ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№995

 

05.12.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на пети декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЯКОВА

                                         ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                                              МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 775 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 577 във вр. с чл. 274 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на И.Д.П.– Нотариус № 177, с район на действие на Районен съд – Добрич, срещу Определение № 46/23.10.2019 г. на съдия по вписванията при Районен съд – Добрич, с което е отказано вписването на нотариален акт за замяна на вещни права върху недвижими имоти с № 127, том II, рег. № 3833, н. д. № 257 от 23.10.2019 г. на нотариус И.П..

В жалбата са изложени доводи за неправилност на акта на съдията по вписванията, поради нарушение на материалния закон и процесуалните правила.

Жалбоподателят твърди, че съдията по вписванията не разполага с компетентност да проверява действителността на сделката, обективирана в акта, чието вписване се иска. Правомощията му включват проверка в две насоки – подлежи ли на вписване акта и отговаря ли на изискванията на чл. 6 от Правилника за вписванията. На тази основа заключава, че съдията по вписванията неправилно е отказал да впише процесния нотариален акт.

По отношение на коментираната в обжалваното определение, липса на престация от едната страна по сделката, сочи, че при замяната може да се прехвърля не само право на собственост, но и други права.

Прави искане определението да бъде отменено и процесният нотариален акт да бъде вписан. 

 

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от активно легитимирано лице, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява основателна.

Нотариус И.П. е подала молба до Служба по вписванията – Добрич с искане да бъде вписан нотариален акт за замяна на вещни права върху недвижими имоти с № 127, том II, рег. № 3833, н. д. № 257 от 23.10.2019 г. В същия е обективиран договор, сключен между М.С.и М.Т..

По силата на съглашението първата прехвърля на втората правото на собственост върху 4/6 идеални части от поземлен имот с идентификатор ***по КККР на село О., община Балчик, находящ се в с. О.с ЕКАТТЕ *, община Балчик, област Добрич, адрес на поземления имот: с. О., ул. „**“ № 18, с площ на целия поземлен имот по кадастрална скица от 853 кв. м., а с площ по документ за собственост 837 кв. м., трайно предназначение на територията: урбанизирана; начин на трайно ползване: ниско застрояване, с номер по предходен план: УПИ V, в кв. 38 по регулационния план на село Оброчище, община Балчик, заедно с 4/6 идеални части от построената в горепосочения имот двуетажна масивна жилищна сграда с идент. *.502.461.1, със застроена площ по кадастрална скица от 93, 00 кв.м. и заедно с 4/6 идеални части от всички други трайни подобрения и приращения в гореописания поземлен имот по смисъла на чл. 92 от ЗС.

М.Т. учредява в полза на М.С.безсрочно вещно право на ползване върху следния недвижим имот, а именно: самостоятелен обект в сграда с идент. **, находящ се в гр. Добрич, с ЕКАТТЕ *, община Добрич, област Добрич, с адрес на имота: гр. Д., който самостоятелен обект се намира в сграда с идент. **, брой надземни етажи: 13, брой подземни етажи: 0, с предназначение: „жилищна сграда – многофамилна“, която сграда е разположена в поземлен имот с идент. **, с предназначение на самостоятелен обект: жилище, апартамент; брой нива на обекта: 1, със застроена площ от 62, 11 кв. м., състояща се от две стаи, кухня сервизни помещения и тераси, при съседни самостоятелни в сграда по кадастрална схема: на същия етаж – с. о. **; под обекта – с. о. **; и над обекта – с. о. **, заедно с прилежащото му избено помещение номер 25, със застроена площ от 3, 38 кв. м., ведно с припадащите се за с. о. 1, 9351 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от правото на строеж върху мястото, върху което е построена сградата.

Съдията по вписванията е постановил отказ за вписване на акта. Обосновал е крайния си извод с твърдение, че с процесния нотариален акт втората страна не е прехвърлила право на собственост.

Настоящият състав не споделя тезата, застъпена в обжалваното определение.

С договора за замяна страните се задължават да си прехвърлят взаимно правото на собственост върху вещи или други права. От разпоредбата на чл. 222 от ЗЗД се извежда, че при този договор може да се заменя не само правото на собственост, но и други права. Сред тези други права е и правото на ползване. Ето защо, като правото на собственост върху недвижим имот е заменено срещу учредено право на ползване на друг недвижим имот, облигационното правоотношение между страните е валидно.

В случая обаче, следва да бъде изтъкнато, че съдията по вписванията не разполага с компетентност да извършва подобна проверка за действителност на сделката, обективирана в акта, чието вписване се иска. Произнасянето му по този въпрос е в противоречие със задължителните постановки, приети в т. 6 на Тълкувателно решение № 7 от 25.04.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 7/2012 г., ОСГТК. Върховният съд е посочил, че съдията по вписванията не може да черпи основания за отказа си, като преценява вида на договора от съдържанието му.

Изхождайки от разпоредбата на чл. 32а, ал. 1 от ПВ, неговата проверка е ограничена само до това дали актът подлежи на вписване и отговаря ли на изискванията на закона.

В случая процесният нотариален акт е сред подлежащите на вписване, по аргумент от чл. 4, б. „а“ от ПВ. Изготвен е в изискуемата нотариална форма и съдържа необходимите реквизити, предвидени в чл. 6 от ПВ. Следователно, същият трябва да бъде вписан.

Въззивният съд счита, че при тази аргументация Определение № 46/23.10.2019 г. на съдия по вписванията при Районен съд – Добрич, следва да бъде отменено, като неправилно.

 

С оглед на горното, въззивният съд

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Определение № 46/23.10.2019 г. на съдия по вписванията при Районен съд – Добрич, с което е отказано вписването на нотариален акт за замяна на вещни права върху недвижими имоти с № 127, том II, рег. № 3833, н. д. № 257 от 23.10.2019 г. на И.П. – нотариус № 177.

 

ДА СЕ ВПИШЕ нотариален акт за замяна на вещни права върху недвижими имоти с № 127, том II, рег. № 3833, н. д. № 257 от 23.10.2019 г. на И.П. – нотариус № 177.

 

ВРЪЩА делото на съдия по вписванията при Районен съд – Добрич за извършване на исканото с молбата от 23.10.2019 г. вписване по чл. 4 от ПВ.  

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                

 

                 Председател:                                           Членове: 1.

                                                                                                                      

             

                                                                                                 2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.