ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№990

 

04.12.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЯКОВА

                                         ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                              МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 769 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 274 във вр. с чл. 15, ал. 2 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на Р.Н.Д., ЕГН **********,***, срещу Определение № 478 от 25.09.2019 г. по гр. дело № 103/2019 г., на Районен съд – Каварна, с което първостепенният съд е прекратил производството по делото и го е изпратил по подсъдност на Административен съд – Добрич.

Жалбоподателят релевира възражения за неправилност на съдебния акт, поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон.

Сочи, че са пред първостепенния съд са проведени съдебни заседания без задължителното участие на прокурор, в нарушение на чл. 10 от ЗОДОВ. Изразява несъгласие с приетата от съда квалификация на иска по чл. 1 от ЗОДОВ. Подкрепя тезата си, като повтаря обстоятелствата, на които се основава иска.

Прави искане за връщане на делото за разглеждане от друг състав на същия съд при задължителното участие на прокурор.

    

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от активно легитимирано лице, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява неоснователна.

Производството пред Районен съд – Каварна е образувано по искова молба на Р.Д., в която са предявени претенции по чл. 2, ал. 1, т. 3 от ЗОДОВ срещу ОД на МВР – Добрич и Прокуратура на Република България. Ищецът претендира заплащането на сума в размер от 7000 лева – претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразни действия на ответниците.

В исковата молба се съдържат обстоятелства, касаещи дейността на Митница Варна, служители на МВР, и на Районна прокуратура – Каварна. В хода на първоинстанционното производство, в съдебно заседание на 18.06.2019 г., ищецът се е отказал от иска си срещу Прокуратура на Република България. При това положение производството е продължила само срещу ответника ОД на МВР – Добрич и релевантни са единствено действията на административните органи.

От прокурорското постановление се установява, че не е било образувано наказателно производство, в рамките на което да бъдат предприети действия по събиране на доказателствен материал. Следователно не са били извършвани действия по разследване срещу ищеца и разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от ЗОДОВ е неприложима в случая. Действията на служителите на МВР са извършени по реда на ЗМВР, а тези на Митница Варна по реда на ЗАНН.

Ето защо, тъй като действията на тези органи са извършени при изпълнение на административната им дейност правилната квалификация на иска е по чл. 1 от ЗОДОВ. Оттук следва, че първостепенният съд правилно е прекратил производството по делото, поради неподведомственост на спора на гражданския съд, съобразно императива на чл. 1, ал. 2 от ЗОДОВ.

Въззивният съд счита, че при тази аргументация Определение № 478 от 25.09.2019 г. по гр. дело № 103/2019 г. на Районен съд – Каварна, следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

 

С оглед на горното, въззивният съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 478 от 25.09.2019 г. по гр. дело № 103/2019 г. на Районен съд – Каварна.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния касационен съд, в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

                 Председател:                                           Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                                 2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.