно заседание на 25.09.2019г., проведено с участието на жалбоподателя, а частната жалба да е депозирана на 01.10.2019г. и същата подлежи на разглеждане по същество.

         Районният съд в гр.Добрич е бил сезиран с искова молба вх.№719/22.02.2019г., уточнена с молба вх.№1012/15.03.2019г., с която В.Н.Д., е предявил срещу Прокуратурата на Република България и ОДМВР-Добрич, иск за солидарното осъждане на двамата ответници за сумата от 7000лева обезщетение за неимуществени вреди .

         Обосноваващите претенцията му обстоятелства се свеждат до твърдения за водено срещу него разследване по ЗМ №58/24.08.2017г. при РПУ-Шабла , при което извършващия го полицейски служител В.Дойчев е констатирал нарушение- държане на склад на акцизна стока без бандерол, иззел стоката/ нарязан тютюн за пушене 0.500кг./ без измерване, без протокол, поемни лица, експертиза, запечатване, разрешение на съдия, за отказ на РП-Каварна за образуване на наказателно производство, обективиран в Постановление от 14.09.2017г. и изпращане на преписката на Митница Варна, за издадено наказателно постановление №257/2017г. от Митница-Варна, отменено с решение №58/20.06.2018г. на Районен съд-Каварна, потвърдено с решение №474/07.11.2018г. на Административен съд-Добрич. Изложено е и, че наказателното постановление на Митница-Варна било издадено в изпълнение разпореждане на РП-Каварна, която носела отговорност и за незаконосъобразните следствени действия. Предвид неоснователното обвинение в извършване на престъпление по чл.234, ал.1 от НК, претърпял неимуществени вреди- психически терзания, стрес, притеснения във връзка с неоснователно повдигнато обвинение и страх от осъждане. Изрично в уточняващата молба е заявил като основание за търсени на вреди – Постановление от 14.09.2017г. на РП-Каварна за прекратяване на преписка №590.     

В първото по делото съдебно заседание ищецът се е отказал от иска по отношение на Прокуратурата и производството в тази част е прекратено с протоколно определение от 18.06.2019г., което не е обжалвано.

Във второто съдебно заседание, проведено на 25.09.2019г., въз основа на непроменените твърдения на ищеца, обосноваващи вземането му за обезщетение, като е приел, че се касае за неимуществени вреди, причинени в следствие на незаконосъобразно упражнена административна дейност от служители на МВР  с правно основание  чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ, която претенция следва на основание чл. 1, ал.2 от ЗОДОВ да се разгледа административен съд е прекратил производство и изпратил делото по подсъдност на Административен съд гр.Добрич.

         Принципно подведомствеността на спора е процесуална предпоставка от категорията на абсолютните и съдът е длъжен да следи за нея служебно, изхождайки от твърденията в исковата молба. В случая обосноваващите претенцията на ищеца фактически твърдения очертават спор за вреди от административна дейност по смисъла на  чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ, каквато представлява дейността по чл. 6 от ЗМВР във връзка с  разследване на престъпления-в случая извършената от полицейски служител В.Дойчев проверка на 24.08.2017г. и констатиране на нарушение- държане на склад на акцизна стока без бандерол, доколкото изрично се твърди, да не е образувано досъдебно наказателно производство, и да не се претендират  вреди от дейността на митническите служители във връзка с  образуваното административно-назателно производство.

         Изхождайки от твърденията в исковата молба и настоящата инстанция приема, че се касае за претенцията, основана на разпоредбата на чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ, която стои извън родовата компетентност на окръжен съд, тъй като подлежи на разглеждане по друг съдопроизводствен ред /по реда на АПК съгласно  чл. 1, ал.2 от ЗОДОВ/ и спора е подсъден на друг съд-административния, който съобразно правилото на чл. 7 от ЗОДОВ в случая е Административен съд-Добрич.

         Обжалваното определение е правилно и следва да бъде потвърдено.

         Воден от горните съображения, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

         ПОТВЪРЖДАВА определение №477/25.09.2019г. по гр.д.№104/2019г.на Каварненски районен съд, с което производството по иск В.Н.Д. с ЕГН ********** ***, срещу ОД МВР Добрич е прекратено и делото изпратено по подсъдност на Административен съд -Добрич.

         Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС в едноседмичен срок от съобщаването му.

         ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                               2.