ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№1008

 

09.12.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                           

МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно гражданско дело № 787 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба от К.Р.М., Б.М. Я. М., С.Й.Й., „***“ АД, П.К. М.Х., С.Х., М.М., П.Л. К.К.– присъединени взискатели по изпълнително дело № 20179010400690.

Обжалва се Постановление от 20.08.2019 г. на ЧСИ Д.К., с рег. № 901 на КЧСИ, с район на действие Окръжен съд – Добрич, в частта, с която изпълнително дело № 20179010400690 е прекратено по отношение на длъжника „Лайтхаус голф ризорт“ АД.

При проверката по чл. 275 от ГПК се установи, че частната жалба е нередовна.

По делото е представен препис от процесуалния документ, който не съдържа подпис, съобразно императива на чл. 260, т. 7 от ГПК. При връщане на делото съдебният изпълнител следва да приложи първичния документ, с който е инициирана проверката, подписан от подателя.

На следващо място, в случай, че частната жалба е подадена от пълномощника на взискателите – адвокат М.С., трябва да бъде приложено пълномощно от С.Й.Й., в съответствие с изискванията на чл. 261, т. 2 от ГПК. Приложено е единствено изявлението, по силата на което дружеството преупълномощава адвокат М.С. да представлява взискателите по процесното изпълнително дело. В кориците на делото обаче, не се съдържа документ, от който да е видно, че С.Й. е учредил представителна власт в полза на адвокатско дружество „Жеков и С.“. Такъв е необходим, за да се установи основанието, на което дружеството черпи правото си да преупълномощава за С.Й..

Не са приложени и доказателства, от които да се изведе датата на подаване на жалбата, с оглед проверка на спазването на срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК. Приложена е единствено обратна разписка, от която става ясно, че жалбата е получена от съдебния изпълнител на 04.09.2019 г. При положение, че процесуалният документ е депозиран на тази дата, то жалбата следва да бъде върната.

Поради тази причина жалбата и делото се явяват преждевременно администрирани на въззивния съд.

 

Така мотивиран, въззивният съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по въззивно гражданско дело № 787 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г.

ВРЪЩА делото на ЧСИ Д.К., с рег. № 901 на КЧСИ, с район на действие Окръжен съд – Добрич, за изпълнение на следното:

- частната жалба, с която е атакувано Постановление от 20.08.2019 г. на ЧСИ Д.К., с рег. № 901 на КЧСИ, с район на действие Окръжен съд – Добрич, в частта, с която изпълнително дело № 20179010400690 е прекратено по отношение на длъжника „Лайтхаус голф ризорт“ АД, да се подпише от подателя;

 

- да се представи пълномощно на С.Й.;

 

- да се приложат доказателствата, от които се установява датата на подаване на процесната жалба.  

 

След изпълнение на горното, делото следва да се върне на въззивния съд за разглеждане на жалбата

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                 Председател:                                               Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                                     2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.